16. 5. 2022 | Vít Trubička

Dorostenkyně Šenková mistryní Evropy! Mladé Češky vezou zlato z Budapešti

Česká ženská reprezentace do šestnácti let má za sebou vrchol své sezony v podobě Evropského poháru v maďarské metropoli Budapešti. Této akce se zúčastnila i gólmanka litoměřického dorostu Aneta Šenková, která také dopomohla k tomu, že český tým z tohoto neoficiálního mistrovství Evropy bral zlaté medaile.

Litoměřická gólmanka se o své místo dělila s Danielou Novákovou z pražské Slavie. Obě dostaly vyrovnanou porci zápasů. Na Šenkovou tak čekal úvodní duel proti Francii, následně „semifinále“ proti Švýcarsku. V prvním z této dvojice zápasů se dokonce dočkala ceny pro nejlepší hráčku utkání, v tom druhém výrazně dopomohla k tomu, že se českému týmu podařilo postoupit do finálového klání.

„Byl to výborný výkon od celého týmu. Díky tomu jsme zcela zaslouženě urvaly vítězství,“ řekla litoměřická gólmanská naděje o prvním utkání proti Francouzkám. V něm Češky dlouhou dobu sahaly po vítězství s čistým štítem, nakonec ale přeci jen za záda Anety Šenkové jeden puk propadl a nejmladší ženská reprezentace si připsala úvodní vítězství 5:1.

Přestože české hráčky byly v tomto úvodním utkání dle slov trenéra Rudolfa Vally mírně nervózní, nic to neubíralo na tom, že měly po celou dobu herní převahu. „Snažily jsme se tlačit soupeřky a hrát důrazněji před brankou,“ popsala Šenková úspěšnou herní strategii českého výběru. Jistá úvodní nervozita byla znát i v tom, že mladé Češky byly v tomto klání poměrně často vylučované, takřka celou poslední patnáctiminutovku hrály ve čtyřech. „Pokazil nám to akorát ten jeden gól. Bylo to náročné, ale snažily jsme se hrát dál,“ padlo z úst gólmanské opory této reprezentace.

Ve skupině pak dále české hráčky narazily na soupeřky z Norska a Švýcarska. Proti severskému soupeři sice litoměřická vyslankyně na této akci v brance chyběla, nicméně i tak český tým zvítězil vysoko 6:1. Šenková se tak mezi tři tyče postavila až v klíčovém duelu o první místo ve skupině proti Švýcarkám. Ty do té doby procházely turnajem bez jediné obdržené branky, už to byl signál, že nepůjde o nic jednoduchého.

Češky se ale jako první ujaly vedení už na počátku šesté minuty. Pak to ovšem byla přetahovaná a po 45 minutách hry svítil konečný výsledek 3:3. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy, v nichž byly naše reprezentantky úspěšnější a vybojovaly si postup do finále proti domácím Maďarkám. Ty smetly jednoznačně 4:0 a staly se tak vítězkami tohoto neoficiálního mistrovství Evropy v kategorii U16.

Pro brankářku litoměřického dorostu to tak jistě bylo úspěšné zakončení prvního a zároveň posledního roku v této reprezentační kategorii. Příští rok už totiž bude věkově spadat do kategorie U18. Z jejího pohledu se zcela nepochybně jednalo o vydařený vstup do reprezentačního kolotoče, protože jak z Turnaje olympijských nadějí v polských Katovicích, tak i teď z Evropského poháru v Budapešti si přivezla domů zlaté medaile. Za to Anetě Šenkové i ostatním hráčkám této kategorie patří obrovská gratulace.