24. 8. 2019 | Vít Trubička

70 let litoměřického hokeje: Cesta Stadionu do první ligy

Litoměřický hokej slaví sedmdesátku. K této příležitosti jsme pro vás připravili sérii článku, zabývající se historií a vývojem hokeje pod Radobýlem. Další kapitolu začal litoměřický hokej psát v roce 1991, v jednom z nejzásadnějších let celé historie hokeje nynějšího Stadionu. Tehdy skončil vojenský oddíl VTJ a Rudá Hvězda se transformovala na civilní TJ ODDM Stadion. Jak vypadala jeho cesta přes krajské přebory zpátky na prvoligové výsluní?

Devadesátá léta znamenala pro litoměřický hokej především účast v krajských přeborech. Druhou ligu okusil Stadion na dlouhou dobu naposledy v sezoně 1994/95, když v jejím průběhu koupil licenci od Dukly Mělník a litoměřický tým tak zasáhl až do 18. kola soutěže. Stadionu to ale bylo pramálo platné, neboť s pouhými pěti získanými body po třiceti zápasech s bilancí dvou výher, jedné remízy a 27 proher, zakončil sezonu zcela jasně na posledním místě a spadl tak zpět do krajského přeboru. Stadion či Mělník v té době dokázal jen těsně porazit Milevsko a Litvínov „B“, remizoval pak s Děčínem.

Od sezony 1995/96 se tak klub pohyboval v krajských přeborech. Začínal v KP Severočeského kraje, v němž ovšem ani jednou nedosáhl na celkové vítězství v konkurenci Loun, Klášterce nad Ohří, Teplic, Bíliny či Jablonce nad Nisou. Klub byl spíše zaměřen na výchovu mládeže, v čemž byl díky množství nadějných odchovanců úspěšný. Po přelomu tisíciletí navíc tým dospělých vůbec v Litoměřicích nebyl.

Po restrukturalizaci samosprávné struktury a tedy i vzniku Ústeckého kraje v roce 2002 se rozdělila i původní severočeská krajská liga. V první sezoně 2002/03 vyhrál Stadion pět zápasů z odehraných dvanácti. Tehdejší krajský přebor mužů totiž kromě Litoměřic ještě obsahoval Bílinu, Roudnici nad Labem a Českou Lípu. Podobně si litoměřický tým počínal i v ročníku následujícím, kdy se s třinácti body usadil na druhém místě a ve finále bojoval s Bílinou o celkové prvenství. To však zůstalo Drakům, kteří ve vyrovnané pětizápasové bitvě nakonec zvítězili 3:2 na zápasy.

Kališníci v druholigovém derby s Roudnicí nad Labem

V sezoně 2004/05 nastupoval Stadion souběžně v ústeckém a libereckém krajském přeboru. Ten ústecký totiž obsahoval jen tři týmy z Ústeckého kraje, kromě Litoměřic i Bílinu a Roudnici nad Labem, zároveň však hosta z Plzeňského kraje – Rokycany. Po šesti zápasech ústeckého KP se Stadion opět o celkové prvenství utkal s Bílinou, které tentokrát podlehl 1:3 na zápasy. Liberecký KP pak zakončil na čtvrtém místě. Sezonu následnou však Litoměřice opět z hokejové mapy zmizely zcela.

Za zlom v novodobé historii litoměřického hokeje lze považovat ročník 2006/07, kdy byl obnoven tým dospělých. Do Litoměřic se vrátila řada odchovanců z prvoligového Ústí nad Labem. V první sezoně Stadionu ušel postup do kvalifikace o druhou ligu jen o malý kousek za první Roudnicí nad Labem. Přesto nakonec do druhé ligy postoupila jak Roudnice, tak i Litoměřice, které koupily druholigovou licenci od Stadionu Teplice.

Druhá liga? K postupu stačily jen tři sezony

První sezonu v druhé lize zahájil Stadion ve skupině západ. Tu zakončil na devátém místě se získanými 31 body z 34 zápasů. Samotné play-off ale litoměřickým hokejistům uteklo o osm bodů, které jim scházely na osmý Mělník. Ročník následující musel Stadion bojovat ve dvacetičlenné konkurenci druholigové skupiny západ, zhruba od její poloviny také začal své domácí zápasy hrát v Litoměřicích díky dlouho očekávané rekonstrukci „průvan arény“. Základní část zakončily Litoměřice se ziskem 55 bodů na čtrnácté příčce. V osmifinále si kališníci poradili ve dvou zápasech s Pískem, který byl po základní části třetí. Až ve čtvrtfinále narazil Stadion na vítěze základní části z Tábora, proti kterému nevyhrál v jediném utkání.

Vítězný tým po postupu do první ligy

Základní část další druholigové sezony 2009/10 zakončil Stadion na čtvrtém místě se získanými 61 body. Díky tomu se dostal do play-off, kde narazil na Klatovy. Ve velmi vyrovnané bitvě, kterou ve dvou případech rozhodly až samostatné nájezdy, zvítězil Stadion nakonec 3:2 na zápasy. Semifinále pak hráčům Litoměřic vyšlo o něco lépe. Přestože jeden zápas skončil v samostatných nájezdech, jeden v prodloužení a jeden s jednogólovým rozdílem, připsal si Stadion všechny tři výhry v sérii s Kláštercem nad Ohří. Tuhou bitvu také přineslo finále, v němž svedli kališníci boj s Mostem. Sérii nakonec Litoměřice ovládly v poměru 3:2 a postoupily do kvalifikace o první ligu.

O prvoligovou vstupenku bojoval Stadion s Pískem a Valašským Meziříčím. První dva týmy vybojovaly shodně osm bodů a postoupily do první ligy. Bobři vybojovali jen dva body a zůstali v druhé lize. Stadion tak zakončil velmi dlouhou cestu k návratu na hokejové výsluní. A vrátil se na něj dokonce v nově opravené Kalich Areně.