19. 9. 2020 | Martina Kramerová

Útočník Čermák: Premiérový gól? Super pocit! Důležitější je ale výhra

V duelu Stadionu se Šumperkem neukrojila časomíra ještě ani tři minuty a kališníci už mohli oslavit první gól. Svou premiérovou trefu v litoměřickém dresu zaznamenal Erik Čermák a položil tak základy k vítězství. Z branky měl mladý útočník velkou radost, víc ho ale těšil týmový úspěch – triumf a tři body, které svěřenci trenérů Bruka a Tvrzníka zapsali do tabulky Chance ligy. „Byl to skvělý pocit, jsem moc rád, že jsem to zlomil. Ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli,“ zhodnotil litoměřický hráč s desítkou na zádech.

Po velké bitvě s šumperskými Draky Stadion bere tři body. Jak bys utkání zhodnotil?

Myslím, že to nebyl úplně lehký zápas, ale po prohraném utkání v Sokolově jsme získali důležité tři body. Bojovali jsme, dali jsme do toho všechno a zaslouženě vyhráli.

Stejně jako v předchozích utkáních vás sráželo množství vyloučení. Čím si tolik faulů vysvětlit? Patří spíš do kategorie zbytečných, nebo vás k nim Draci donutili svojí hrou?

Faulů je opravdu moc a jsou zbytečné. Musíme se jich vyvarovat a nesmíme je dělat. Tým to akorát sráží a všem to ubírá síly. V pěti se hraje úplně jinak. Na začátku jsme měli tlak, pak přišly zbytečné tresty a dostaly nás z tempa. Musíme na tom zapracovat.

Na druhou stranu se vám moc nedařilo ani při přesilovkách. Nedokázali jste zužitkovat ani početní výhodu pět na tři. Mohl tenhle moment ovlivnit vývoj duelu?

Byla škoda, že jsme přesilovku pět na tři nevyužili, protože jsme mohli mít větší klid a hrát víc v pohodě. Kdybychom ji proměnili a vytvořili si větší náskok, hrálo by se nám úplně jinak. I Šumperk by hrál jinak, kdyby to neubránil. Soupeři to dodalo energii.

Závěr zápasu byl hodně dramatický. Jak to za stavu 3:3 žilo na střídačce?

Věřili jsme si, že to ještě dáme a že vyhrajeme. Šli jsme do závěru s tím, že tři body získáme za každou cenu. To se povedlo, takže jsme moc rádi.

Co říct k výkonu Šumperka jakožto nováčka soutěže. Obzvlášť když je pro hráče Draků všechno nové?

Soupeř určitě překvapil a ukázal, že má kvalitu. Hráči Šumperka makali, bojovali na sto procent a drželi s námi krok celý zápas. Rozhodně nebudou v soutěži za otloukánka.

Tobě se podařilo vstřelit první gól zápasu i premiérovou soutěžní branku za Stadion. Jak velká byla radost?

Byl to skvělý pocit. Loni jsem se i kvůli nemoci celou sezonu trošku trápil, takže jsem moc rád, že jsem to zlomil a proti Šumperku to tam spadlo. Nejdůležitější ale je, že jsme vyhráli. Osobní statistiky jdou stranou.

Kapitán týmu Jan Výtisk platí pro vás mladé za učitele a patrona. Funguje vzájemná spolupráce?

Honza má neskutečné zkušenosti, které se nám snaží předávat. Je to pro nás mentor a moc nám pomáhá na ledě i mimo něj. Spolupráce určitě funguje parádně. Máme se od něj co učit.

Pojďme ještě naposledy k Šumperku. Berete výhru i jako určitou satisfakci pro fanoušky za prohru v Sokolově?

Určitě ano. Je to první krok k tomu, abychom se dostali zpátky na vítěznou cestu, po které chceme jít. Věřím, že to teď půjde a získáme další výhry a další body.