25. 10. 2018 | Martina Kramerová

Smetana o obratu s Třebíčí: V závěru jsme se semkli, mákli a vyšlo to

Závěrečné dějství a gólová parádička rozhodly. Alespoň to byly podle obránce Ondřeje Smetany rozhodující faktory, které rozsekly zápas s Horáckou Slavií. Řízný zadák odvedl v obraně tradičně dobrou práci a na konci se po dvou trefách Voženílka mohl se spoluhráči radovat z obratu i zisku tří bodů. Vítězství se ale tentokrát nerodilo snadno. Stadion se totiž rozpomenul na svou hru až v poslední periodě.„Výhra se rodila složitěji. Nebylo to ono. Pak jsme se semkli a vyšlo," řekla modrooranžová pětka.

Stadion své fanoušky tentokrát hodně napínal a po jednoznačné domácí výhře s Havířovem triumfoval v Kalich Aréně až po velké bitvě. Navíc jen o jediný gól. Přestože Třebíč dokázala ještě v úvodní třetině otočit skóre a hýčkala si těsný náskok, dva údery Voženílka ze závěrečné periody určily jako vítěze opět kališníky.

Smetana však přiznal, že domácí tři body vyválčili hodně ztěžka. „Výhra se tentokrát rodila trošku složitěji. První dvě třetiny jsme nehráli naši hru. Nemohli jsme se najít v napadání, bruslení. Nebylo to ono. V závěrečné části jsme se semkli, řekli si, že mákneme a vyšlo to,“hodnotil zkušený obránce.

Zároveň pochválil rychlou akci Litoměřic, z níž padl vyrovnávací gól. Právě tento okamžik podle něj byl hodně důležitý. „Pro obrat byl klíčový rychlý gól na začátku třetí třetiny. Padl brzy po přestávce a nastartoval nás. Pak se lámal chleba. Jsme moc rádi, že se nám pak povedlo dát i třetí rozhodující branku. Paráda,“ usmíval se Smetana.

Svou roli sehrála i proměněná přesilovka zkraje duelu. Kališníci se díky ní dostali do vedení a splnili svou „normu“. Při hře v početní výhodě se jim totiž v posledních utkáních náramně daří.

„Je to hlavní věc, o kterou se opíráme. První lajna hraje přesilovky super. Je to náš bič na soupeře. Když se nám něco nedaří ve hře pět na pět, tak přijde přesilovka a dáme gól. Doufám, že se nám v nich bude dařit dál,“ přál si Smetana.

Co má podle vytáhlého zadáka na příznivé výsledky rovněž vliv, jsou další dva zásadní faktory. Které? „Zdobí nás hlavně bojovnost a nasazení. V některých zápasech to dřív možná trochu chybělo, pak jsme si řekli, co a jak. Trenér navíc skvěle připravil taktiku. Mladí jezdí, my starší se snažíme k nim přidat a zatím to klape. Snad to vydrží co nejdéle.“

Pomyslnou třešničkou na dortu je fakt, že Smetana nastupuje při zranění Pavlase jako náhradní kapitán. A se „svým“ týmem vyhrává. Přesto už se šestadvacetiletý hráč těší, až svého zkušeného spoluhráče zase uvítá na ledě.

„Výsledky jsou super. Ale musím říct, že bych byl radši, kdyby Aleš hrál. Je to kapitán a lídr týmu. Strašně nám chybí. Je to skvělý hráč do kabiny i na ledě, výborný na přesilovky. Už se těšíme, až se uzdraví,“ prohlásil skromně.

Po zápřahu několika po sobě jdoucích duelů teď Stadion čeká týdenní herní pauza. Tu hráči vyplní tréninkem i krátkým volnem. „Ve čtvrtek máme trénink a pak dva dny volna. Na relax už se těším. Člověk aspoň na chvíli vypadne ze zimáku a odpočine si. Já chci strávit volno s přítelkyní, protože na sebe nemáme moc času. Možná pojedu bráchovi pomoct na barák. V neděli se zase sejdeme a začneme se připravovat na Frýdek,“uzavřel.