Zápasové menu

Infarktový zápas až do samotného konce. Takový byl duel mezi Stadionem a Motorem. Přestože kališníci otevřeli skóre a ještě pět minut před koncem vedli o dva góly, Motoru se v závěru podařilo vyrovnat a dovést utkání do prodloužení. V něm však gól nepadl a na řadu přišly samostatné nájezdy. Penaltové drama následně rozsekl Pýcha a České Budějovice si odvážejí o bod navíc.

57. kolo

3:4sn

1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice

Branky a nahrávky: 4. Marcel (D. Merta), 26. D. Merta (Jánský, Marcel), 50. Kropáček (Sklenář, Marcel) – 25. Gilbert (Plášil), 55. Z. Doležal (Babka), 60. Karabáček (Gilbert, Babka), rozh. náj. Pýcha. Rozhodčí: Souček, Valenta – Rubáš, Šimán. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 082. Střely na branku: 29:35. Zblokované střely: 17:14. Vhazování: 40:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4.

HC Stadion Litoměřice: Michajlov (Sklíba) – Marcel, Pavlas, Smetana, Strejček, Dluhoš, Jebavý, Klejna – Ščegolkov, Korkiakoski, M. Kadlec – D. Merta, Voženílek, Jánský – Jícha, Štohanzl, Průžek – Sklenář, Kropáček, Jirásek.

ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň (Kváča) – Kutlák, Plášil, Pýcha, Pavlin, Vydarený, M. Jandus – M. Novák, Gilbert, Endál – Karabáček, Bradley, Babka – Heřman, R. Přikryl, Z. Doležal – Čermák, Beránek, Dunn.

Tak to byl úvod jako víno. Stadion se silného protivníka z prvních příček tabulky vůbec nezalekl a už ve 4. minutě mohl slavit vedoucí branku. Domácí vybojovali kotouč u mantinelu za hostující klecí a vytvořili si tlak v předbrankovém prostoru. V zaváru před Strmeněm se následně nejlépe zorientoval Patrik Marcel, který se zmocnil odraženého puku a přízemní ranou uklidil puk za brankovou čáru.

V 8. minutě mohlo být vyrovnáno. Do velké šance se dostal českobudějovický Dunn, který se snažil překonat Michajlova z bezprostřední blízkosti. Litoměřický gólman se však dokázal rychle přesunout a zamknout odkrytý prostor u levé tyče.

Velkou šanci na druhé straně následně zmařil Štohanzl. Ten sice dobře číhal u levé tyče, v rozhodující moment mu však puk podjel pod hokejkou a z dobré příležitosti nebylo nic.

Chvíli po první přestávce se Motor dočkal kýžené srovnávací trefy. Po pěkné přesilovkové akci a Plášilově nahrávce od modré napřáhl v čase 24:10 z pravého kruhu David Gilbert a nekompromisně propálil vše, co mu stálo v cestě.

Vyrovnaný stav však na ukazateli skóre nesvítil příliš dlouho. Už o necelou minutu později kališníci urvali průběžné vedení zpět. David Merta dostal pěknou pobídku zpoza branky, nabruslil si na hranici brankoviště a poslal kotouč za Strmeňova záda.

Duel následně prošpikovala řada šancí na obou stranách. Při střelcích ale nestálo potřebné štěstí. V brankách navíc excelovali oba brankáři. V čase 49:49 domácí protrhli patnáctiminutovou střeleckou absenci a obtěžkali konto Motoru třetí trefou. Vojtěch Kropáček si najel na krásnou přihrávku z levé strany a tváří v tvář Strmeňovi procpal kotouč do jihočeské svatyně.

Veselí však zaplněným ochozům nevydrželo příliš dlouho. Po necelých pěti minutách se dostal do dobré palebné pozice mezi kruhy Zdeněk Doležal a zacílil zcela přesně. Když už to vypadalo, že Stadion uhájí těsný náskok, udeřili svěřenci trenéra Prospala potřetí. Gilbert zkoušel prověřit Michajlova z ostrého úhlu levého kruhu. Litoměřický brankář puk jen vyrazil před sebe, kde čekal Václav Karabáček, který okamžitě rozjásal českobudějovickou střídačku.

Utkání tak dospělo do prodloužení, v němž se ani jednomu celku nepovedlo skórovat. Musely proto rozhodnout samostatné nájezdy. Ty byly až do čtvrté série vyrovnané. Na straně Motoru neproměnili Babka a Doležal, naopak se trefil Karabáček. V dresu Litoměřic zapsal úspěšnou penaltu pouze Korkiakoski. Kadlec, Jánský ani Merta neuspěli. Vítěznou brankou se tak stal zásah Pavla Pýchy ze čtvrté série a Motor si odvezl o bod navíc.

Ohlasy k utkání

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Odehráli jsme velmi dobré utkání s favoritem soutěže. Jednoznačně jsme spokojeni s hrou, kterou jsme předváděli, zároveň jsme ale trochu smutní, neboť jsme ještě minutu před koncem měli tři body a získali jsme jen jeden. Z toho máme rozporuplné pocity.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Pro nás to byl enormně těžký zápas. Domácí hráli o hodně, taky tak k tomu přistupovali. Ať je to jak chce, tak kromě jednoho zápasu, hraného u nás, byly všechny naše vzájemné zápasy vyrovnané, končily buď v prodloužení nebo na nájezdy. Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, což se potvrdilo. Jsem rád, že vezeme domů dva body. Domácí odehráli velmi dobrý zápas. Jestli se dostanou do play-off, budou nepříjemní pro jakéhokoliv soupeře.