21. 10. 2020 | Martina Kramerová

Nová maska Adama Berana: Litoměřické barvy, znak i postavy z animáků

Novou sezonu načal se zbrusu novou brankářskou helmou. Gólman Adam Beran po třech letech odložil starou masku a nechal si vytvořit úplně nový unikátní kousek. Důležitou součást výstroje si nechal vyzdobit v litoměřických barvách. Nechybí ani klubový znak a postavy z animovaných seriálů, které má jednadvacetiletý hokejista rád. „Inspiraci jsem hledal všude možně. V extralize i NHL. Radil mi i brácha,“ řekl maskovaný muž o procesu výroby i designu.

Od letošní sezony chytáš s novou maskou. Jaké motivy sis na ní nechal vymalovat?

Celá maska je v litoměřických barvách. Jedna půlka je oranžová a druhá modrá, k tomu mám modrou mřížku. Co se týče designu, mám na ní samozřejmě znak klubu, a potom Bendra, což je animovaný robot ze seriálu Futuruma, a také Luciho, osobního démona z seriálu Disenchantment. Jsou to moje oblíbené postavy ze seriálů, proto mi zdobí i masku.

Design sis navrhoval sám. Inspiroval ses třeba u jiných brankářů, nebo ses snažil, aby byly jednotlivé výzdobné prvky jedinečné?

Měl jsem daných pár věci, které jsem na masce určitě chtěl mít, ale jinak jsem inspiraci hledal všude možně. Jak v extralize, tak v NHL. Nejvíc ale u švédského umělce Davida Gunnarssona.

Jak dlouho trval celý proces výroby a kdo ti masku vytvářel?

Celý proces trval zhruba měsíc. Maska je značky REY a motiv mi dělal Bohumil Korál.

Po jak dlouhé době jsi vlastně masku měnil a kolikátá pro tebe je tahle aktuální?

Masku jsem měnil po třech sezonách. Celkově je to teprve moje pátá maska.

S designem mi radil i brácha, říká Adam Beran

Radil ses s někým o tom, jak by maska měla vypadat? Nebo jsi chtěl, aby byla pro ostatní překvapením?

Design jsem řešil nejvíc s bráchou. Trošku jsem se o tom bavil i s Honzou Škorpíkem a naším trenérem brankářů Benem Sequensem. Jinak s nikým.

Je některá z těch pěti vyloženě oblíbená? Ať už díky povedené malbě nebo proto, že se ti v ní dařilo?

Žádnou z nich vyloženě oblíbenou nemám. Ale zatím se mi nejvíc dařilo v masce s plzeňskými motivy.

Máš své předchozí masky někde vystavené nebo schované, aby ses mohli i zpětně kochat jejich výzdobou nebo vzpomínat na zápasy, které jsi v nich odehrál?

Vystavené je nemám. Tu minulou z Plzně mám momentálně jak náhradní v šatně. Masku z Karlových varů jsem bohužel musel vrátit a dvě z mládeže mám doma na půdě.

Brankáři při tvorbě nového designu vymění celou masku, nebo si jen na starou helmu nechají udělat nový nástřik. Jak to máš ty?

Maska se většinou mění celá, a tak jsem to měl i já. Teď jsem ji měnil po třech letech.

Z mnoha důvodů se hodně řeší i barva mřížky. Jakou preferuješ?

Musím říct, že zrovna pro mě je barva mřížky nepodstatná. Při její změně akorát potřebuju chvilku na to, aby si na ni oči zvykly. Jinak to nějak neřeším.

Pojďme zpátky k designu. Snažíš se průběžně sledovat světové trendy? Masky brankářů v NHL, práci malířů atd.?

Musím přiznat, že nijak zvlášť. Sleduju to spíš okrajově.

Co se na tvých maskách objevuje nejčastěji? A dá se říct, že je na nich vidět i určitý vývoj, který přichází s věkem?

Nejčastěji se na nich objevuje znak týmu a Bendr z Futuramy. Jako jediný motiv ho mám už podruhé. Zatím to vypadá, že s věkem u mě přibývají akorát animované postavy. Animáky mám hodně rád, proto se promítají i na masce.