Zápasové menu

Stadion se v rozhodující bitvě čtvrtfinále proti Jihlavě rval o každý centimetr ledu, na soupeře však tentokrát nestačil. Dukla si v první třetině vypracovala těsný náskok, který ale dokázali kališníci v prostřední periodě smazat. Na druhou a třetí trefu domácích už ale odpověď nenašli a prohráli 1:3. Do semifinále Chance ligy tak po velkém boji postupují Jihlavští, pro Litoměřice sezona končí.

ČF7

3:1

1:0, 1:1, 1:0

HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 14. T. Havránek (Lichanec, Mareš), 30. Skořepa (Čachotský), 51. T. Havránek (Skořepa) – 29. Miškář (J. Holý, Procházka). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 34:20. Zblokované střely: 13:17. Vhazování: 40:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Dukla Jihlava: Žukov – T. Černý, D. Kolář (A), Dundáček, Mareš, Bilčík, Strejček, Eliáš – Jiránek, Fronk, Illéš – Čachotský (A), Skořepa (C), Vítězslav Brož – T. Harkabus, M. Zadražil, Pekr – T. Havránek, Lichanec, Juda.

HC Stadion Litoměřice: Tomáš Král – Marcel, Baláž, Výtisk (C), J. Holý, Kremláček, Jebavý (A) – T. Svoboda, Miškář, Procházka – Berka, Toman, Válek – L. Stehlík, Urban, Konečný – Jindra, Jícha, Jánský – Soukup.

Rozhodující duel o postup do semifinále začala obě mužstva velmi opatrně, na ledě bylo živěji až od 8. minuty, kdy dostali kališníci za Eliášův faul výhodu přesilové hry. V ní ale byli paradoxně nebezpečnější domácí, žádnou ze svých šancí však nedokázali přetavit v gól. Chvíli po konci oslabení měl na holi vedoucí branku exkališník Strejček, jenž nejprve prudce vypálil z mezikruží, a poté se snažil vyražený kotouč dopravit do sítě ještě z dorážky. Král ale předvedl dva excelentní zákroky a puk za svá záda nepustil.

V čase 13:25 už ale kapituloval. Mareš přistrčil kotouč Lichancovi, ten ještě nabil Tomáši Havránkovi, který projektilem z oblasti mezi kruhy zacílil přesně do pravého horního růžku litoměřické svatyně a rozjásal jihlavskou střídačku.

Pár desítek vteřin nato mohla Dukla svůj náskok zvýraznit, když se před Králem zjevil osamocený Illéš. Kališnický brankář ale ve své kleci opět čaroval a výborným zákrokem lapačkou příležitost domácích zneškodnil.

Zkraje prostřední periody darovali domácí Stadionu další výhodu přesilové hry. Kališníci v ní uzamkli Duklu v jejím obranném pásmu a zasypali Žukovovu svatyni salvou střel. Ani jedna se však neujala. Všechny puky skončily ve výstroji jihlavského brankáře.

Další hra v početní výhodě už ale Litoměřicím přinesla kýžené ovoce. V čase 28:27 se po pěkné kombinaci Procházky a Holého dostal k puku na pravém kruhu Patrik Miškář, jenž nekompromisní dělovkou parádně zavěsil.

Litoměřičtí se ale z vyrovnání neradovali příliš dlouho. Ve 30. minutě domácí totiž opět přiklonili skóre na svou stranu. Čachotský si vyměnil puk s Josefem Skořepou, ten si nabruslil na levý kruh a zamířil přesně k bližší tyči Královy klece.

Necelou minutu před sirénou pobídl Válek dobrou přihrávkou před domácí branku Holého, tomu ale ve finální fázi uskočil kotouč a z šance nebylo nic.

V čase 48:10 obkroužil Konečný skvěle pásmo a pustil kotouč pod sebe na brankoviště, kde číhal připravený Urban. Ten však se svou dorážkou neuspěl. Na druhé straně kluziště se v 51. minutě dostali domácí do přečíslení dva na jednoho, Skořepa našel mezi kruhy Tomáše Havránka, jenž nekompromisně poslal kotouč do vinglu.

Jihlava tak odskočila na dvoubrankové vedení, které už mužstvo okolo kapitána Čachotského dokázalo udržet. I když to kališníci na závěr zkoušeli v šesti bez brankáře, na Žukova už vyzrát nedokázali a padli 1:3.

Ohlasy k utkání

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): „Utkání se mi určitě hodnotí dobře. Bylo zvládnuté a vítězné, rozhodlo o tom, že jdeme do semifinále a to byl před sérií náš cíl. Začátek byl samozřejmě opatrnější, ale tím, že jsme dali první gól, jsme se dostali na koně. Soupeř sice vyrovnal, ale z naší strany byla cítit síla, že nás vyrovnání nedokáže rozhodit. Pepa Skořepa se ukázal jako správný kapitán, dostal nás opět do vedení a od té doby nikdo nepochyboval, že zápas zvládneme.“

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): „První třetina nebyla z naší strany dobrá. Možná jsme byli psychicky dole vlivem prodloužení ze šestého zápasu, kdy jsme smolně prohráli. V první třetině to bylo vidět, báli jsme se hrát a určitě to z naší strany nebylo ono. Něco jsme si k tomu v kabině po první třetině řekli. Ve druhé třetině jsme se zvedli a nakopl nás vyrovnávací gól. Hra z naší strany měla slušné parametry, ale klíčovým momentem byl druhý inkasovaný gól. Byl laciný a moment zápasu spadl zase na stranu Jihlavy. Pak už to bylo marné dobývání jihlavské branky, navíc jsme se těžko dostávali do střeleckých pozic. Ve třetí třetině za stavu 2:1 pro domácí jsme měli brejk dva na jednoho, ale Žukov v jihlavské brance opět vytáhl klíčový moment a Dukla si už poté výhru pohlídala“

Hodnocení celé série:

Viktor Ujčík: „Litoměřice zaslouží plný respekt. Mají v kádru hodně šikovných kluků, jak na puku, tak rychlých, bojovných. Tým mají poskládaný dobře a v závěru sezony začali hrát parádní hokej, který si přenesli do play-off. Nám trošku trvalo, než jsme najeli na play-off mód. Ale nějaká taková naše hrdost a to, že nechceme končit sezonu takhle brzy, protože jsme jí doposud hráli velmi slušně, nás zase vrátila zpátky do hry. Nejdůležitější moment této série bylo, že nám masér Petr Mlíkovský sehnal do kabiny formu. Nám totiž forma v prvních zápasech naprosto chyběla a od té doby, co nám visí v kabině, je to moc a moc lepší.“

Daniel Tvrzník: „Šestý zápas, dvě minuty do konce, vedeme... To byl klíčový moment. Pátý a šestý zápas byl asi náš nejlepší v sérii. Ale v pátém zápasu za stavu 2:1 pro nás vytáhl brankář Žukov výborné zákroky. To samé u nás v šestém utkání. Je to velká škoda, protože naše mužstvo mělo potenciál jít letos daleko. Je ale třeba si říct, že celou sérii nám chyběli dva klíčoví útočníci. Martin Kadlec - nejlepší střelec loňské Chance ligy a Matěj Beran - nejproduktivnější hráč základní části ligy. Samozřejmě jsou to jen kdyby, ale věřím tomu, že kdyby byli tihle dva hráči k dispozici, tak bychom sérii zvládli.“