2. 4. 2024 | Filip Hulín

Pohled do statistik: Skvělá oslabení i disciplína, ale bídné přesilovky

Kališníci zakončili letošní ročník Chance ligy na skvělé bronzové pozici a nechybělo moc a zahráli si i finále. Stadion ve vyřazovacích bojích zlepšil oslabení a disciplínu. Jak si vedl v dalších statistikách?

Stadion základní část zakončil na čtvrtém místě a ve čtvrtfinále vyzval Třebíč, kterou porazil 3:2 a poprvé v historii postoupil do semifinále, kde kališníci vyzvali Zlín. Vyrovnanou sérii muselo rozhodnout až sedmé utkání ve kterém Stadion padl. I tak jde o nejlepší umístění v historii klubu a celkovou bronzovou příčku.

Kališníci v play-off vstřelili 27 branek, což je nejméně ze všech celků, které si zahrály semifinále. Stadionu se v play-off nedařily přesilovky, jejichž procentuální využití měl pouze 11,43 %. Mezi silné stránky týmu patřila oslabení a úspěšnost ubránění téměř 83 %.

Litoměřičtí v play-off zlepšili disciplínu a zaznamenali 94 trestných minut, 127 zblokovaných střel soupeře znamenalo taktéž vrchol tabulky v této statistice. Domácí zápasy navštívilo v Kalich Areně celkem 11359 fanoušků, což činí průměr 1623 každý zápas.

Stadion vyhrál v play-off celkem šest zápasů a hned pětkrát se mu to podařilo, pokud vstřelil první gól. Jedinou výjimkou bylo první čtvrtfinále proti Třebíči, kdy úvodní branku vstřelil soupeř.

Nejvíce bodů i gólů zaznamenal v play-off Filip Kuťák

Nejproduktivnějším hráčem Stadionu v play-off byl Filip Kuťák s 10 body za šest gólů a čtyři asistence. O bod méně měl na svém kontě Přemysl Svoboda, který vstřelil dvě branky a přidal sedm asistencí. Pět kanadských bodů zaznamenali Petr Ton, Lukáš Plos a Riku Sihvonen. Mezi obránci zapsal hned čtyři body Jakub Tůma, který odehrál skvělé play-off.

Nejlepším střelcem týmu byl Filip Kuťák, který všech šest svých gólů zapsal v sérii se Zlínem. Tři trefy mají na svém kontě Petr Ton, Lukáš Plos a Kale Costa.

Nejvytěžovanějšími hráči Stadionu ve vyřazovacích bojích byli Filip Kuťák a Jakub Tůma, kteří na ledě trávili průměrně dvacet minut. Kolem devatenácti minut každý zápas hráli Michael Krutil, Přemysl Svoboda, Josef Jícha a Pavel Kordule.

Na buly se nejčastěji stavila čtveřice centrů Josef Jícha, Filip Kuťák, Markus Korkiakoski a Michal Vitouch. Úspěšnost prvních dvou jmenovaných byla nad padesáti procenty.

Nejtrestanějším hráčem Litoměřic byl Vítek Benda se sedmi dvouminutovými tresty. Deset trestných minut si odseděl Patrik Husák a osm Přemysl Svoboda. Zajímavostí je, že sedmnáct z třiadvaceti hráčů, kteří zasáhli do play-off zaznamenali alespoň jeden dvouminutový trest.

Kapitán šel příkladem, tak by se dala nazvat statistika zblokovaných střel. Jiří Jebavý jich zblokoval hned osmnáct. Dvanáct bloků mají na svém kontě i Jakub Černohorský a Vítek Benda.

Jasnou jedničkou v brankovišti Stadionu byl Oldřich Cichoň, který odchytal dvanáct zápasů, jeho úspěšnost atakovala 94 % a průměrně dostával pouze dva góly. 43 minut odchytal i Oliver Šatný, jehož úspěšnost byla téměř 85 %.