Zápasové menu

Kališníci v prvním utkání předkola play-off nedokázali navázat na předešlou sérii vítězství a se sokolovským Baníkem prohráli v prodloužení. Soupeř se ujal vedení už ve 2. minutě zásluhou Ševce. Vedení ve 2. třetině navýšil Tůma. Stadion se ale nevzdal a díky dvěma gólům Martina Procházky dokázal vyrovnat. V 67. minutě ovšem vsítil branku Adam Křemen a Sokolov tak v sérii vede 1:O.

Předkolo1

2:3pr

0:1, 0:1, 2:0 - 0:1

HC Stadion Litoměřice - HC Baník Sokolov

Branky a nahrávky: 46. Procházka (Kremláček, Jebavý), 60. T. Svoboda (Kremláček, Holý) - 2. Švec (Rohan), 23. Tůma (Pohl), 68. Křemen (Vitouch, Pohl). Rozhodčí: Jaroš, Micka – Jindra, Šimánek. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 0. Střely na branku: 48:25. Zblokované střely: 22:9. Vhazování: 40:32. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

HC Stadion Litoměřice: Král – Marcel, Baláž, Výtisk (C), J. Holý, Kremláček, Jebavý (A), Háva – M. Beran (A), Miškář, Procházka – L. Stehlík, Válek, T. Svoboda – Berka, Urban, Konečný – Jindra, Jícha, Jánský.

HC Baník Sokolov: Neužil – Kadeřávek, A. Rulík, Přindiš (A), Poizl, J. Pohl, Březák, Tureček – Křemen, Vitouch, Kropáček – Švec, T. Rohan (C), D. Tůma – Vracovský, Kverka, Jiskra – Hašek, Vrána, Prymula.

V polovině 1. minuty dostali kališníci výhodu v podobě přesilové hry. Adam Rulík se provinil podrážením a zamířil na trestnou lavici. Litoměřičtí zasypávali Jakuba Neužila vysokým počtem střel, ale ani jedna nenašla prázdné místo v sokolovské svatyni.

Soupeř se dokázal vymanit z tlaku domácích a vyrazil do útoku. Od modré vypálil Tomáš Rohan, jehož střelu Král vyrazil levým betonem. Odraženého kotouče se na pravém kruhu zmocnil Marek Švec a vystřelil k pravé tyči litoměřické branky. Domácí gólman zaklekl příliš pozdě a puk se ocitl za jeho zády.

Hráči Stadionu začali druhou periodu pětiminutovým oslabením. Na konci první třetiny fauloval Matěj Beran bývalého kališníka Vojtěcha Kropáčka a sudí udělili vítězi kanadského bodování pět minut a trest do konce zápasu. Baník se nastěhoval do obranného pásma a začal ostřelovat Tomáše Krále.

Na konci 23. minuty zpoza branky vyjel na pravý kruh David Tůma, po jehož střele kotouč zaplul do litoměřické svatyně. Sokolovští se tak v Kalich Areně ujali dvoubrankového vedení. Na druhé straně se v čase 30:51 dostal do velké šance Lukáš Stehlík, který mířil na horní roh Neužilovy branky. Kotouč ale letěl příliš vysoko.

V čase 34:20 ujížděl na Krále exkališník David Vitouch. Jan Holý si k jeho zastavení dopomohl podražením a bylo nařízeno trestné střílení. Penaltu odjel faulovaný sokolovský forvard ale nájezd se mu vůbec nepovedl a skóre se nezměnilo.

Ve 46. minutě měli důvod k radosti i fanoušci domácího celku. Střelecké trápení ukončil zkušený litoměřický útočník Martin Procházka, jenž si najel levým kruhem do mezikruží, z něhož dokázal prostřelit Jakuba Neužila. Sokolovský gólman měl zakrytý výhled a na letící kotouč nestihl včas reagovat.

V čase 48:59 byl blízko vyrovnání střelec jediného gólu domácích Martin Procházka. Kališnický útočník ohrožoval sokolovskou klec z levé strany, ale po jeho pokusu se pouze rozezvonila tyč Neužilovy svatyně.

Domácí hokejisté se ale nevzdali. Na poslední dvě minuty třetí třetiny nastoupil Stadion s prázdnou brankou a šesti hráči na ledě. Závar před klecí soupeře dlouho nevedl k úspěchu, avšak 35 vteřin před koncem základní hrací doby kališníci vyrovnali. Tomáš Svoboda si najel na vnitřní hranu levého kruhu a vypálil. Hostující gólman byl na tento projektil krátký. Jelikož zápas v základní hrací době nenašel vítěze, pokračoval dvacetiminutovým prodloužením.

Nastavenou dvacetiminutovku začali lépe kališníci a vytvořili si tlak v útočném pásmu. Neužil byl ale bezchybný. Hra se na chvíli přesunula před Krále, odkud domácí vyrazili v přesile dva na jednoho. Puk ale mířil vedle pravé tyče.

V polovině 68. minuty přihrál k pravému mantinelu David Vitouch. Připravený Adam Křemen vystřelil nad lapačku Tomáše Krále a utkání tak rozhodl. Sokolov vyhrál utkání poměrem 3:2 a ujal se vedení v sérii předkola play-off.

Ohlasy k utkání

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): „Jsme zklamaní, chtěli jsme první zápas vyhrát. Jsme spokojeni s hrou, trochu jsme si ale vylámali zuby na jejich brankáři, kterého jsme nedokázali překonat. Měli jsme na to hodně vyložených šancí. Neděje se ale nic, kdo chce postoupit dál, musí vyhrát tři utkání.“

Tomáš Hamara (HC Baník Sokolov): „Měli jsme trochu pomalejší start, na začátku jsme byli trochu nervózní. Je to pro nás první prvoligové play-off a máme mladší tým. Nakopl nás ale gól v oslabení. Ve druhé třetině jsme dali gól v dlouhé přesilovce, mohli jsme klidně dát další. Litoměřice to ale výborně ubránily. Do třetí třetiny jsme vstoupili špatně, začali jsme zbytečně bránit. Litoměřičtí nás potrestali vyrovnáním. V prodloužení to už byla otázka štěstí nebo tlaku. My jsme dali gól ze střely, která se počítá. Vedeme 1:0 v sérii, jsme za to šťastní a zítra jdeme do dalšího utkání.“