Zápasové menu

Nic netrvá věčně. O tom přesvědčili hokejisté Stadionu své protivníky z Benátek nad Jizerou v pondělí večer, když přetrhli jejich šťastnou třízápasovou sérii výher. Stadion vedl zásluhou Martina Procházky a Lukáše Nedvídka 2:0 již v polovině první třetiny a na tři branky rozšířil náskok domácích minutu před koncem prostřední části Zdeněk Doležal. Benátkám se povedlo v poslední dvacetiminutovce zápas zdramatizovat, ale Litoměřice obrat nepovolily a gólem Ondřeje Kopty si pojistily zisk všech tří bodů.

8. kolo

4:2

2:0, 1:0, 1:2

HC Stadion Litoměřice - HC Benátky nad Jizerou

Branky a nahrávky: 4. Procházka Ma. (Rousek), 6. Nedvídek (Kopta, Jank), 39. Doležal (Švagrovský), 57. Kopta (Ondráček) – 50. Havlín (Plodek, Miškovský), 51. Víšek (Černoch, Volf). Rozhodčí: Grech – Jílek, Šperl. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 880. Střely na branku: 29:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.

HC Stadion Litoměřice: Král T. (Pavelka) – Piegl, Krstev, Bílek, Plášil, Mikliš, Jank, Málek – Procházka Ma., Berger, Rousek – Švagrovský, Valášek, Doležal – Kopta, Nedvídek, Ondráček – Beránek, Racek, Procházka Mi.

HC Benátky nad Jizerou: Schwarz (Hosnedl) – Říha, Čermák, Havlín, Čakajík, Kajínek, Pabiška, Sobotka, Jandejsek – Volf, Lakatoš, Víšek – Ordoš, Plodek, Miškovský – Volek, Matějček, Černoch – Král Z., Havlas, Huňa.

Hokejisté Stadionu soupeře nešetřili již od samého začátku utkání. Marek Schwarz nejprve veškerému náporu domácích úspěšně odolával, ale zeď v benátské brance nevydržela pevná dlouho. Ve čtvrté minutě otevřel skóre po nenápadné akci Martin Procházka. Litoměřice po první brance rozhodně nepolevily. Neustávající tlak, na který hosté nedokázali odpovídat jinak, než občasným vyhozením puku z jejich obranného pásma, brzy vedl k druhému gólu. Tentokrát se prosadil Lukáš Nedvídek - 2:0.

Benátky měly šanci srovnat s kališníky krok během vyloučení Angela Krsteva pár vteřin po Nedvídkově brance. Stadion měl ale drtivou většinu oslabení hru pod kontrolou a hosté tak stále tápali. Středočechy neprobralo ani vlastní oslabení, ve kterém Litoměřice nechaly hosty oddechnout až v samotném závěru. Benátky se začaly do hry dostávat až po ubráněném oslabení, nicméně skórovat se jim nepodařilo a do druhé třetiny vstupovaly s dvoubrankovým mankem.

Druhá část se nesla v mnohem vyrovnanějším tempu. Hosté se poprvé na delší dobu v útočném pásmu usadili v pětadvacáté minutě, ale Tomáš Král si se všemi pokusy o snížení hravě poradil. Následně musel těžkou zkoušku podstoupit hostující gólman Marek Schwarz – benátský bek Tomáš Havlín fauloval Michala Procházku a jeho hákování potrestal rozhodčí Martin Grech trestným střílením. Procházka však během nájezdu zazmatkoval a nedokázal pořádně zakončit.

Do velké šance se v závěru prostřední dvacetiminutovky dostal Jan Víšek, který úplně sám před Královou svatyní nakonec přestřelil. Zdeněk Doležal byl ve své akci o minutu později o poznání úspěšnější – z otočky přímo prostřelil Schwarze, který neměl sebemenší šanci zareagovat.

Hosté se s prohrou smířit nechtěli, což dokazoval jejich výkon v poslední třetině. V úvodu se většina hry odehrávala v jejich pásmu, ale středočeši houževnatě bránili a do větších šancí Stadion nepouštěli. O pár minut později se jim naskytla příležitost zdramatizovat průběh utkání, kterou benátští chytli za pačesy – současně byl vyloučen Angel Krstev a navíc byl domácím udělen dvouminutový trest za hru v šesti hráčích.

První branka hostů na sebe nenechala dlouho čekat. Po zhruba půl minutě dvojnásobné početní výhody vyžehlil svůj prohřešek z druhé třetiny Tomáš Havlín, když prudkou střelou od modré čáry prostřelil Tomáše Krále. V oslabení chvilku poté zahrozil Karel Plášil. Jeho střela ale místo sítě provětrala pouze Schwarzovu lapačku.

Třináct sekund po ukončení oslabení inkasoval Král podruhé, tentokrát od Jana Víška. Benátky byly od té doby mnohem agresivnější, než v předchozích dvou třetinách a Stadion měl několikrát namále. Klid do Kalich Arény ale v 55. minutě poněkud překvapivě vrátil hostující gólman Marek Schwarz. Za brankou se pokusil rozehrát puk na jednoho z obránců Benátek, našel však pouze hůl Ondřeje Kopty. Schwarz se sice do branky vrátil včas, ale na Koptovu střelu zareagovat nestihl. Bylo rozhodnuto.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník, trenér HC Stadion Litoměřice: Po dnešním utkání si tým zaslouží pochvalu, jelikož úroveň naší defenzivní obrany se podstatně lišila od předchozích zápasů. Soupeř neměl v podstatě žádnou šanci, dokud jsme mu neposkytli možnost zahrát si přesilovou hru pět na tři v polovině třetí třetiny. Mohu říct, že výkon týmu soudě podle posledních dvou zápasů stoupá. I přes to, že mámě zraněné klíčové hráče, naše hra má smysl.

Jiří Čelanský, trenér HC Benátky nad Jizerou: K naší smůle jsme zápas nerozehráli úplně dobře. Soupeř byl ze začátku značně aktivnější. Od druhé třetiny jsme herní strategii změnili a myslím si, že můžeme odjet se vztyčenou hlavou, protože jsme ukázali charakter celého týmu. Druhá třetina nabízela mnoho šancí. Nevím zdali to bylo chybou v koncovce nebo byl důvodem herní um domácích, každopádně jsme nebyli příliš produktivní. Díky přesilové hře pět na tři, kterou nám domácí nabídli špatným vystřídáním, se nám podařilo rozdíl snížit. Bohužel to ale nestačilo.