7. 3. 2023 | Kateřina Kubatková

Stadion čeká druhý zápas v Prostějově, oplatí Jestřábům úvodní porážku?

Kališníci skončili v základní části na páté příčce, díky které si zajistili přímý postup do čtvrtfinále play-off. V něm narazili na tým, který je v minulém ročníku ve stejné fázi soutěže vyřadil – Prostějov. Jestřábi se umístili na bramborové pozici a vyřazovací série ve středu v Prostějově odstartovala prvním zápasem, který byl velmi vyrovnaný. V základní hrací době se nerozhodlo a následovalo prodloužení, v němž urval první bod pro domácí tým Veselý. Podaří se Stadionu oplatit soupeři úvodní porážku a loňské vyřazení?

Porovnání týmů

4. místo (91 bodů)
Postavení v tabulce
5. místo (87 bodů)
155:141
Skóre
164:145
Tomáš Jáchym (7+31)
Nejproduktivnější hráč
Ondřej Procházka (22+23)
Jan Veselý (22 gólů)
Nejlepší střelec
Ondřej Procházka (22 gólů)
Martin Pěnčík (9+11)
Nejproduktivnější obránce
Jan Holý (7+20)
Jaroslav Pavelka (91,50 %)
Josef Němeček (88,19 %)
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král (92,28 %)
Šimon Sklíba (86,72 %)
Prostějov - Třebíč 6:2
Poslední utkání
Litoměřice – Frýdek-Místek 4:2

Kališníci si před sezonou vytyčili jasný cíl – vyhnout se předkolu a postoupit přímo do čtvrtfinále play-off. To se jim díky pátému místu po základní části podařilo. V nadcházejících vyřazovacích bojích narazí na Prostějov, jenž skončil v tabulce čtvrtý. Jestřábům má Stadion rozhodně co vracet. V loňském ročníku to byli právě Moravané, kteří ovládli sérii poměrem 3:1 a ukončili tak Severočechům sezonu.

Litoměřice na svého čtvrtfinálového soka v letošní sezoně umí. Porazily ho celkem třikrát, jednou sice až po samostatných nájezdech, ale dvakrát v základní hrací době, a navíc na prostějovském ledě. Nejvyrovnanější zápas proběhl v nedávné době v Kalich Areně. V rámci 49. kola zavítali Jestřábi pod Radobýl, kde dlouho vedli. V 60. minutě ale vyrovnal Ondřej Procházka a poslal zápas do prodloužení. Ani v nastavené pětiminutovce se nerozhodlo a došlo na samostatné nájezdy, v nichž vítězství Stadionu vystřelil Filip Kuťák.

Zatímco silnou kališnickou zbraní jsou po celou sezonu početní výhody, Jestřábi jich sehráli vůbec nejméně z celé Chance ligy. Ve 178 přesilovkách nastříleli pouze 30 gólů a s úspěšností 16,85 % jsou na čtvrté příčce od konce. To Stadion má úspěšnost o necelých 5 % vyšší a stal se druhým nejlepším týmem v základní části Chance ligy.

Severočechům se víc daří také v oslabení. Ubránili jich 84,85 % a v ligovém porovnání jsou na čtvrtém místě. Jejich čtvrtfinálový soupeř má úspěšnost v početních nevýhodách o necelých 1,5 % nižší a zaujímá sedmou pozici. Kališníkům se také ve vlastním oslabení podařilo vsítit celkem 8 branek, což je třetí nejvyšší počet ze všech týmů. Prostějov zaznamenal o dva vstřelené góly méně.

V Litoměřicích září produktivní duo, v Prostějově zaujal jednadvacetiletý nováček

O tahounech Stadionu není pochyb. Jsou jimi Ondřej Procházka s Filipem Kuťákem. Oba útočníci v základní části nasbírali pětačtyřicet bodů. První jmenovaný ale vsítil o jeden gól víc a v celkovém bodovaní byl tedy o příčku výš - sedmý. Oba forvardi se také nachází v nejlepší desítce prvoligových střelců. Mezi nimi ale figuruje i nyní prostějovský snajpr Jan Veselý, jenž rovněž dvaadvacetkrát skóroval, ale čtrnáct gólů zapsal ještě v dresu Kolína.

Jestřáby kromě zmiňovaného střelce táhne i pátý nejlepší nahrávač ligy a nejproduktivnější hráč týmu Tomáš Jáchym, jenž nasbíral osmatřicet bodů. Hned v závěsu se nachází jeho spoluhráč David Ostřížek. Ten má na kontě o čtyři body méně.

Za zmínku stojí i defenzivy obou celků. Ta kališnická se pyšní obětavostí, beci Litoměřic zblokovali nejvíce střel z celé ligy, a i kapitán Jan Výtisk se stal lídrem v obětavosti. Na třetí příčce se v této dovednosti umístil Jan Holý, jenž zapsal 27 bodů a je tak i nejproduktivnějším bekem Stadionu. V soupeřově sestavě v obraně exceluje nováček v seniorském hokeji - jednadvacetiletý Aleš Poledna.

Ten ve své premiérové sezoně mezi dospělými zatím sice zapsal jen 12 bodů, ale ve statistice +/- má dvacet pozitivních bodů, což je jen o jeden méně než nejlepší Ondřej Procházka. Ačkoliv je mladý bek s průměrným ice timem 16:58 až pátým nejvytěžovanějším hráčem svého týmu a téměř vůbec nehraje v přesilových formacích, zapsal už 157 střeleckých pokusů. Jednadvacetiletý olomoucký odchovanec je také s třiatřiceti zblokovanými střelami nejobětavějším obráncem svého týmu.

Druhá čtvrtfinálová bitva odstartují v Prostějově ve čtvrtek v 18 hodin. Přímý přenos bude k vidění na Hokejka TV, textový na webu Onlajny.com.