Zápasové menu

Bravo! Litoměřičtí hokejisté vyrazili na horkou půdu Českých Budějovic hodně neohroženě a ve velkém boji dokázali urvat výhru po nájezdech. Nejprve se sice kališníci mohli těšit z dvoubrankového náskoku, Motor pak ale skóre otočil a ještě chvíli před koncem vedl. Stadion však dokázal srovnat a poslat zápas do prodloužení a následných "penalt". V nich vystřelil triumf Korkiakoski.

12. kolo

4:5sn

0:2, 3:0, 1:2 - 0:1

ČEZ Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 32. Gilbert (Pýcha, Pavlin), 33. Šimánek (Kachyňa, Kváča), 33. Endál (M. Novák, Kutlák), 50. Z. Doležal (Gilbert) – 3. Šik (Gaspar, Flynn), 10. Válek (M. Zadražil), 52. Pour (Flynn), 58. Kvasnička (J. Kloz, Voženílek), rozh. náj. Korkiakoski. Rozhodčí: Doležal, Valenta – Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 016. Střely na branku: 42:18. Zblokované střely: 5:16. Vhazování: 45:31. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:5.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Strmeň) – Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil – M. Novák, Gilbert, Endál – Beránek, Dančišin, Babka – Z. Doležal, Šimánek, R. Přikryl – Kachyňa, Hrubec, Vaculík – Doktor.

HC Stadion Litoměřice: Dvořák (Michajlov) – Kvasnička, Marcel, Smetana, Gaspar, Jebavý, D. Málek, Dajčar – Korkiakoski, J. Kloz, Rousek – Voženílek, Válek, M. Zadražil – Šik, Flynn, Pour – J. Dvořák, M. Havelka, Jirásek.

Byl to pořádný „fičák“ hned od začátku. Už ve 2. minutě totiž domácí fanoušci zvedali ruce nad hlavu, když se po nahození Endála a následné dorážce ocitl kotouč v litoměřické síti. Protože se tak stalo po odpískání, gól nemohl platit. Nepomohlo ani hlasité a nesouhlasné hučení jihočeských příznivců.

O minutu a půl později to v zaplněné hale zašumělo znovu. Po dvou neproměněných tutovkách Motoru se k puku dostal Flynn, jenž šikovnou žabičkou nahrál Gasparovi. Ten okamžitě prudce vypálil. Do střely ještě vložil hůl Otakar Šik a rána prošla Kváčovi mezi betony. Stadion se tak na samotném startu dostal do vedení.

Následně mohl vyrovnat Gilbert, jeho projektil však zastavila tyč. Neuspěl ani Dančišin, který měl možnost dorážet do zcela odkryté klece. Kotouč ale vůbec netrefil. V čase 09:07 se hosté radovali znovu. Maskovaný muž v českobudějovických barvách neudržel ve výstroji Zadražilovou dělovku a Lukáš Válek se z dorážky nemýlil.

Chvíli před koncem třetiny to už mohlo být o tři branky. Kváča se dostal mimo tři tyče a Litoměřičtí mohli pálit do prázdné svatyně. Nikdo z hostujících hráčů však nabídnutou výhodu nevyužil.

Zhruba v polovině zápasu chtěl domácího gólmana prověřit Voženílek, v rozhodující moment však přestřelil. Poté vyrazil v sóloakci dopředu Pour. Kváča ho ale vychytal, když proti jeho střele skvěle použil levý beton.

Dvaatřicátá minuta znamenala pro Motor šťastný gólový okamžik. Pýcha poslal od mantinelu přihrávku na Davida Gilberta, který trefil pouze Dvořáka. Od ramene litoměřického brankáře se však puk odrazil za brankovou čáru.

O pouhých patnáct vteřin později navíc bylo vyrovnáno. Jiří Šimánek a Doktor se dostali do přečíslení a prvně jmenovaný zakončil povedenou akci projektilem na zadní tyč. „Černých“ šedesát vteřin pro Stadion uzavřel Lukáš Endál, jenž v čase 32:47 ranou z první otočil skóre zápasu.

Začátek závěrečné periody okořenil Martin Havelka, který se hned třikrát za sebou vrhl do střel soupeře a všechny tři také obětavě zblokoval. V 50. minutě ale k lítosti litoměřické střídačky domácí udeřili počtvrté.

V závaru před klecí Stadionu se nejlépe zorientoval českobudějovický Zdeněk Doležal a zasunul puk přímo k tyči. Odpověď Litoměřic ale byla bravurní. Už o dvě minuty později dotáhl svěřence trenéra Bruka na dostřel Jakub Pour. Mladý forvard mohl po výborném příklepu od Flynna vyrazit do samostatného úniku. To také udělal a po rychlé střele vsítil kontaktní trefu.

Necelé tři minuty před sirénou odpoutal na hostující střídačce nespoutané veselí David Kvasnička, když si zpracoval pobídku od Kloze a nechytatelnou pumelicí z mezikruží vyrovnal.

V pětiminutovém prodloužení branka nepadla, a tak musely o vítězi rozhodnout samostatné nájezdy. V hokejových penaltách se lépe dařilo kališníkům. Trefili se Korkiakoski i Rousek, Motor naopak ani jednou. Proto si hosté odvážejí těsnou výhru.

Ohlasy k utkání

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): „Když jsi hloupý a nezodpovědný, tak nemůžeš zápas vyhrát. Litoměřice svazuje jejich program, mají kluky na hraně extraligy, když ale dostanou příležitost, tak sem přijdou a dokážou ty šance proměnit. Mrzí mě konec zápasu. Nebudu brečet kvůli rozhodčím, prohráli jsme si to vlastní nedisciplinovaností sami. Nejsme schopni hrát tak, jak máme. Za to nás hosté potrestali a zaslouženě vyhráli. Musím říct, že zvítězil a body si odvezl pomalu zkušenější tým, a to je pro mě obrovské překvapení. A nájezdy? Kdybych mohl, pošlu tam jiné hráče. Bohužel je však nemám a musím pracovat s tím, co jsem si před sezonou vybral. Nájezdy trénují před každou rozcvičkou, před každým utkáním je zkouší při gólmanských tréninkách. Je to ale taky o koulích tam jít a ukázat, že jsem ten gól schopen dát.“

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): „Domácí byli po celý zápas aktivnější. Je to aspirant na postup, což bylo vidět. Na druhou stranu nám chybí šest klíčových hráčů. Deset juniorů ale zápas zvládlo dobře. Po našem vedení 2:0 přišla krize, vypadli jsme ze své role. Naštěstí se nám v závěru podařilo využít nedisciplinovanosti Budějovických. Jsou to strašně cenné body!“