26. 3. 2023 | Kateřina Kubatková

Základní část byla dobrá, konec ve čtvrtfinále je pro mě neúspěch, říká zklamaný Jebavý

Kališníci zakončili základní část sezony na pátém místě. Čtvrtfinále se jim ovšem stejně jako v minulých ročnících stalo osudným a podobně jako loni nestačili na Prostějov, kterému v sérii podlehli 0:3. „Za mě páté místo určitě není špatné. Chvíli to sice vypadalo, že bychom mohli skončit i lépe, pak ale přišla horší série a my se ještě strachovali o to, abychom se udrželi v nejlepší šestce. Nakonec jsme to ale ubojovali. Pak přišlo znovu zklamání v play-off," hodnotil letošní ročník asistent kapitána Jiří Jebavý, jenž v dresu Stadionu odehrál už sedmou sezonu.

Po základní části jste skončili na pátém místě, jak jste po ní byli spokojení?

Za mě páté místo určitě není špatné. Chvíli to sice vypadalo, že bychom mohli skončit i lépe, pak ale přišla horší série a my se ještě strachovali o to, abychom se udrželi v nejlepší šestce. Nakonec jsme to ale ubojovali. Pak přišlo znovu zklamání v play-off.

Jaké byly vaše sezonní cíle? Měnily se nějak v průběhu letošního ročníku?

Já jdu do každé sezony s tím, že ji chci vyhrát a podat co nejlepší výkon. Myslím si, že od vedení klubu bylo jasně dané, že chceme jít do vyřazovacích bojů z co nejlepší pozice, a pak uhrát co nejlepší výsledek. Neříkali jsme si nijak dopředu, jestli chceme postoupit do semifinále, popřípadě finále. Vždy je naším společným přáním dojít co nejdál.

Dlouhodobě patříš k základním kamenům kališnické sestavy. Po minulé sezoně na post hlavního trenéra nastoupil Miroslav Přerost, jak se sezona pod jeho vedením lišila od té minulé?

Tak nového trenéra už jsme znali. Působil v klubu jako manažer, a když David Bruk jezdil na reprezentační srazy, tak ho zastupoval i na trénincích, takže jsme zhruba věděli, co od něj čekat. Herní styl se trochu odlišil, obměnili se i hráči, ale k žádné zásadní změně nedošlo.

Jaký byl letos kolektiv v kabině? V předchozích ročnících vždy po juniorském světovém šampionátu došlo k velké obměně kádru. Letos jste hráli v celkem stabilním složení, bylo to pro fungování týmu lepší?

V dřívějších sezonách bylo období kolem Vánoc nepříjemné. Ten tým se v podstatě rozpadl, zůstala akorát kostra a přišli noví mladíci. A zase chvíli trvalo, než jsme se nějakým způsobem naučili spolu fungovat a sehráli se. Letos to tak nebylo, ale taky byla období, kdy nás nebylo úplně tolik. Někteří kluci se přesouvali do extraligy, jiní zase nastupovali za juniorky. Přišlo období nemocí, nevyhnula se nám zranění, takže také jsme si zažili těžší chvilky. Ale oproti minulým rokům to bylo podstatně lepší.

Co pro tebe bylo nejlepším a nejhorším momentem letošní sezony?

Nejlepší byl samozřejmě postup do play-off a nejhorší brzký konec sezony. Jinak ale moc rád vzpomínám na jeden z posledních zápasů, kdy jsme hráli v Třebíči a definitivně jsme si tam zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Cítil jsem takovou úlevu, že se nám to zase povedlo dotáhnout a vyhnout se předkolu. Špatný pro mě byl vstup do sezony, v přípravném duelu jsem si zlomil prst a na úplném začátku soutěže jsem tak do hry nezasáhl.

Kališníci se během celé sezony pyšnili nejobětavější obranou. K vysokému počtu zblokovaných střel jsi přispěl i ty, protože ses v ligovém porovnání umístil na šestém místě.

Myslím si, že tato statistika jednoznačně vypovídá o charakteru týmu, který tu letos byl. Honza Výtisk je v blokování střel dlouhodobě nejlepší, kraloval i extralize. Honza Holý je také hodně obětavý. Je vidět, že jsme to my zkušenější. Víme, že v oslabeních jsme na ledě od toho, abychom gólmanovi pomohli a on musel zasahovat co nejméně. Což znamená i několikrát padnout do střely a schytat nějakou tu ránu.

V oslabeních jste inkasovali čtvrtý nejnižší počet gólů v Chance lize, i tady se ukazuje obětavé nasazení obránců.

Samozřejmě jsme si před každým zápasem pouštěli přesilovky soupeře. Měli jsme asi takové dvě hlavní varianty oslabení, které jsme měnili podle toho, proti komu jsme zrovna hráli. Ale je vidět, že jsme schopní spousta těch střel zblokovat, aby se ten puk vůbec k bráně nedostal.

V porovnání s ostatními spoluhráči z týmu jsi skončil na druhém místě v bilanci +/-. Jedenáct pozitivních účastí na ledě při gólech je pro tebe dobrý výsledek?

Pro mě jako pro obránce je to dobrá vizitka. Zakládám si na tom, aby góly do naší sítě nepadaly, když jsem na ledě. V jednu dobu to vypadalo na ještě lepší výsledek, pak jsem ale u pár inkasovaných branek byl a pohoršil si. Ale jsem spokojený.

Jak hodnotíš podporu od fanoušků?

Byli super jako každý rok. Přijde mi, že rok od roku si cestu do Kalich Areny najde víc a víc lidí a doufám, že to tak bude pokračovat i nadále. Rozhodně jim patří obrovské poděkování a je mi líto, že jsme se jim v play-off nedokázali pořádně odvděčit.

Jak jsi spokojený se svými výkony během soutěžního ročníku 2022/23?

Mohlo to být horší, ale i lepší. V průběhu jsem měl dobrá období, ale i slabší momenty. To k tomu hokeji ale patří. Samozřejmě ale teď panuje zklamání, že se nám zase nepodařilo přejít přes čtvrtfinále. Je to pro nás prostě zakleté.

Ty už jsi v Litoměřicích absolvoval sedmou sezonu a znovu jsi nezažil postup do dalších vyřazovacích bojů.

Já jsem tu byl ještě v dobách před projektem, kdy jsme vypadávali v předkolech. Maximum bylo přejít přes Sokolov v předkole, potom jsme prohráli s Jihlavou, kde nám trošku došly síly, ale byla to vyrovnaná bitva. To byla škoda. Letos nám tam prostě na rozdíl od základní části nepadaly góly. Se třemi góly ve třech zápasech se prostě těžko vyhrává. V tom prvním zápase, kde rozhodlo až prodloužení, jsme měli několikrát na hokejce rozhodující trefu, ale ani jednou jsme tu šanci neproměnili.

Co se budeš snažit do příští sezony vylepšit?

Vynechal bych pasáže, kdy jsem byl u inkasovaných gólů, abych v hodnocení +/- byl co nejlepší samozřejmě.

Čeká vás dlouhé volno, jak budeš odpočívat? Chystáš se na nějakou dovolenou?

Teď nebudu jeden až dva týdny dělat vůbec nic, doléčím nějaké šrámy a zrelaxuji. Pak si rád zajdu do posilovny, cvičení mě baví. Když se domluvíme s klukama, budu rád za nějaký tenis nebo fotbálek. Žádnou velkou dovolenou neplánujeme. Během sezony se nám narodil syn a je ještě malý, abychom ho brali třeba někam k moři. Asi budeme dělat výlety někde tady po Čechách. Kdyby se podařilo, že nám babička děti na chvíli pohlídá, vyrazil bych někam na víkend jen s přítelkyní.