3. 2. 2023 | Kateřina Kubatková

Kališníci vyzvou v charitativním utkání Šumperk, potvrdí proti Drakům roli favorita?

Stadion čeká před reprezentační pauzou charitativní utkání. Do Kalich Areny zavítá momentálně poslední celek Chance ligy – Šumperk. Ačkoliv jsou kališníci jasnými favority, s Draky mají negativní bilanci, protože nad nimi vyhráli pouze jednou, a to pod Radobýlem. Navážou svěřenci trenéra Přerosta na úspěch v Porubě a připíšou si do tabulky další body?

Porovnání týmů

5. místo (72 bodů)
Postavení v tabulce
14. místo (45 bodů)
136:121
Skóre
116:164
Lukáš Válek (16+21)
Nejproduktivnější hráč
Lukáš Žálčík (24+17)
Filip Kuťák (18 gólů)
Nejlepší střelec
Lukáš Žálčík (24 gólů)
Jan Holý (7+18)
Nejproduktivnější obránce
Tomáš Drtil (7+9)

Tomáš Král (91,77 %)

Šimon Sklíba (88,57 %)
Úspěšnost brankářů

Petr Hamalčík (91,27 %)

Jakub Lackovič (89,12 %)
Poruba – Litoměřice 1:3
Poslední utkání
Šumperk - Třebíč 3:2pp

V sobotu 4. února si celý svět bude připomínat Den boje proti rakovině a podobně jako na jiných stadionech se i v Kalich Areně hokejisté připojí k dobročinné akci "O Kapku lepší hokej". Kališníci nastoupí na led s oranžovými doplňky na helmách a výstroji, kapitán Jan Výtisk oblékne speciální dres, který bude věnován do aukce, jejíž výtěžek poputuje na dobročinné účely. O tom jak se do akce můžete zapojit i vy, se dočtete v tomto článku.

Litoměřice se s Draky utkaly v letošní sezoně už třikrát a vždy uspěl domácí tým. Všechny vzájemné duely zatím skončily tříbrankovým rozdílem, přičemž v posledních dvou soubojích bylo skóre pokaždé 6:3 z pohledu domácích.

Podle posledních výsledků to vypadá, že se mužstvo z podhůří Jeseníků zvedá. Po dlouhé sérii devíti porážek svěřenci trenéra Majera porazili Sokolov, po něm sice podlehli Dukle, ale ve středu si vyšlápli na vedoucí Třebíč, kterou porazili 3:2 po samostatných nájezdech.

V porovnání s ostatními týmy je Šumperk na posledním místě s dvoubodovou ztrátou na pardubický B tým. Není překvapením, že Draci zároveň inkasovali vůbec nejvíce branek v celé Chance lize.

Ani v ostatních statistikách si severomoravský celek nevede dobře. Patří mu poslední příčky v úspěšnosti přesilovek a oslabení, počtu vyslaných střel na branku na zápas i v úspěšnosti na vhazování. První příčku Draci zaujímají naopak v průměrném počtu střel proti na zápas nebo součtu inkasovaných branek v oslabeních.

Ačkoliv týmové statistiky mluví proti Šumperku, v porovnání hráčů si sobotní soupeř Litoměřic nevede špatně. Nejproduktivnější hráč Draků Lukáš Žálčík je v kanadském bodování momentálně na bronzové příčce. Tabulce střelců dokonce s čtyřiadvaceti trefami kraluje. Čtvrtý Filip Kuťák na něj ztrácí šest gólů.

Mezi nejlepší desítkou nahrávačů první ligy jsou dokonce dva zástupci Moravanů. Třetí místo náleží Davidu Bartošovi a na deváté příčce se nachází Jiří Průžek. Zajímavý souboj se odehraje mezi přesilovkovými střelci. Lukáš Žálčík v početních výhodách vsítil už deset branek, což je nejvíc z druhé nejvyšší soutěže. O jediný gól pozadu je pak druhý Lukáš Válek.

Po sérii proher přišlo rozšíření kádru

Po šňůře neúspěchů Draci ohlásili rozšíření kádru a tým doplnilo hned šest juniorů. Z šumperské juniorky povolal hlavní kouč gólmana Milana Ryšavého, jenž už naskočil i do pěti utkání v druhé lize v dresu Hronova. V A týmu se potkává i se svým kolegou z mládeže, obráncem Miroslavem Slováčkem.

Další čtyři hokejisty Šumperk získal z juniorky extraligových Vítkovic. Nejvýraznějším jménem je jednoznačně Josef Krejsa, který si připsal i 24 startů v extralize. Dalšími posilami jsou útočníci Krysztof Tomasz Macias, Jakub Slusarczyk a bek René Smolka.

Změny zasáhly i realizační tým. Ze zdravotních důvodů s působením na lavičce skončil asistent trenéra David Švagrovský, kterého nahradil Jiří Hanzal. Dalším asistentem se stal Jan Kregl.

Podaří se kališníkům uhájit domácí prostředí a podruhé v sezoně Šumperk porazit? Sobotní utkání odstartuje v Kalich Areně v 17 hodin. Přímý přenos bude možné sledovat na Hokejka TV, textový přenos bude k dispozici na webu Onlajny.com.