Zápasové menu

V posledním letošním střetu s Motorem jsme nájezdy už neviděli. Utkání dvaačtyřicátého kola WSM Ligy totiž nevyšlo úplně podle kališnických představ. Kališníkům se na jihu Čech stalo osudným prvních deset minut druhé dvacetiminutovky, během které inkasovali rovnou třikrát. Trefy Tomáše Horny, Bohumila Janka, Lukáše Nedvídka a Richarda Kristla na vítězství nestačili a Stadion jede z Českých Budějovic s prázdnou po prohře 4:9.

42. kolo

9:4

2:1, 4:1, 3:2

ČEZ Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 5. Babka (Mikyska, Zíb), 20. Zíb (Květoň, Pajič), 24. Babka (Žalčík, Mikyska), 26. Kolmann (Pajič, Kříž), 28. Chovan (Pajič, Květoň), 39. Babka (Žalčík, Zíb), 42. Nouza (Straka, Suchánek), 50. Květoň (Pajič, Chovan), 58. Žalčík (Mikyska, Kříž) - 12. Horna (Kalla, Doležal), 33. Jank (Kalla, Nedvídek), 45. Nedvídek (Plášil), 58. Kristl (Krátoška). Rozhodčí: Zubzanda - Kreuzer, Svobodová. Vyloučení: 4:9, navíc Šulc a Horna (oba LTM) 10 min. OT. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5036. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 7:2, 7:3, 7:4, 9:4.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Kůdela) – Kříž, Kolmann, Vráblík, Suchánek, Zíb, Bohunický, Klinecký – Květoň, Pajič, Chovan – Nouza, Straka, Kuchejda – Žálčík, Mikyska, Babka – Marek, Rob, Švihálek – Točík.

HC Stadion Litoměřice: A. Svoboda (od 40. Pavelka) – Jank, Toman, Plášil, Šulc, Vašíček, Frühauf, Mikliš – Horna, Doležal. Kalla – Nedvídek, Švagrovský, Kopta – Beránek, Přeučil, Berger – Kristl, Rousek, Krátoška

Na duel s Litoměřicemi se přišla do Budvar arény znovu podívat velice slušná návštěva, která byla zvědava, zda souboj těchto dvou týmů konečně skončí v základní době, nebo zda zápas dospěje opět až do nájezdů. V sestavě hostů se objevila pěkná řádka odchovanců budějovického klubu.

Zápas nezačal zrovna ve vysokém tempu, spíše se bojovalo. První se radovali domácí hráči. Josef Mikyska zavezl puk do útočného pásma a vystřelil, před brankou se nejlépe orientoval Jakub Babka a dorazil puk do branky. Další možnost zvýšit náskok měl Motor při přesilovce, sehrál ji sice aktivně, ale bez efektu. Přesto se pak zvýšila rychlost hry. Velký závar byl před brankou Svobody zhruba v půlce třetiny, kdy Kuchejda zavezl puk a před brankou stál Josef Straka. Ani dva pokusy domácího kapitána však ke gólu nevedly a Svoboda své mužstvo podržel. Hosté vyrovnali z první větší šance. Před brankou se ocitl sám Tomáš Horna k němuž se odrazil puk od domácího beka a hostující útočník trefil nad lapačku Bláhy. Už to vypadalo, že první třetina skončí nerozhodně, když se v přesilovce na modré napřáhl Lukáš Zíb a bombou k tyči rozvlnil síťku hostující branky.

Druhá třetina pokračovala ve vysokém tempu a hned zkraje hráli domácí čtvrtou přesilovku a Svoboda se rozhodně nenudil. Další branky se Jihočeši dočkali po skončení přesilovky. Lukáš Žálčík vybojoval puk v útočném pásmu a úplně volný Jakub Babka mohl slavit svůj druhý úspěch v zápase. Opravdovou lahůdkou byl další gól Motoru. Petr Kolmann se rozjel s pukem z vlastní třetiny, prokličkoval se až k brance Svobody a trefil přesně k tyči. Koncert jihočeské filharmonie pokračoval. Lukáš Květoň zavezl puk kolem branky a hned ho přihrál do brankoviště, kde ho Michal Chovan z otočky bekhendem po ledě poslal do odkryté branky. Motor měl trvalý tlak, hráči Litoměřic příliš nestíhali a Bláha v domácí brance se musel zahřívat pojížděním okolo branky. Když se už zdálo, že je zápas rozhodnut, začalo se na ledě blýskat a rozhodčí museli vylučovat za šarvátky. Přesto se ještě hosté zvedli, když přesilovku využil ranou od modré odchovanec jihočeského hokeje Bohumil Jank. Konec třetiny se hrál stále v dobrém tempu. Další krásnou branku dal opět Jakub Babka, který v přesilovce vytáhl Svobodu z branky a pak se natáhl z poza brankové čáry do brankoviště a do prázdné branky završil svůj hattrick.

Do závěrečné části nastoupil v brance Pavelka a čisté konto udržel jen minutu a půl. To domácí využili přesilovku po krásné kombinaci Josefa Straky a Tomáše Nouzi. Hosté sympaticky zápas nevzdali a stále se tlačili k brance. Od modré napřáhl Lukáš Nedvídek puk si Bláha srazil nad sebe a ten se pak po jeho zádech dostal za brankovou čáru. Kanonáda pokračovala i dále. Rok Pajič vystřelil a Pavelka jeho střelu vyrazil,Lukáš Květoň si našel odražený puk a poslal ho do branky. Po chybě domácího beka padl i čtvrtý gól. Puk získal Aleš Krátoška, z poza branky viděl Richarda Kristla a ten prostřelil Bláhu. Z protiútoku opět stříleli Jihočeši. Josef Mikyska našel Lukáše Žálčíka a ten se trefil a uzavřel střelecké skóre zápasu. Vytouženou desítku už Motor nedal i tak domácí diváci odcházeli domů spokojeni. Motor vyhrál naprosto zaslouženě a svého soupeře i s řadou bývalých odchovanců jasně přehrál.

(Autor reportáže: Miroslav Mayer, www.hcmotor.cz)

Ohlasy k utkání

Petr Rosol (ČEZ Motor České Budějovice): První třetina byla špatná, vůbec jsme nehráli to, o čem jsme se bavili během přípravy na zápas. Pak proběhla bouřka v kabině, hráči začali plnit své úkoly a další průběh utkání už byl podle našich představ.

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): Zápas zlomil přelom první a druhé třetiny. Deset vteřin před odchodem do kabin jsme dostali gól a po návratu zpátky na dvě trefy domácím nahráli. Oni jsou v laufu, my v útlumu, podle toho zápas vypadal. Bojujeme o play-off, ale takhle rozhodně ne.