5. 3. 2021 | Vít Trubička

Poprvé v Kalich Areně jako hosté, Stadion přivítá Benátky

Stadion má před sebou další utkání v domovské Kalich Areně. Vůbec poprvé se ale představí jako host, neboť do Litoměřic se přesunulo utkání proti Benátkám nad Jizerou. Benátečtí už ale mají víceméně teoretickou šanci na play-off, přesto ještě mohou vybojovat postup. Zároveň Stadion bojuje o nejlepší postavení do předkola play-off.

Porovnání týmů

15. místo (39 bodů)
Postavení v tabulce
6. místo (56 bodů)
84:104
Skóre
119:105
Vojtěch Jiruš (10+6)
Nejproduktivnější hráč
Matěj Beran (15+33)
Vojtěch Jiruš (10 gólů)
Nejlepší střelec
Patrik Miškář (19 gólů)
Vratislav Kunst (0+9)
Nejproduktivnější obránce
Jan Holý (4+16)
Matěj Žajdlík (90,11 %)
Daniel Král (88,82 %)
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král (89,81 %)
Adam Beran (89,23 %)
Havířov – Benátky n. J. 4:3 sn.
Poslední utkání
Litoměřice – Prostějov 4:3

Kališníci vyzvou v předposledním utkání základní části soupeře, kterému se dařilo především na počátku sezony. Jeden čas se dokonce držel na čelní pozici Chance ligy. V Benátkách ale hráli bývalí i současní mládežničtí reprezentanti jako Martin Hugo Haš, Matěj Pekař, Kryštof Hrabík nebo Lukáš Pařík. Všichni tito hráči se ale vrátili do zámořských soutěží a Benátky postupně začaly sestupovat tabulkou níže.

Benátečtí v souboji se Vsetínem

Momentálně tak Benáteckým patří až patnácté místo se ziskem 39 bodů. Sice na dvanácté Ústí nad Labem ztrácejí jen tři body, přesto je jejich šance na postup mezi nejlepší dvanáctku už víceméně teoretická. O reálnou šanci přišli Středočeši v posledních šesti zápasech, ve kterých získali jediný bod, a to po poslední porážce v samostatných nájezdech na ledě Havířova.

Nejproduktivnějším hráčem Benátek byl Adam Dlouhý, který ale před dvěma dny nastoupil za Liberec, kvůli čemuž už za středočeský tým nemůže nastoupit. V benáteckém dresu odehrál 28 klání s bilancí sedmi gólů a deseti asistencí. Dlouhého pozici nejproduktivnějšího hráče tak zaujmul junior Vojtěch Jiruš. Syn benáteckého trenéra nasbíral deset gólových tref, které doplnil šesti nahrávkami.

Gólmanů se v benátecké brance letos vystřídalo už pět, dva z nich, Lukáš Pařík a Jaroslav Pavelka, už ale za Benátky nastoupit nemohou. Pozici mezi třemi tyčemi si tak pravidelně vyměňují Matěj Žajdlík a Daniel Král. Oba odchytali shodně po deseti zápasech, přičemž Žajdlík s úspěšností 90,11 % a Král s 88,82 %. V jednom případě se do branky Benátek postavil Jakub Hrstka, a to navíc jen na dvacet minut, zato se stoprocentní úspěšností.

Předchozí vzájemné klání bylo hodně dlouho bez gólové trefy. Kališníci vyzráli na Jaroslava Pavelku až v 36. minutě, kdy za záda svého někdejšího spoluhráče z Litoměřic ze sezony 2016/2017 umístil kotouč Patrik Miškář. O to dramatičtější byl ale úplný závěr utkání. V 55. minutě navýšil vedení domácích Matěj Beran, na to reagoval padesát vteřin před koncem po povedené benátecké kombinaci Daniel Špaček a uzmul Adamu Beranovi čisté konto. Středočeši to ještě zkusili bez gólmana, což se jim ale stalo osudným, neboť do odkryté branky doklepl kotouč Josef Jícha a Stadion dokráčel k vítězství 3:1.

Stadion je ve formě. Z deseti zápasů ztratil jen jeden

Litoměřičtí se po nepříliš vyvedeném úvodu sezony dostali do nevídané formy. O tom svědčí i poslední zápasy, z nichž přišli o body jen v Jihlavě. Dukle totiž podlehli vysoko 0:6. Předtím ale dokázali porazit Kadaň, Frýdek-Místek, Havířov, Kolín, Slavii a Porubu. Po nezdaru z Vysočiny se ale rychle vrátili na vítěznou vlnu, což pocítily opět týmy jako Slavia a Frýdek-Místek, v posledním kole i Prostějov.

62
hitů během sezony nasbíral Jan Výtisk, který je tak s náskokem dvaceti na čele této statistiky v celé lize.

Stadion se tak v současné době drží na šestém místě s 56 body. Stejný bodový zisk mají i Poruba a Vsetín. Na čtvrté Vrchlabí pak celá trojice ztrácí šesti bodů, čímž má sice ještě teoretickou naději na postup mezi nejlepší čtyřku, ta už ale není příliš vysoká. Spíše se tak už musí připravit na předkolo play-off.

Litoměřickému i ligovému bodování vévodí dvojice Matěj Beran a Patrik Miškář. První z nich je na čele s 48 kanadskými body, rozdělenými mezi patnáct gólů a 33 asistencí. Miškář pak z druhého místa ztrácí čtyři body, přičemž jeho zisk se skládá z devatenácti tref a 25 nahrávek.

Podaří se Stadionu zvítězit počtvrté v řadě? Utkání v litoměřické Kalich Areně začne v 17:00. Můžete ho sledovat živě na Hokejka TV nebo v textové podobě na www.onlajny.com. Majitelé permanentních vstupenek mohou utkání na Hokejka TV sledovat zdarma. Jak získat přístupový kód k bezplatnému sledování? Stačí se podívat ZDE.