Zápasové menu

Středeční večer bohužel výhru nepřinesl, Slavie si z Kalich Areny odváží dva body. Skóre v historicky šestém ligovém střetu Litoměřic se sešívanými otevřel v patnácté minutě Antonín Dušek, na odpověď domácích se čekalo až do prostřední části. V té nejprve Václav Pletka srovnal, o čtyři minuty později pak domácí poslal do vedení Martin Bača. Pražanům se ale podařilo jednobrankový náskok kališníků smáznout a zápas tak dospěl až do prodloužení, ve kterém druhý bod Slavii vystřelil Jan Holý.

18. kolo

2:3pr

0:1, 2:1, 0:0 - 0:1

HC Stadion Litoměřice - HC Slavia Praha

Branky a nahrávky: 25. Pletka (Kalla, Barák), 29. Švagrovský (Pletka) – 15. Dušek (Jankovský, Beránek), 31. Bača (Rys, Šafránek), 63. Holý (Kubica, Novák). Rozhodčí: Kostourek – Jílek, Šperl. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 472. Střely na branku: 27:38. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

HC Stadion Litoměřice: Kacetl (Pavelka) – Smetana, Barák, Šulc, Jebavý, Plášil, Piegl, Bílek – Kalla, Veselý, Paločko – Pletka, Rubeš, Švagrovský – Kopta, Hanták, Valášek – Procházka, Pilař, Miškář.

HC Slavia Praha: Frodl (Pírs) – Pohl, Knot, Kolařík, Holý, Bača, Novák – Kverka, Dušek, Kadlec – Kubica, Šafránek, Rys – Jankovský, Tulačka, Beránek – Marcel, Andrlík, Kružík.

Autor reportáže: Vojtěch Martinek

Litoměřičtí do středečního střetu s pražskou Slavii nevstoupili nijak špatně. V úvodních několika minutách byli aktivnější a dokázali si vytvořit pár slibných šancí, překonat výborně chytajícího mladíka v brankovišti Pražanů se jim ale nepodařilo. V páté minutě přišla první velká akce zápasu, kterou zase měli na svědomí hosté – Kadlec našel v kruhu volného Jiřího Ryse, který dělovkou z první pouze těsně minul Kacetlovu klec. Takřka okamžitě poté se na druhé straně ledu pokusil z otočky prosadit Ondřej Kopta, Frodl si však jeho střelu pohlídal.

Po vyloučení Andrlíka za sekání se kališníkům naskytla ideální šance otevřít skóre – domácí na pražskou klec sice tlačili a vůbec nepouštěli hráče soupeře ke kotouči, vážně ohrozit Frodlovu neprůstřelnost ale nedokázali. Přesilovku navíc o zhruba třicet sekund zkrátilo vyloučení Jakuba Šulce, přičemž o několik málo chvil později mu jel na trestnou lavici dělat společnost Ondřej Procházka. Slavie se tak dostala do dvojnásobné početní výhody, během které ale pouze narážela na pohotového strážce litoměřické branky. Své štěstí postupně vyzkoušeli Knot, Pohl, Bača a další, Kacetl byl ale stále při věci.

Jedenáct sekund po návratu vyloučeného Procházky na led se malý kotel přítomných fanoušků hostí mohl poprvé zaradovat – Antonín Dušek totiž z hranice brankoviště dopravil kotouč až za Kacetlova záda – 0:1. O něco málo později se Dušek pokusil přidat i druhý zásah v dnešním zápase, z mezikruží však domácí svatyni přestřelil. Do první pauzy se tak šlo za stavu 1:0 pro pražskou Slavii.

Začátek prostředního dějství přinesl další přesilovku pět na tři, přičemž tentokrát dostali šanci si jí vyzkoušet domácí. A litoměřičtí hokejisté si tuto příležitost srovnat nenechali proklouznout mezi prsty – Jaroslav Kalla obdržel u levé tyče přesnou přihrávku od Smetany, načež bez váhaní odevzdal kotouč na opačnou stranu klece Václavu Pletkovi. Ten neměl nejmenší problém s překonáním dezorientovaného Frodla – 1:1. Čtyři minuty na to se mohli kališníci zaradovat podruhé, tentokrát se po přihrávce střelce prvního litoměřického gólu prosadil David Švagrovský – 2:1

Slavisté se na dva zásahy Stadionu pokusili odpovědět téměř okamžitě. Na pravém kruhu se touše chopil Zdeněk Kubica, který však v souboji v tváři tvář se strážcem litoměřické svatyně vyhořel. O něco úspěšnější byl ale bývalý litoměřický bek Martin Bača, jenž tečoval střelu Jiřího Ryse od modré čáry do sítě – vyrovnáno, 2:2.

Poslední část pak nabídla poměrně vyrovnanou podívanou, ve které si šance vytvořili jak domácí, tak hosté. Místy měli více ze hry hosté, místy zase hráli prim kališníci. Na střely nejchudší třetina z celého zápasu skončila za stavu 2:2, o vítězi zápasu tak muselo rozhodnout pětiminutové prodloužení tři na tři. Slávisté v něm předváděli občas až přílišně agresivní hru a ke kotouči si pomáhali i pomocí zákroků, které se nacházejí na hranici hokejových pravidel. Nad kališníky si tak drželi převahu, kterou v polovině třiašedesáté minuty přetavil v rozhodující branku střelou z mezikruží Jan Holý. Slavia tak v Litoměřicích potvrdila výkonnostní vzestup a odvezla si z Kalich Areny dva body.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): V první třetině se mi nelíbilo nasazení našeho mužstva. Celá dvacetiminutovka nebyla dobrá. Slavie byla aktivnější, my jsme ale měli vyložené šance, kterými se to dalo nějakým způsobem zvrátit. Zápas měl několik klíčových okamžiků. My jsme ubránili dvouminutové oslabení ve třech a potom jsme si dali skoro vlastní gól. Od druhé třetiny jsme změnili hru, což bylo vidět, když jsme hru dostali do jejich obraného pásma. Donutili jsme Slavii k chybám a šance jsme využili. Bohužel další klíčová situace byla ta, ať už za stavu 2:1 nebo 2:2, že jsme nedokázali využít několik gólových příležitostí, které jsme tam měli. Myslím si, že třetí třetina byla vyrovnaná. Šance byly na obou stranách a nejspíš to byla zasloužená remíza po šedesáti minutách. V prodloužení bylo mnoho velmi sporných zákroků a myslím, že jsme měli hrát přesilovku. Takže se mi to těžko hodnotí, ale jinak si myslím, že to bylo vyrovnané utkání.

Milan Razým (HC Slavia Praha): Myslím si, že remíza byla pro oba týmy zasloužená. První třetina byla vyrovnaná. Nevyužili jme přesilovku pět na tři, což byla naše velká chyba. Ve druhé třetině byli lepší domácí, prvních deset minut nás zatlačili a vytvořili si spoustu gólových příležitostí. Otočili vývoj utkání, nám se ale podařilo vyrovnat. Ve třetí třetině jsme měli zpočátku navrch my, ale myslím si, že bod je pro oba týmy zasloužený. V prodloužení měli šance jak domácí tak my, nám se ale podařilo vstřelit branku, a tak jsme do kabin odcházeli šťastnější.