4. 5. 2021 | Martina Kramerová

Pro českou osmnáctku skončilo MS ve čtvrtfinále! Projektoví hráči pravidelně bodovali

Česká reprezentační osmnáctka se vrátí z MS v Texasu bez medaile. Svěřenci trenéra Jakuba Petra prohráli ve čtvrtfinále s favorizovanou Kanadou a turnaj pro ně skončil. Takřka ve všech zápasech byli vidět projektoví hráči Litoměřic, kteří sbírali body i asistence. Jak si na šampionátu vedli?

Národní tým odehrál na šampionátu v Texasu celkem pět zápasů – čtyři v základní skupině a jeden ve vyřazovací části. Zaznamenal v nich jednu výhru a čtyři porážky. Na úvod skupinové fáze Češi narazili na Německo, které udolali 3:1. Brankou se na výhře podílel projektový hráč Lukáš Pajer, jenž vsítil úvodní gól svého týmu. Do utkání nastoupili ještě Petr Moravec a David Skukrovec.

Kališník Lukáš Pajer se raduje z gólu proti Německu.

Poté svěřenci trenéra Petra vyzvali Finsko a byl to hodně vyrovnaný zápas. Češi ale nakonec po velké bitvě padli 6:5. Asistencí se v duelu blýskli Lukáš Pajer a Petr Moravec. Do zápasu naskočil ještě David Skuhrovec.

V dalším střetnutí s USA český tým vyválčil bod, když padl až po nájezdech. Jedinou českou branku zaznamenal kapitán Ryšavý, asistoval mu u ní kališník Petr Moravec. Do utkání se tentokrát zapojili všichni projektoví hráči – kromě Petra Moravce, Lukáše Pajera a Davida Skuhrovce si zahrál i David Špaček a Matyáš Šapovaliv.

Na závěr skupiny přišel debakl proti Rusku, tomu Češi podlehli 1:1. Žádný z projektových hráčů se tentokrát neprosadil, i když opět v sestavě figurovala celá pětice. Porážka české mužstvo zařadilo na čtvrtou příčku skupiny, a tak ve čtvrtfinále vyzvalo favorita z Kanady.

Obránce a projektový hráč David Špaček na MS v Texasu.

Ani tentokrát se českým reprezentantům moc nedařilo. Nejprve sice s „javorovými listy“ drželi krok, nakonec však padli vysoko 10:3. Jednu ze tří českých branek zaznamenal Lukáš Pajer.

Češi tak i tentokrát nepřešli přes brány čtvrtfinále a ze šampionátu odlétají s nepořízenou. Z projektových hráčů se bodově prosadili zmiňovaní Lukáš Pajer, který vstřelil dvě branky a na jednu nahrál a Petr Moravec, jenž zapsal dvě asistence.

Oba ti to hráči naskočili do všech pěti utkání na šampionátu, stejně tak David Skuhrovec. Matyáš Šapovaliv a David Špaček v prvních dvou duelech chyběli, poté už měli pevné místo v sestavě.

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images