Zápasové menu

Zápas kališníků s Rytíři sledovala našlapaná kladenská aréna. Obnovenou premiéru hvězdného Plekance si nenechalo ujít takřka pět tisíc diváků. Stadion nemohl v pekelném prostředí najít recept, kterým by soupeře udolal, a domácí si tak vypracovali čtyřbrankový náskok. V závěru skóre upravili Zadražil a Przybyla, na celkový obrat už ale nevystačil čas. Litoměřice si tak odvážejí z Kladna porážku 2:4.

30. kolo

4:2

0:0, 2:0, 2:2

Rytíři Kladno - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 25. Plekanec (Vampola), 39. Kružík (Redlich), 51. Redlich (T. Kaut, Svedlund), 56. T. Kaut (Zajíc, Nash) – 58. M. Zadražil (Kvasnička), 60. Przybyla (Buchtela). Rozhodčí: Doležal, Vokřál – Štofa, Beneš. Vyloučení: 7:9. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 357. Střely na branku: 29:26. Zblokované střely: 9:12. Vhazování: 41:26. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

Rytíři Kladno: Cikánek (Brízgala) – Zajíc, Nash, Zelingr, Svedlund, Veber, Kehar – J. Strnad, Vampola, Zikmund – Machač, Plekanec, Kubík – Redlich, T. Kaut, Kružík – Jelínek, Vildumetz, Hajný.

HC Stadion Litoměřice: T. Král (Michajlov) – Pavlas, Marcel, Smetana, Gaspar, Jebavý, Kvasnička, Buchtela – Korkiakoski, J. Kloz, M. Kadlec – Voženílek, M. Zadražil, Przybyla – Šik, M. Havelka, J. Dvořák – Jirásek, Jícha, Eret.

Na Kladně vyrazil poprvé do boje matador Tomáš Plekanec, a tak sledovala úvodní buly proti Stadionu našlapaná aréna. Sám útočník ošlehaný stovkami bitev v NHL dokázal hostující obranu hned na začátku slušně potrápit. Rychlý průnik a následnou střelu z pravého kruhu však zastavil výborným zákrokem Tomáš Král. Ten poté vychytal kladenskou čtrnáctku ještě několikrát.

Když se před branku soupeře nastěhovali naopak kališníci, dominoval Cikánek. Jejich nápor utnuly dva fauly. Havelka a Smetana vyrazili odpočívat na trestnou lavici a Stadion musel bránit dvojnásobné oslabení. Litoměřičtí se při něm nebojácně vrhali do střel a i přes velký tlak středočeské ofenzivy udrželi čisté konto.

V 18. minutě vystrašil domácí příznivce Martin Kadlec, který objel domácí svatyni a zkoušel zakončit rychlou ranou k bližší tyči. Maskovaný muž s rytířem na prsou však stihl kotouč vytěsnit betonem.

Na začátku druhé třetiny o sobě dal opět vědět Plekanec, jenž pěknou žabičkou poslal do slibné šance Machače. Ten převedl povedenou kličku, ale nedokázal procpat kotouč do odkrytého místečka mezi Královými betony.

Litoměřice nezůstaly pozadu a když dostal k levé tyči dobrou pobídku Martin Havelka, mohly se dokonce dostat do vedení. Kališnická pětasedmdesátka už sklepávala puk do odkryté sítě, ale Cikánek ukázal parádní zákrok a ve skluzu zastavil střelu ve výstroji.

V čase 24:15 ČEZ Stadion vybuchl nadšením. Vampola našel z pravého křídlo najíždějícího Tomáše Plekance, a ten zacílil ranou zápěstím do horního růžku hostující klece.

Chvíli před sirénou domácí těsný náskok navýšili, když se z dorážky po střele Redlicha prosadil Daniel Kružík. Ani dvougólová výhoda ve skóre Rytíře nezastavila v tom, aby rozvlnili síť litoměřické branky ještě jednou. V 51. minutě zamířil přes bránícího protihráče Tomáš Redlich a kotouč zapadl k bližší tyči.

Nenasytné Kladno však v ofenzivě pokračovalo dál a ze své aktivity vytěžilo čtvrtý přesný zásah. Zajíc přistrčil puk na mezikruží, kde číhal Tomáš Kaut a nechytatelnou dělovkou umístil střelu pod horní tyčku.

Litoměřice v samotném závěru nabraly druhý dech a mohly se radovat alespoň z čestného zásahu. Jeho autorem se stal Matěj Zadražil, který po Kvasničkově projektilu od modré nasměroval kotouč za brankovou čáru. V čase 59:26 ještě rozesmutnil domácí příznivce Dan Przybyla. Ten zkusil překvapit Cikánka od modré, puk prošel pod jeho betony a Rytíři opět inkasovali.

Na víc už Stadion nedostal prostor. Po další půlminutě časomíra odkrojila konec zápasu a zhatila zbytek šancí na obrat. Kališníci tak padli s Kladnem 2:4.

Ohlasy k utkání

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno):„ Čekali jsme těžký zápas, protože Litoměřice hrají atraktivní a velmi dobrý hokej. Snažili jsme se ze všech sil eliminovat jejich přesilovky, ale hned na začátku jsme jim dvě darovali. Naštěstí se nám podařilo je ubránit. To asi rozhodlo. Postupem času jsme přebírali iniciativu a ve třetí třetině už jsme byli lepší. Nechali jsme si dát dva góly na závěr, ale výsledek podle mě odpovídá vývoji zápasu. Tomáš Plekanec má 1001 zápasů v NHL a to samozřejmě bylo vidět. Rázem byla dobrá přesilovka. Přístupem a vším jde hráčům příkladem a pro nás je obrovským přínosem. “

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): „Gratulujeme domácím k zaslouženému vítězství. Byli výrazně lepší, byli na kotouči a lépe kombinovali. My měli v utkání šanci a dvě třetiny jsme se drželi. Abychom v tomhle utkání uspěli, museli bychom ale využít přesilové hry. To se nám nepovedlo. Zápas byl z naší strany dvě třetiny celkem slušný, ve třetí třetině ale Kladno jasně dominovalo. Tomáš Plekanec nám dělal veliké problémy v přesilových hrách i v oslabení. Kolikrát nám nedovolil založit útok a dostat se do pásma. Museli jsme proto hodně improvizovat. Na druhou stranu je pro náš mladý tým a pro tuto soutěž skvělé, že si proti němu můžeme zahrát a vidět ho naživo.“