28. 12. 2018 | Martina Kramerová

Pro Adámka! Přispějte do sbírky pro nemocného fanouška

Ještě do loňské sezony navštěvoval jedenáctiletý Adámek takřka všechny litoměřické zápasy. S rodiči dokonce vyrážel i na venkovní utkání a podporoval kališníky, co to šlo. Teď však velký fanoušek Stadionu bojuje se zákeřnou nemocí, plicní hypertenzí. Pomozte malému bojovníkovi a přispějte do sbírky, díky níž si bude moci pořídit klimatizaci, čistič vzduchu nebo auto s větším zavazadlovým prostorem, kam se vejde invalidní vozík a kyslíkový agregát. Stačí i malý příspěvek. Každá pomoc je vítaná. Pojďme Adámkovi společně opatřit to, co nejvíc potřebuje.

Při zápase s Jihlavou měli kališníci vzácnou návštěvu a velkou oporu v hledišti. Ta se dokonce po závěrečné siréně přišla pozdravit i se samotnými hráči. V dresu Markuse Korkiakoskiho, který jí přivezl před Vánoci až domů obránce Ondřej Smetana.

Na utkání se totiž přijel podívat malý Adámek Pařízek, který až do loňska nevynechal skoro žádné utkání Stadionu. Jedenáctiletý fanoušek však v současné době válčí se zákeřnou nemocí. Lékaři mu před lety diagnostikovali plicní hypertenzi, která se v poslední době rapidně zhoršila.

„Adámek se narodil jako zdravé dítě a už od čtyř let pravidelně sportoval. Jezdil na kole, bruslil, lyžoval. Při pravidelných kontrolách u něj lékaři zjistili defekt síňového septa v srdci. V roce 2013 měl absolvovat operaci, při níž by se vše vyřešilo pomocí katetrizace. V nemocnici však přišli na větší problém, plicní hypertenzi. Toto onemocnění způsobuje dlouhodobě vysoký tlak v plicních cévách, který neúměrně zatěžuje srdce a do těla proudí méně a málo okysličené krve. Obtíže se síňovým septem sice později vyřešil chirurgický zákrok, hypertenze se bohužel dostala z druhého na třetí stupeň, což způsobilo tlak na srdce, které se poškozovalo. Adámkovi musel být zaveden centrální katetr. Dostal také kyslíkový agregát a spoustu léků. Ty mu ale způsobovaly nechutenství, takže musel přejít i na nutriční stravu. V roce 2017 byl zařazen na čekací listinu pro transplantaci srdce a plic. Protože by jeho tělíčko ale operaci nezvládlo, byl z ní letos na podzim vyškrtnut,“ popsal celou situaci Adámkův tatínek.

Rodina proto v současné době zařizuje paliativní péči a snaží se Adámkovi pomoct a co nejvíc ulehčit. Malý bojovník by momentálně potřeboval automobil s věším zavazadlovým prostorem pro snadnou přepravu, kam by se vešel jeho invalidní vozík i kyslíkový agregát. Jeho rodiče by zároveň rádi provedli úpravy na chatě, kam Adámek rád jezdí. „Adámek rád tráví čas na chatě, tam je potřeba změnit způsob vytápění, udělat klimatizaci a opravit nebo rovnou vyměnit celou střechu, aby teplota i tam byla stabilní,“ vypočítal pan Pařízek.

Předpokládané náklady jsou přibližně 760 000 Kč. V současné době je potřeba vybrat 400 000 Kč. Pro tyto účely byl v Nadačním fondu Dobrá srdce vytvořen speciální účet. Adámkovi tak můžete pomoct finančním darem.

Číslo účtu je 2700977831/2010

Variabilní symbol 190407

„Moc děkujeme těm, kdo už přispěli. I těm, kteří se rozhodnou přispět. Moc si toho vážíme a doufáme, že se nám díky darům podaří Adámkovi co nejvíce ulehčit život,“ poděkoval Adámkův tatínek.

Zapojte se i vy! Pomozte dobré věci a především Adámkovi.