Zápasové menu

Zápas s nedobrým koncem sehráli litoměřičtí hokejisté na ledě favorita soutěže – jihočeského Písku. Celý zápas drželi s domácími krok a stačila jedna jediná trefa, aby se skóre vyrovnalo a body se dělily. V posledních minutách přišlo i několik velkých šancí, nakonec však síly v závěrečné power-play chyběly a domácí odskočili na rozdíl dvou branek. Výborný výkon předvedl brankář Volke, který spolehlivě likvidoval pokusy Písku. Přesto si na první body budou muset Litoměřice zatím počkat.

1. kolo

2:0

1:0, 0:0, 1:0

IHC Písek - HC Stadion Litoměřice

Branky a nahrávky: 15. Procházka P. (Vondřich, Novák), 60. Novák (Hovora).
Rozhodčí: Wurtherle - Ledinský, Sekula.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 450.

IHC Písek: Kubiš - Burkoň, Svoboda, Kalečík, Kříž, Martinka, Procházka P., Procházka F., Bílek - Stropnický, Míka, Bláha - Mošovský, Hovora, Slavík - Ježek, Vondřich, Novák - Bican, Novotný, Nikodém.

HC Stadion Litoměřice: Volke - Musílek, Kaltenböck, Kolbaba, Jakl, Hillmich, Šindela, Vejvoda - Hudec, Zámečník, Bauer, Horejsek, Svoboda D., Svoboda J., Veverka, Tvrzník, Patzenhauer, Procházka, Pánek.

Hned v úvodu sobotního souboje prověřil lehkou střelou Kubiše hostující Jiří Svoboda. Na druhé straně zahrozil z protiútoku Nikodém, ale jeho pokus se nevešel mezi Volkeho tyče. V polovině šesté minuty mohl otevřít skóre utkání písecký Slavík, v brankovišti ale promáchnul excelentní přihrávku z rohu hřiště a Volke si tak poprvé v zápase vybral šťastný moment. Vzápětí Jihočeši začali tlačit svého soupeře před jeho branku, gradující tlak ale úvodní branku nepřinesl. V desáté minutě si Kubiš připsal teprve druhý zákrok v zápase, když podržel nahození od modré.

Následné vhazování před jeho brankou však přineslo první vyloučení v utkání – Bican si v obranné třetině pomohl faulem a hosté se ocitli v přesilovce. Ta ale trvala pouhopouhých šestnáct sekund. Musílek se totiž nečistě provinil a vyrovnal tak počet hráčů na ledě. Hra ve čtyřech nepřinesla příliš pozdvižení, nicméně následovná přesilovka Písku byla využita již po několika vteřinách. Vondřich našel na modré Pavla Procházku a ten nekompromisně propálil všechno, co mu stálo v cestě – 1:0. V dalším průběhu mohl zvýšit písecký Míka, o slibnou šanci ho ale připravil za cenu faulu opět Musílek, jenž putoval podruhé sedět. Krátce po přesilovce píseckého kádru se puk dostal za brankovou čáru, jelikož tomu tak bylo těsně po přerušení, ani tentokrát se skóre neměnilo.

Za začátku prostřední části hry se z čista jasna objevil před Kubišem hostující Patzenhauer, domácí gólman však předvedl proti jeho zakončení reflexivní zákrok ramenem a vytěsnil tak kotouč mimo svoji klec. Druhou třetinu zahájili hosté hodně aktivně, a tak musel Kubiš čelit několika tvrdým pokusům soupeře. Následovala delší hra bez přerušení. O to se zhruba po čtyřech minutách postaral litoměřický brankář Volke, jenž nahození z dálky, pro jistotu, přidržel v lapačce. Po vyhraném buly drželi Písečtí po dobu jedné minuty rivala ve třetině před jeho brankou, když vše bylo podtrženo krásným pasem na osamoceného útočníka Písku Mošovského, jemuž se na hůl postavila jedna z největších šancí v utkání, kterou promáchl.

V osmadvacáté minutě domácí celek rozjížděl slibně vypadající akci, tu ale ku překvapení všech zabrzdil hvizd rozhodčího, signalizující offside. Když sobotní souboj těsně za svojí polovinou, ocitly se Litoměřice ve dvouminutovém oslabení. Nepovolené zákroky se ale objevily také ve hře domácích, a tak se poměr hráčů na ledě brzy vyrovnal. Při hře ve sníženém počtu hráčů si po zmatku v obraně Písku vytvořili gólovou příležitost hosté, nakonec ale dokázal Kubiš za pomoci svých obránců zažehnat planoucí příležitost. V samotném závěru druhé dvacetiminutovky šli ještě domácí po přestupku Filipa Procházky do oslabení. To sehráli suverénně a prakticky po celou dobu drželi puk mimo dosah Kubišovy svatyně.

Třetí a zároveň poslední fáze zápasu odstartovala svižným tempem, kdy se opět hrálo delší dobu bez jakéhokoliv přerušení. Vše bylo narušeno až faulem ze strany hostů. V přesilovce Písku zkoušel štěstí od modré dělovkou Pavel Procházka, s jeho kanonádou si však Volke nakonec poradil. Jihočeši drželi těsný brankový náskok a hostům se necelé tři minuty před závěrečnou sirénou nabídla možnost přesilové hry. V početní převaze hosté neměli co ztratit a poté, co odvolali Volkeho z branky, upevnil po Hovorově přihrávce první písecké body Novák.

Ohlasy k utkání

Daniel Tvrzník (hrající trenér Litoměřic): „Nepodali jsme úplně optimální výkon, přece jen bylo poznat, že to je první mistrák a na některých, hlavně těch mladších hráčích, bylo znát trochu nervozity. Nakonec jsme ale k bodu neměli daleko, za stavu 1:0 jsme asi pět minut před koncem nastřelili tyčku. Dopředu jsme dneska moc nebezpeční nebyli, je ale fakt, že nám dnes chyběli čtyři útočníci ze základního kádru, takže bylo patrné, že nám trochu chyběla síla dopředu. Do Písku jsme ale jeli na led jednoho z favoritů druhé ligy a do poslední minuty jsme se o body prali, takže po tom dnešním zápase mohu říct, že je na čem stavět. Solidně opět zachytal Milan Volke, jeho výkony jsou pro nás základem, na kterém budeme stavět dál. Pokud budeme pokračovat v dnešním nasazení a bojovnosti a přidáme k tomu trošku víc hokejovosti a umění dopředu, tak si myslím, že to bude dobré.
Písek je kvalitní soupeř, co si pamatuji, tak s Ústím v první lize se nám tu hrálo vždycky blbě, protože jsou tady urostlí hráči, kteří dobře bruslí a hrají nepříjemný důrazný hokej, do šancí nás moc nepustili. Myslím si, že odsud se moc bodů vozit nebude a znovu opakuji, Písek bude patřit k favoritům druhé ligy.“

Jan Rybáček (trénér Písku): „Nebylo to pro nás jednoduché utkání ale to nyní nebude žádné, protože mužstva mají plné soupisky a budou silná. Výhry si vážím, je pro nás velmi důležitá, pro psychiku pak do dalších zápasů. V utkání jsme měli dobrý nástup, respektive první třetinu, druhá třetina byla z naší strany hodně poznamenaná vyloučeními a my hráli téměř polovinu v oslabení. Ve třetí třetině jsme bojovali dál, myslím, že jsme si vypracovali řadu slušných gólových příležitostí. V důležitých situacích ale soupeře držel gólman, který chytal opravdu výborně a pro nás byl největším soupeřem. Máme za sebou vypracované, ale zasloužené vítězství. Všem hráčům bych chtěl poděkovat.“