Zápasové menu

Úspěšný týden uzavřeli kališníci domácím vítězstvím nad Prostějovem. Skóre otevřel po sedmi minutách a čtyřiadvaceti sekundách domácí Jan Berger, avšak odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Vedení na stranu domácích zvrátil v patnácté minutě Ondřej Kopta a kališníci tak až do druhé třetiny vedli o jednu branku. V druhé části se prosadil prostějovský Jakub Illéš a o utkání musela rozhodnout poslední dvacetiminutovka, kterou Stadion vyhrál 3:0 a připsal si tedy další tři body do tabulky.

22. kolo

5:2

2:1, 0:1, 3:0

HC Stadion Litoměřice - LHK Jestřábi Prostějov

Branky a nahrávky: 8. Berger (Mi. Procházka, Mikliš), 15. Kopta (Troliga, Vantuch), 51. Ma. Procházka (Vantuch, Pavlas), 59. Troliga, 60. Valášek (Vašíček.) – 9. Volek, 37. Illéš (Mojžíš). Rozhodčí: Jílek – Krátký, Toman. Vyloučení: 5:9. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 080. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Krstev, Pavlas, Šulc, Piegl, Vašíček, Jank, Mikliš – Kalla, Ma. Procházka, Valášek – Ondráček, Nedvídek, Beránek – Kopta, Vantuch, Troliga – Racek, Berger, Mi. Procházka.

LHK Jestřábi Prostějov: Horčička (Neužil) – Drtina, Vokurka, Mojžíš, Sova, Husák, Protivný, Rudl, Špaček – Volek, Illéš, Luňák – Staněk, Moskal, Krejčík – Novák, Venkrbec, Šlahař – Kajaba, Kuncek.

Úvod sobotního střetu Litoměřic s Prostějovem patřil hostujícímu týmu, který měl nad Stadionem mírnou převahu. Kališníkům pomohlo vstoupit do hry vyloučení Aleše Staňka. Většinu první početní výhody ale strávili domácí kombinováním v útočném pásmu bez většího ohrožení Horčičkovy svatyně. V samotném závěru přesilovky pohrozil od modré čáry obránce Bohumil Jank, avšak s jeho pokusem si gólman hostí poradil. I přes nevyužitou přesilovku se z prvního gólu radovali domácí. Martin Procházka vjel s kotoučem do útočného pásma hostí a ohrožen obráncem Jestřábů přihrál na volného Jana Bergera, který slabší střelou uklidil kotouč do prostějovské brány. Čekání na odpověď hostí trvalo pouhých devětašedesát sekund – po špatné přihrávce se k puku dostal Dominik Volek, který v úniku překonal Pavelku mezi betony. Vyrovnáno, 1:1.

Litoměřice v následujících minutách na hosty tlačily a snažily se rychle získat zpět ztracený náskok, avšak ofenzivnímu náporu domácích vzdorovala prostějovská obrana výborně. Ač se později začal herní projev srovnávat, většinu šancí měl stále Stadion. Do velké příležitosti se dostal kanonýr Martin Procházka, který si z pravého křídla najel přímo před Horčičku – jeho první pokus vyrazil brankář Jestřábů betonem, s dorážkou si poradil stejným způsobem. Ambiciózní forvard se neprosadil ani o několik vteřin později, kdy jeho střelu Horčička sevřel mezi betony. Nakonec ale tlak své ovoce přinesl. Prudkou dělovku Tomáše Troligy od modré tečoval Ondřej Kopta – 2:1. V závěru třetiny se ještě Prostějov usadil na pár vteřin před Pavelkou a jeho svatyni párkrát ohrozil, avšak domácí gólman všechny pokusy hostí vykryl a Stadion si do první přestávky odnesl jednobrankový náskok.

Do druhé části vletěli Jestřábi po hlavě. Hosté v prvních minutách určovali tempo hry a během přesilovky za faul Jakuba Šulce domácím několikrát pořádně zavařili. Stadionu se povedlo s hosty srovnat krok a většina dalšího průběhu prostřední třetiny byla velmi vyrovnaná s šancemi na obou stranách. Úspěšnější však v druhé periodě byli hosté, kterým se zásluhou Jakuba Illéše podařilo čtyři minuty před koncem vyrovnat. Illéš sám prorazil litoměřickou obranou a Pavelku překonal přízemní střelou k levé tyči. Po vyloučení Staňka se opět o slovo hlásil Martin Procházka, který po dlouhé kombinaci nedokázal zakončit v bezprostřední blízkosti prostějovské svatyně. Aktivita Litoměřic nabírala na obrátkách během další početní výhody v závěru druhé třetiny, kdy se branka hostí dostala pod velký nápor. Největší šance si během přesilovky vypracoval Bohumil Jank, který jednou od modré nejprve trefil mantinel a na podruhé zasáhl Horčičkův beton.

Závěrečná třetina se nesla ve znamení přesilovek. První příležitost poskytl domácím Pavel Mojžíš, který jel na dvě minuty zahřát prostějovskou trestnou lavici za hákování. Litoměřicím se v početní výhodě ale moc nedařilo. Domácí nenakoplo ani další vyloučení, po kterém si čtyřicet sekund vyzkoušeli dvojnásobnou početní výhodu. Naopak se během oslabení dařilo hostům. Martin Novák vyjel z vlastního pásma a v úniku byl faulován – počet hráčů na ledě se tedy na chvíli srovnal. Až ve hře čtyři na čtyři se domácím borcům začalo dařit, do šancí se dostal Angel Krstev s Martinem Procházkou. Trest hostí ale po chvíli skončil a v následné přesilovce uzavřeli Jestřábi kališníky v jejich pásmu a několika slušnými pokusy ohrozili Pavelkovu svatyni.

Sedmé vyloučení hostí se už bez potrestání ale neobešlo. Martin Procházka doslova protlačil puk za ležícího Horčičku – 3:2. Prostějov následně promrhal obrovskou příležitost srovnat – během přesilové hry po Jankově faulu trefil Matouš Venkrbec pouze levou tyč. V samotném závěru utkání potvrdil Stadion svou dnešní výhru dvě trefami do prázdné branky, o které se postaral Tomáš Troliga a Milan Valášek.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Musím přiznat, že dnes jsme nesehráli takový hokej, jaký jsme si představovali. Z naší strany jsme nepodali ten správný výkon, protože se nám nepodařilo řádně zužitkovat přípravu, kterou jsme si před zápasem prošli. Po první třetině jsme si řekli, co je třeba změnit, ale druhá perioda očekávaný výsledek nepřinesla. Paradoxně se situace spíš zhoršila. Ve třetí třetině došlo ke zlepšení. Měli jsme lepší pohyb než soupeř a lépe jsme se dostávali k puku. Navíc jsme zlepšili hru během přesilovek, které jsme si zaslouženým způsobem vyprodukovali. Díky tomu jsme získali branku a změnili skóre na 3:2. Na druhou stranu byly přesilové hry trochu utrápené, ale hráči šli štěstí naproti a myslím si, že výhra byla opravdu zasloužená.

Kamil Přecechtěl (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím si, že jsme dnes odehráli vyrovnané utkání. K naší smůle jsme ale v závěru nevyužili šance, které jsme si vytvořili. Nejdříve nám nebylo umožněno trestné střílení a nato jsme inkasovali branku během oslabení. Z dnešního zápasu mám poměrně rozpačitý pocit. Měli jsme šanci uhrát nějaký ten bod.