Zápasové menu

Litoměřice si vyšláply na favorita! V dramatickém utkání otevřeli skóre domácí nádhernou akcí Martina Procházky a Jaroslava Kally. Náskok však kališníci ztratili v druhé třetině, ve které se povedlo hostům získat dvoubrankový náskok. Stadion však neztrácel naději, utkání srovnal a po nájezdech si připsal první dva body letošního ročníku WSM Ligy!

3. kolo

5:4sn

2:1, 0:3, 2:0 - 0:0

HC Stadion Litoměřice - ČEZ Motor České Budějovice

Branky a nahrávky: 4. Procházka (Kalla, Krstev), 14. Kalla (Krstev), 44. Kopta (Švagrovský, Plášil), 52. Kalla (Mikliš, Krstev), rozh. náj. Doležal – 9. Švihálek (Bohunický, Mikyska), 30. Suchánek (Heřman, Straka), 38. Straka (Nouza, Heřman), 40. Švihálek (Kuchejda, Bohunický). Rozhodčí: Jílek – Svoboda, Malý. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 970. Střely na branku: 35:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:4, 4:4.

HC Stadion Litoměřice: Pavelka (Král) – Krstev, Piegl, Šulc, Plášil, Čáp, Bílek, Mikliš – Procházka Ma., Kalla, Rousek – Kopta, Švagrovský, Doležal – Berger, Nedvídek, Ondráček – Valášek, Racek, Procházka Mi. Trenéři: Jiří Kučera, Daniel Tvrzník.

ČEZ Motor České Budějovice: Gába (Bláha) – Mucha, Zíb, Vráblík, Suchánek, Žovinec, Bohunický, Kolmann – Žálčík, Rob, Škoda – Nouza, Straka, Heřman – Kuchejda, Mikyska, Švihálek – Guman, Babka, Prokeš. Trenér: Petr Rosol.

Excelentní formu, kterou Motor předvedl v předchozích dvou zápasech, potvrzoval hned z kraje zápasu i na ledě Litoměřic. Gólman Jaroslav Pavelka musel hasit jednu velkou šanci za druhou, v té největší však brance zabránila tyč domácí svatyně. K milému překvapení všech domácích fanoušků na stadionu se první ale prosadili domácí. S kotoučem na holi vjel jako první do pásma Jaroslav Kalla, který se spolu s Martinem Procházkou ocitl v přečíslení dva na jednoho. Osamělý budějovický obránce přihrávce na Procházku nezabránil a ten bez větších problémů uklidil puk do horní části branky.

Domácí rázem srovnali tempo s favority dnešního zápasu. Najednou byla převaha Motoru pryč a Stadion si vytvářel čím dál tím větší gólové šance. Roupy kališníků však pozastavil Michal Švihálek, který se dokázal zorientovat v nepřehledné situaci před Pavelkovou brankou – 1:1.

Stadion po vyrovnávací brance rozhodně flintu do žita neházel. Litoměřice se ale nedokázaly pořádně usadit v útočném pásmu, odkud je velmi rychle vyhnala pohotová budějovická obrana a do pásma hostů se tedy dostávaly pouze pomocí rychlých výpadů, ze kterých však nejednou zahrozily. V deváté minutě hosty potrápil Karel Plášil, jehož dělovka se odrazila od hrudi Davida Gáby. Před hostujícím gólmanem vznikl o pár minut později obdobný zmatek, jako pár minut předtím u Pavelky. A i tentokrát z něj padl gól, který si připsal asistent prvního litoměřického gólu Jaroslav Kalla.

Litoměřice dávaly na konci třetiny Budějovicím zabrat. Na Gábu šla jedna střela za druhou, avšak brankář hostí si se všemi šancemi domácích hravě poradil.

Úvod druhé třetiny byl vyrovnaný. Tomáš Nouza se dostal do úniku, ve kterém byl faulován a zkusil si tedy trestné střílení. Jeho bekhendová střela však šla moc vysoko a Pavelka tedy nemusel zasahovat. Vyrovnaný stav platil až do devětadvacáté minuty. Padesátiprocentní úspěšnost Motoru v přesilových hrách se opět projevila, když Jakub Suchánek patřičně potrestal podražení od domácího Racka. Strakova střela se odrazila od Pavelkova betonu přímo na jeho hůl a střelec neměl sebemenší problém využít prázdného prostoru ve svatyni domácích.

I druhá branka Motoru v druhé třetině padla v početní výhodě. Stejným způsobem jako Suchánek se prosadil i ostřílený Josef Straka. Motor následně určoval tempo utkání až do samotného závěru prostřední třetiny. Dvacet dva vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky zasadil téměř smrtící ránu Litoměřicím Michal Švihálek. Jeho branka padla po přečíslení tři na jednoho a několik fanoušků již opouštělo tribuny. Utkání však nebylo ani zdaleka rozhodnuto.

Dvě minuty po začátku třetí třetiny se Stadionu naskytla příležitost snížit, kterou by byl skoro zločin odmítnout. Petr Kolmann byl nejprve vyloučen za hákování a čtyři vteřiny na to se k němu na trestnou lavici připojil David Kuchejda. Vstup do dlouhé dvojnásobné výhody byl sice ostýchavý, ale Stadionu se nakonec povedlo najít herní pohodu z konce první třetiny a po brance Ondřeje Kopty už na vyrovnání stačil pouze jeden gól. Průběh třetí třetiny ovládali domácí hokejisté, kteří k ničemu hosty nepouštěli a aktivně si vytvářeli další a další příležitosti ohrozit budějovickou branku, avšak hostující gólman byl vždy připraven.

Kalich Aréna vybuchla radostí v čase 52:51. Gába totiž na moment zaváhal a jeho nepozornost potrestal Jaroslav Kalla. Strhující utkání směřovalo do velmi napínavého finiše. Motor se nechtěl smířit s minimálně jednobodovou ztrátou a snažil se Pavelku prostřelit ze všech možných úhlů a akcí. To se jim ale nepovedlo a zápas mířil do prodloužení, ve kterém si oba týmy vytvořili velmi slušné šance. Ani jedna z nich v rozhodující branku ale nepřerostla. O majiteli zbývajícího bodu tedy musely rozhodnout až nájezdy. V těch se jako jediný prosadil domácí Zdeněk Doležal.

Ohlasy k utkání

Jiří Kučera - trenér HC Stadion Litoměřice: "V začátku hry jsme měli dost gólových šancí, ale poté se situace obrátila. Ve druhé třetině soupeř využil přesilových her a vstřelil dvě branky. Pro nás byl ale velmi nepříjemný třetí gól, který se mu podařilo vstřelit pár vteřin před koncem třetiny. Poté byla velmi příhodná přesilová hra pět na tři. Doteď jsme měli spíš problém s proměňováním šancí během přesilových her, což byla také jedna z příčin nepříznivých výsledků v předchozích zápasech.“

Petr Rosol - trenér HC Motor České Budějovice: "První třetinu jsme nehráli špatně. Dokázali jsme dostat vedení na svoji stranu a snažili se ho udržet, ale dopustili jsme se vstupního faulu. Víceméně jsme si ten zápas sami prohráli. Soupeře jsme ale určitě nepodcenili. Dosavadní výsledky sice nebyly dobré, ale kvality zdejších hráčů jsem si vědom. Vím, že mají za sebou zápas s Jihlavou a Havířovem a to jsou nepříjemní soupeři.“