5. 3. 2023 | Kateřina Kubatková

Statistické okénko do základní části: Stadion měl silné přesilovky i obětavou obranu

Základní část letošního ročníku Chance ligy je definitivně minulostí a kališníci si v ní vedli dobře nejen výsledkově, ale i z pohledu statistik. Stadion pravidelně zasypával soupeřovu branku velkým počtem střel, jeho silnou zbraní byly i přesilovky. V jakých dalších týmových dovednostech se Severočechům dařilo?

Stadion po dvaapadesáti kolech skončil na páté příčce, zapsal 24 výher a 17 porážek. K tomu přidal 6 vítězství v prodloužení, nebo nájezdech a stejný počet proher.

Celkově mají Litoměřice na kontě 80 bodů, z nichž 43 získaly na ledě soupeřů, což z nich dělá druhý nejlepší tým ve venkovních utkáních. Pod Radobýlem nasbíraly o bod víc a v tabulce domácích klání jsou na 7. příčce.

Tým vedený trenérem Přerostem po celou sezonu patřil k nejofenzivnějším mužstvům ligy. Během základní části vsítil 164 branek, o tři góly lepší byla jen Poruba. Stadion nejčastěji ze všech celků otevíral skóre, první gól v zápasu vstřelili kališníci v jednatřiceti duelech.

Čtvrtí jsou kališníci v počtu střel na branku na zápas, vyslali jich v průměru 32,52. Proti litoměřickým gólmanům pak v utkání letělo zhruba o jednu střelu víc, což je třetí nejvyšší počet z první hokejové ligy.

K silným zbraním Severočechů patřily přesilové hry. Sehráli jich celkem 214 a vyslali v nich v součtu 377 střel, to je v početních výhodách suverénně nejvíc z Chance ligy. 46krát v nich skórovali, což se žádnému jinému týmu nepovedlo. S procentuálním využitím 21,50 % se řadí na stříbrnou pozici.

Stadionu se dařila také oslabení. V nich inkasoval celkem 30krát, což je čtvrtý nejnižší počet ze všech týmů a s úspěšností 84,85 % zaujal čtvrté místo tabulky.

Litoměřickou hru zdobila i obětavá obrana. Hráči s kalichem na dresu dohromady zblokovali 593 střel a na druhou Slavii mají v této statistice náskok čtrnácti bloků.