9. 4. 2021 | Martina Kramerová

Hrát za Stadion? Po všech stránkách skvělé! Jsem za to moc rád, přiznal útočník Urban

V dresu Stadionu v uplynulé sezoně odehrál jednatřicet zápasů, ve kterých zapsal šestnáct kanadských bodů. Do sítí soupeřů nastřílel osm branek, k nimž přidal osm asistencí. Teprve devatenáctiletý útočník Tomáš Urban byl i přes svůj mladý věk v základní části i play-off hodně vidět a pomohl kališníkům k mnoha vítězstvím. Navzdory zklamání ze čtvrtfinálové prohry si čas strávený v litoměřické kabině hodně užil. „Bylo to výborné. Nemůžu si na nic stěžovat a všem bych chtěl poděkovat,“ uvedl talentovaný forvard.

Litoměřicím skončila sezona po čtvrtfinálové prohře s Jihlavou. Jak velké to bylo zklamání? Obzvlášť když jste soupeři vzdorovali až do sedmého zápasu.

Zklamání bylo veliké. V šestém zápase chyběly k postupu snad jen dvě minuty. To nás asi mrzelo nejvíc. V posledním sedmém utkání už jsme to nebyli vůbec my. Už jsme neproměňovali šance a nebylo to ono. Je to velká škoda, protože jsme na ně podle mě měli. Mohli jsme to ukončit v šestém duelu.

Pro tebe to bylo první odehrané play-off v dospělém hokeji. Co nervozita? Projevovala se hodně? Přece jen to určitě nebylo vůbec jednoduché.

Abych řekl pravdu, tak jsem byl v sérii předkola se Sokolovem nervóznější než ve čtvrtfinále s Jihlavou. V Baníku jsem loni hrál a bylo to pro mě osobnější. Výkony z mé strany byly horší než ty, které jsem podával v předchozí části sezony. Ale myslím, že s Jihlavou jsem to dohnal a bylo to dobré.

Tomáš Urban v zápase předkola play-off proti Sokolovu.

Sedmý duel na Vysočině živě přenášela televize. Nebyl jsi z toho trochu vyjukaný? A co podpora od rodiny a kamarádů, kteří tě mohli vidět na obrazovce?

Rodiče sledují všechny zápasy na Hokejce a teď se samozřejmě dívali taky. Kamarádi mi psali a všichni mě sdíleli na sociálních sítích. Byl jsem z toho asi taky trošku nervózní. Myslím, že jsem sice byl v televizi už v letním Generali Cupu, kde jsme hráli s Kladnem, ale tohle bylo větší. Myslím, že jsem to nějak zvládl, i když nervozita tam byla určitě.

Pod Radobýlem jsi strávil tři měsíce a odehrál za Stadion 31 utkání. Jak bys své působení v klubu zhodnotil?

Určitě to bylo výborné. Nemůžu si na nic stěžovat, bylo to skvělé po všech stránkách. Jsem hrozně rád za to, že jsem tady mohl být. Chtěl bych všem moc poděkovat – trenérům, hráčům i ostatním za to, že mi pomáhali. Určitě mi to dalo hodně. Minulý rok už jsem chvíli hrál dospělý hokej, ale teď to byly tři měsíce plus play-off, které jsem takhle velké a takhle dlouhé nehrál. Jak už jsem říkal, jsem opravdu rád, že jsem tady mohl hrát.

Co bys řekl ke svým výkonům v kališnickém dresu? Byl jsi s nimi spokojený?

Na začátku jsem byl vyjukaný a bylo to nic moc. Ale pak jsem se po všech stránkách zlepšil, začaly mi tam padat góly, udělal jsem nějaké body, dostával jsem spoustu času na ledě. Myslím, že se mi to celkem povedlo. Gólů mohlo být i víc, protože jsem měl spoustu šancí, které jsem neproměnil. Ale se svými výkony, které jsem tu předváděl, jsem spokojený. I když samozřejmě mohly být ještě lepší.

Starší hráči byli skvělí! Hodně nám pomohli, říká Urban

Utkvěly ti v paměti nějaké nejvýraznější momenty, které si budeš vždycky pamatovat? Góly, okamžiky, pocity?

Určitě se mi vybaví první gól v zápase s Kolínem, který jsem dal trochu se štěstím. Pak asi celé play-off, Sokolov i prohra s Jihlavou. Ty první body, góly, výhry, to se neztratí.

Povětšinou jsi nastupoval ve třetí formaci s Lukášem Stehlíkem a Jakubem Konečným. A a vaše lajna byla hodně vidět. Co říct k vzájemné spolupráci?

My jsme tady spolu byli od začátku na pokoji, takže jsme společně trávili takřka veškerý čas. Myslím, že jsme si sedli. Bylo to velmi dobré. Některé zápasy nám vyšly skvěle, některé naopak vůbec. Ale v těch, co nám vyšly, jsme týmu podle mého pomohli, co nejvíc to šlo.

8+8
Tolik gólů a nahrávek zapsal Tomáš Urban v 31 zápasech za Litoměřice.

V rámci projektu Dukla jste s mladými hráči mimo jiné čerpali zkušenosti od starších ostřílenějších spoluhráčů? Jak to fungovalo? Snažili se vám pomáhat a radit?

Myslím, že nám toho předali opravdu hodně. Všichni starší hráči s námi skvěle komunikovali a měli jsme fajn vztahy. Až bych řekl, že někteří s námi byli velcí kamarádi. Každopádně nám moc pomáhali. Myslím, že jsem nikoho takového třeba loni v Sokolově nezažil, aby nám někdo až tak pomáhal jako tady. Bylo to fakt výborné.

Speciální roli určitě hrál Jan Výtisk. Nejen z pohledu kapitána, ale i největšího matadora týmu. Je to tak?

Ze začátku jsem ho samozřejmě tolik neznal, ale časem jsme se seznámili víc. Hodně nám radil, hlavně v play-off, protože takových zápasů asi odehrál nejvíc. Hodně nám do toho povídal, ale já jsem za to strašně rád, protože nám dal spoustu podnětů.

Po čtvrtfinálovém konce pro tebe sezona osobně sezona ještě neskončila. Takřka hned jsi vyrazil na kemp reprezentační dvacítky. Těšil ses na něj, nebo už bys radši odpočíval?

Po dlouhé sérii s Jihlavou jsme dostali od pana trenéra jednodenní volno, za což jsme byli docela rádi, protože toho bylo fakt hodně. Je pravda, že už bych si taky rád odpočinul, ale na sraz jsem se celkově určitě těšil. Už jen na kluky z jiných týmů a kamarády.