Zápasové menu

Kladenští Rytíři nedobyli Kalich Arenu ani napotřetí. V dramatickém střetu se i přes počáteční převahu Litoměřic první trefil hostující Vítězslav Bílek. Na vyrovnávací branku čekali litoměřičtí až do třicáté minuty, kdy nařízené trestné střílení proměnil Jaroslav Kalla. Vyrovnané utkání dospělo až do nájezdu, ve kterých Stadionu zajistil dvoubodový zisk Lukáš Nedvídek.

20. kolo

2:1sn

0:1, 1:0, 0:0 - 0:0

HC Stadion Litoměřice - Rytíři Kladno

Branky a nahrávky: 30. Kalla (TS), rozh. náj. Nedvídek – 14. V. Bílek (Stach). Rozhodčí: Pražák – Jílek, Šperl. Vyloučení: 8:7 + Růžička (KLA) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 460. Střely na branku: 30:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Michajlov) – Krstev, Pavlas, Piegl, Šulc, Vašíček, Hronek, D. Bílek, Mikliš – Kalla, Berger, Valášek – Švagrovský, Nedvídek, Beránek – Kopta, Vantuch, Troliga – Ondráček, Racek, Mi. Procházka

Rytíři Kladno: Mensator (Cikánek) – Nash, Repe, Kehar, Růžička, Zajíc, Ptáček – Rudovský, Skuhravý, Pletka – Kindl, Stach, V. Bílek – Horna, Pitule, Redlich – Machač, Lukáč, Dvořáček – Strnad

Kdo na zápas dorazil se sebemenším zpožděním, pravděpodobně neviděl první vyloučení zápasu. Po pouhých deseti sekundách se na trestnou lavici usadil kladenský Brendon Nash a poskytl Litoměřicím skvělou příležitost získat rychlý náskok. Obrana Středočechů si však počínala výborně a Mensatorova klec zůstala převážně neohrožena. Brzké oslabení hosty poněkud zaskočilo a litoměřičtí měli na ledě mírnou převahu i po závěru nevyužité početní výhody.

Kladenští pořádně vstoupili do zápasu až v šesté minutě, kdy se domácí branka poprvé dostala pod nápor hostí. Tlak se stupňoval spolu s udělenou početní výhodou za držení Milana Valáška, avšak kališníci dokázali oslabení ubránit a po jeho skončení se vrhli do útoku. Do velké šance se v deváté minutě dostal domácí Jiří Vašíček – jeho dělovka z levého kruhu pro vhazování však minula prázdný prostor v brance. Akce Vašíčka odstartovala tlak domácích na branku, při kterém se musel Mensator hodně otáčet, aby vykryl všechny střely kališníků.

I přes veškerý nápor na Mensatorovu svatyni se z prvního zásahu nakonec radovali hosté. Po dobře mířené přihrávce Davida Stacha poslal kotouč za Pavelkova záda lehkým příklepem ex-kališník Vítězslav Bílek - 0:1. Stadion úvodní branka nerozhodila – litoměřičtí většinu druhé poloviny první dvacetiminutovky strávili v pásmu hostí a snažili se překonat výborně hrajícího Lukáše Mensatora. Kališníci v první dvacetiminutovce vyslali na kladenskou svatyni dvojnásobný počet střel než hosté, ale i přes to zahájilo Kladno druhou část s jednogólovým náskokem.

V úvodu prostřední třetiny se Rytíři hnali za druhým gólem a nechtěli pustit kotouč ze svých hokejek. Krušné momenty zažívali domácí po vyloučení Martina Ondráčka, avšak nakonec ani tato početní výhoda nevedla k brance. Třicet sekund před koncem trestu litoměřického hráče obdržela kladenská hráčská lavice trest za příliš mnoho hráčů na ledě, o chvíli později pochybil Michal Lukáč – Stadion čekala minutu dlouhá dvojnásobná početní výhoda.

Obrovskou příležitost srovnat měl v přesilovce na holi Milan Valášek, ale puk nakonec z posledních sil vyrazil hostující gólman betonem. Domácí ale nemuseli zoufat příliš dlouho. Po ukončení přesilové hry se v úniku ocitl Jaroslav Kalla, který byl na poslední chvíli faulován Františkem Ptáčkem. Následné trestné střílení litoměřický kanonýr bez problému proměnil – 1:1.

Atmosféra na ledě houstla – bylo k vidění rovnou několik menších šarvátek a zákroků na hranici pravidel. Ta vedla i k dalšímu vyloučení domácích, tentokrát se provinil René Piegl hrubostí. Skvělá obrana Litoměřic nepřipustila kladenským žádné větší příležitosti a stav tedy zůstal nezměněn. V samotném závěru se domácí dostali do dvou šancí. Nejprve si v úniku nedokázal Tomáš Troliga pořádně zpracovat kotouč, o chvilku později nedokázal Švagrovský z bezprostřední blízkosti prorazit puk za Mensatora.

Závěrečná třetina byla velmi napínavá. Po vyloučení Bílka získali kališníci další početní výhodu, během které nenechávali kladenské hokejisty pořádně vydechnout. Stadion musel o chvilku později hrát v oslabení, které ale ubránil na jedničku a nepustil Rytíře ani k jediné střele. Kladno během třetiny srovnávalo s domácími hokejisty krok a v závěru dokonce dostalo kališníky pod obrovský nápor. Třetí třetina ale branku nepřinesla a utkání dospělo do prodloužení a následných nájezdů, ve kterých zasloužené vítězství Litoměřic zařídil Lukáš Nedvídek.

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Dle mého názoru jsme utkání začali velmi dobře. Během první třetiny se nám dařilo hrát aktivní hokej a myslím si, že jsme byli o něco lepší než hosté, což potvrzuje i počet střel na bránu. Na druhou stranu mohlo být námi vstřelených branek podstatně více, protože střeleckých příležitostí bylo dostatek. Soupeři se v úvodní periodě ale dařilo také, když využil naší chyby a první brankou otevřel skóre. Druhá a třetí třetina už byly o něco vyrovnanější.

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Máme za sebou těžké utkání. Po podzimní pauze jsme nevěděli, co čekat. Neulehčil nám to ani fakt, že u domácích došlo k výměně trenéra. V jejich mužstvu jsme nalezli silné a zkušené hráče, kteří dnes předvedli poměrně agresivní hru. Za stavu 1:0 jsme se ještě mohli dostat k pár šancím, ale bohužel nám to překazila častá vyloučení ať už na naší straně či na straně domácího týmu. Poté jsme inkasovali branku z trestného střílení a hra se protáhla až do samostatných nájezdů. Šance byly poměrně vyrovnané, ale nakonec se poštěstilo soupeři, který tím získal dva body.