26. 4. 2024 | Kateřina Kubatková

Postup do semifinále byl velmi emotivní, se sezonou jsem spokojený, hodnotí předseda klubu Jan Fišera

Stadion má za sebou velmi úspěšnou sezonu. A tým si dokráčel pro celkové třetí místo, tři nejstarší mládežnické kategorie postoupily do nadstaveb, deváťáci bojovali o extraligu. Jak ročník 2023/24 hodnotí nejen ze sportovního pohledu předseda klubu Jan Fišera a co se chystá pro příští sezonu?

Jak hodnotíte sezonu z vašeho pohledu?

Myslím si, že ze sportovní stránky nemůžeme být jinak, než spokojení. Udělali jsme druhý nejlepší výsledek v základní části a celkové třetí místo, což je nejlepší umístění v historii klubu. Obávám se, že jsme si tím na sebe trochu upletli bič. Teď budou všichni očekávat, že podobné výkony budeme předvádět i v budoucnu, což samozřejmě chceme. Ale nic není samozřejmé a vždy je to o momentální formě, připravenosti a také kousku štěstí. Myslím si, že je to taková satisfakce po tom, co se před sezonou objevovaly děsivé články o tom, jak Litoměřice rozpustily kádr a budou hrát o záchranu. Možná nás někdo bral i jako jasného sestupujícího. Já jsem strašně rád, že jsme se vyhnuli jakýmkoliv starostem se sestupem a jsem rád i za potvrzení mých slov, že jsou kluci z druhé ligy nebo juniorky, kteří si zaslouží dostat šanci. V této sezoně potvrdili, že mají na profesionální soutěž. Budu se opakovat - je to takové kolečko, přijde hráč a jednu nebo dvě sezony je u nás, vyhraje se a on se pak posune někam dál.

Je celkové třetí místo i určitou satisfakcí i vůči tomu, že v Litoměřicích je hokej občas někomu trnem v oku?

Určitá satisfakce to samozřejmě je. Ke konci sezony velká část celého regionu žila hokejem, zimák byl měsíc v kuse narvaný. Nejen, že to přineslo lidem zábavu, nějaké emoce, ale určitě to přineslo i spoustu tržeb podnikatelům, protože naši i hostující fanoušci dorazili ve velkém počtu, takže tady nechali spoustu peněz. Ať už jde o ubytování, restaurace, nějakou zábavu. Myslím si, že nejen tato sezona ukázala, proč má smysl v Litoměřicích dělat hokej. Někteří říkají, že podpora hokeje v Litoměřicích je na úkor jiných sportů, ale já si to nemyslím. Samozřejmě nemůžu říct, že jsem nestranný, ale podle mě je hokej TOP sport v Litoměřicích a vždy jsme se snažili, aby se podpora netýkala pouze hokeje, ale celého sportovního prostředí. Na městě se již dva roky připravuje nová koncepce sportu vč. změny způsobu financování. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne, inflace v posledních letech výrazně změnila ceny všech vstupů, ale výše prostředků na celý sport zůstala ve stejné výši. A samozřejmě i nyní vidím určité snahy snížit dotaci na hokej. V tom případě ale nebude možné pokračovat na podobné úrovni jak v áčku, tak u mládeže.

Myslíte si, že klub tímto úspěchem ukázal, že profesionální hokej do Litoměřic prostě patří?

Jsem o tom přesvědčený, ze sportovního a marketingového hlediska tu nic podobného není. Basketbalisté také měli parádní sezonu, k čemuž jim gratuluji, ale ten divácký a mediální zásah je někde jinde. Hokej je mnohem populárnější jak u nás ve městě, tak na celostátní úrovni. Přímé televizní přenosy, reportáže v celostátních televizích, články v tisku, na internetu apod. To vše je ku prospěchu celého regionu. První hokejová liga má prostě svůj smysl nejen pro sport, ale i pro město jako takové. Když si na internetu zadáte články o Litoměřicích, tak je tam hlavně hokej. Pro Litoměřice je to skvělá reklama, přináší to tržby místním podnikatelům, obyvatelům zábavu atd.

Čekal jste před sezonou, že by Stadion mohl skončit třetí?

Nevím, jestli jsem to čekal, ale říkal jsem, že bych rád konečně překonal čtvrtfinále. Doufal jsem v postup, ať už kvůli klubu, tak i kvůli fanouškům. Byl to ale spíš takový můj soukromý cíl. Několikrát jsem klukům říkal, že jsme si je vybrali, protože věříme, že umí hrát, že to zvládnou i bez extraligových posil.

Máte nějaké momenty, co vás letos překvapily, nebo co vás naopak zklamaly a nějakým jiným způsobem zasáhly?

Když se budeme držet A týmu, tak se nám některé zápasy opravdu nelíbily, byly šílené. Nejvíc mi leží v hlavě to utkání se Slavií. Na druhé straně je pátý zápas s Třebíčí, kdy jsme podle mě odehráli jeden z nejlepších duelů v sezoně. A pak si užili postup společně s fanoušky ve vyprodané Kalich Areně. To byl nejemotivnější pozitivní moment. A ten negativní, samozřejmě musím zmínit úmrtí Václava Rubeše. To mě velmi zasáhlo, Vašek je tu stále s námi, v kanceláři mám jeden ze speciálních dresů. Je mi to moc líto.

Jak hodnotíte spolupráci se Spartou?

Spolupráci jsme si nějak nastavili a myslím si, že to fungovalo dobře. Samozřejmě občas byly nějaké zásahy do sestavy, ale nebylo to tak hrozné. Každopádně dál se k tomu zatím nebudu vyjadřovat, ale myslím si, že se fanoušci rozhodně mají na co těšit. Rozšíření spolupráce je na velmi dobré cestě.

Chystáte pro fanoušky nějaké změny do příští sezony?

Víme, kde bychom se mohli zlepšit, abychom fanouškům poskytli maximální požitek z hokeje, ale jsme finančně limitovaní. Primární pro nás je, aby se během května opravilo chlazení, což je pro město náklad dvou milionů. Prioritou je samozřejmě zajištění kvalitní ledové plochy. Pro fanoušky samozřejmě chystáme prodej permanentek, které si budou moci koupit online přesně na místo. Stejně tomu bude i s normálními vstupenkami, které bude možné zakoupit přímo na vybrané místo. Budou pokračovat soutěže, snažíme se je rozšiřovat o další partnery a určitě fanouškům dopřejeme nové ceny.

Co říkáte na mládež? Junioři i dorostenci postoupili do nadstaveb, devítka hrála o extraligu..

Myslím si, že se začínají projevovat změny, které jsme provedli cca 10 let zpátky. Máme určitý styl, který rozhodně nechceme opouštět. Moje největší želízka v ohni byl dorost a devítka. Dorost skončil druhý, ale vím, že vítězná Příbram byla opravdu kvalitní. Nejvíc mě mrzí deváťáci, kterým jsem opravdu celou sezonu věřil a udělali jsme pro to všechno, co bylo v našich silách. Mé přání bylo, abychom se dostali do extraligy a potom se postup do vyšší soutěže podařil i dorostu, juniorka už bylo příliš velké sousto. Říčany jsem ale sledoval a to byli kluci, kteří do prosince hráli extraligu, někteří i dorosteneckou, ten tým byl velmi kvalitní. Je škoda, že jsme nedokázali postoupit rovnou z prvního místa nadstavby a museli narazit v playoff právě na Říčany. Každopádně všem třem nejstarším kategoriím patří velký dík za to, jak sezonu odbojovali a reprezentovali klub. To, že to nevyšlo, se prostě stane, to ke sportu patří.

Nepotýká se klub nějakým způsobem s odlivem kvalitních hráčů v těch mládežnických kategoriích? Přece jen je blízko Litvínov, případně Praha.

Je to tak, ale to je věc, kterou nezměníme, pokud nebudeme mít kvalitnější soutěže. Je to začarovaný kruh, kvalitnější soutěže nebudeme mít, pokud nám ty děti budou odcházet do jiných klubů. Byl bych rád, abychom to povýšili. Vše ale musí být v rámci nějakých možností, které jako klub máme. Díky velkému nárůstu počtu dětí nás začíná limitovat jedna ledová plocha. Musíme jít krůček po krůčku, být trpěliví a jsem přesvědčený, že se dočkáme. V Ústeckém kraji je hlavním střediskem Litvínov. Že by Stadion měl extraligu ve všech kategoriích, je utopie. Ale samozřejmě chceme postupovat. Máme v tomto směru své cíle a snažíme se je plnit, každý rok jsme tomu o kousek blíže.