Zápasové menu

Litoměřice Pražany pořádně potrápily, domů si ale odvážejí pouze jeden bod. Přestože jsme v první třetině mohli vidět hned pět početních výhod, žádná branka nepadla. Ve druhé třetině se prosadili sešívaní a šli do jednobrankového vedení, které si drželi až do padesáté osmé minuty. Dvě minuty před zazněním třetí sirény zkusili Litoměřičtí hru v šesti, což se jim vyplatilo a na 1:1 srovnal Daniel Voženílek. Utkání tak šlo do prodloužení, ve kterém se ale kališníci provinili nedovoleným zákrokem a domácí bez váhání svou šanci využili. Stadion tak podlehl Slavii v prodloužení 2:1.

51. kolo

2:1pr

0:0, 1:0, 0:1 - 1:0

HC Slavia Praha - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 21. Endál (Račuk), 63. Z. Doležal (Račuk, Barák) – 58. Voženílek (Hanták). Rozhodčí: Sýkora, Valenta – Jílek, Šperl. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 722. Střely na branku: 40:37. Zblokované střely: 17:11. Vhazování: 30:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Slavia Praha: Frodl (Polívka) – Barák, J. Novák, Kasík, J. Holý, Ryzák, Kolařík, Štibingr – Račuk, Šagát, Z. Doležal – L. Krejčík, Nedvídek, Endál – J. Doležal, Kubica, Jankovský – Furch, Šmerha.

HC Stadion Litoměřice: Škarek (Michajlov) – Smetana, Gaspar, Jebavý, D. Málek, Jeřábek, M. Jandus – Kusý, J. Veselý, Voženílek – Machala, J. Šimeček, Stříbrný – R. Pilař, Miškář, Toman – M. Havelka, Hanták, Václavek – Komárek.

Autorka reportáže: Martina Kramerová

Posíleni výhrou v Přerově, i když stále v okleštěné sestavě, slávisté vtrhli na Stadion jako velká voda. V úvodních osmi minutách zasypali Škarka salvou střel a litoměřická klec jen se štěstím odolávala výpadům červenobílých nájezdníků. Šancemi nabitý úvod vyvrchol na začátku osmé minuty, kdy se do zakončení dostal Jankovský. Slávistická třiasedmdesátka vymíchala gólmana, nakonec však nezvládla procpat puk vedle betonu bezmocného Škarka až za brankovou čáru. Následně o sobě dali vědět i hosté. V čase 10:15 byli k vedoucí trefě dokonce blíž než Slavia. Toman však napálil z dobré pozice na levém kruhu tyčku. Pak ukázal fanouškům v ochozech své umění Endál. Škarek jeho střelu pouze tečoval a kotouč mířil do brány, nakonec se ale zastavil u tyče.

Sešívaný snajpr si však radost z gólu přesto užil. Po necelé minutě prostřední periody poslal přesný pas před litoměřickou svatyni Račuk, Lukáš Endál nabízenou šanci využil a rozvlnil soupeřovu síť. O chvíli později mohli slávisté skóre navýšit. Z. Doležal s Nedvídkem ujeli do přečíslení a druhý jmenovaný chtěl překvapit Škarka forhendovou kličkou. Maskovaný muž ale proti jeho střele vytáhl zákrok betonem. Stadion červenobílé snažení nakoplo a následně rovněž přidali plyn. V Edenu pak jedna gólová příležitost střídala druhou, a to na obou stranách. V největší permanenci tak byli především gólmani. Ani jeden z nich za svá záda žádný pokus protivníka nepustil, a tak sešívaní odstartovali závěrečnou třetinu se stále stejným hubeným náskokem. Nic na tom nezměnila ani Endálova rána, která po přihrávce Nováka a pár vteřin před druhou sirénou orazítkovala tyč.

Litoměřice ve třetí části ještě přitvrdily muziku a Frodl se musel hodně ohánět, aby Slavii uchránil od inkasované trefy. Jandusovu střelu slávistický gólman vytěsnil ramenem, následně si poradil i s nahozením Málka, které zkrotil pomocí betonu. Na akci z 58. minuty už ale byl i zrzavý brankář krátký. Po vyhraném buly se puk dostal k Danielu Voženílkovi, jenž se procpal kolem jednoho ze sešívaných obránců a zkusil bekhendovou střelu. Ta Frodlovi propadla pod rukou a bylo vyrovnáno.

Do prodloužení si červenobílí přenesli oslabení za faul Šagáta, čehož brzy po prvním vhazování využil Veselý. Bývalý slávista prověřil Frodla slušným projektilem z pravého kruhu. Následně se domácí gólman zaskvěl i proti Hantákovi, jenž zacílil z bezprostřední blízkosti. K tomu si poradil i s těžkou dorážkou. Při svém zákroku byl ale faulovaný, a tak šli hosté do oslabení. Toho využil v čase 62:31 Zdeněk Doležal a získal pro své barvy o bod navíc.

Ohlasy k utkání

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Chtěli jsme za každou cenu vyhrát, abychom si zajistili čtvrté místo pro play-off. Do zápasu jsme vstoupili dobře a soupeře přestříleli. Vytvářeli jsme si soustavný, ale chyběl nám větší důraz před brankou. Ve třetí třetině jsme soupeře nechali dostat do šancí a závěr jsme nezvládli. Udělali jsme zbytečný icing a po buly jsme inkasovali. Tím jsme ztratili bod, ale je těžké hrát celé utkání v domácím prostředí na jeden gól.

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Začátek byl z naší strany špatný. Navíc jsme tam měl dvě vyloučení. Slavia nás dostala pod tlak a podržel nás gólman. Postupem času jsme se začali dostávat do hry. Asi nejlepší z naší strany byla třetí třetina a podle mě jsme zaslouženě vyrovnali. V prodloužení jsme měli přesilovku a tři vyložené šance, které jsme nedali. Soupeř naopak pak dal při našem oslabení šťastný gól a vyhrál.