3. 9. 2020 | Vít Trubička

Mládeži začínají soutěže. Jaký budou mít formát a rozlosování?

Litoměřičtí mládežníci mají za dveřmi první soutěžní utkání po dlouhé přestávce. A zejména junioři budou vstupovat do lehce pozměněné soutěže, co se formátu týče. Čeká na ně totiž oproti loňsku značně prodloužená základní část, o to větší spád však nabere případná nadstavba a kvalifikace o extraligu. To formát Ligy dorostu se víceméně nemění, jen postup bude těžší díky možné účasti B týmů i v kvalifikační části. Jisté změny ale přicházejí u deváté a sedmé třídy.

Liga juniorů doznala oproti loňskému ročníku značné změny. V novém formátu soutěže bude 66 týmů rozděleno do deseti skupin po šesti až sedmi účastnících. Budou se ale utkávat nejen s týmy ve své skupině, ale také s účastníky geograficky nejbližší vedlejší skupiny. V rámci vlastní skupiny sehrají týmy tři vzájemné zápasy, s týmy ze skupiny vedlejší pak jeden zápas. Celkově tak v této fázi soutěže Litoměřičtí ve skupině B odehrají 18 utkání, dalších šest pak s týmy ze skupiny A.

Jiří Bartoníček a Jakub Marcin na tréninku juniorky

Do nadstavbové části pak postoupí první dva týmy, kde budou rozděleny do čtyřech pětičlenných skupin K, L, M a N na základě územního principu. Na každý tým čeká v této skupině 12 zápasů, každý s každým se utká třikrát. Vítěz skupiny následně postupuje do kvalifikace o Redstone extraligu juniorů. V kvalifikaci proti sobě nastoupí vítězové skupin K a L v sérii na dvě utkání, totéž sehrají vítězové skupin M a N. Postupující ze „semifinále“ kvalifikace se pak společně utkají ve dvouzápasové sérii o vstupenku do Redstone extraligy juniorů.

Zbylé týmy, které nepostoupí do nadstavbové fáze, pak zůstanou ve svých původních skupinách. To by pro Litoměřice znamenalo, že se dvakrát utkají každý s každým, tedy na ně bude čekat jen osm utkání. V jiných skupinách to může být devět utkání, kvůli nižšímu počtu účastníků se utkají třikrát každý s každým.

Týmy, se kterými se junioři Stadionu letos utkají v základních skupinách:

Skupina A:
HC Energie Karlovy Vary „B“, HC Čerti Ostrov, Piráti Chomutov „B“, SK Kadaň, Mostečtí Lvi, HC Draci Bílina.

Skupina B:
HC Slovan Louny, HK Lev Slaný, PZ Kladno, HC Hvězda Praha, HC Letci Letňany, HC Děčín, HC Stadion Litoměřice.

První utkání odehrají kališničtí junioři 18. září proti slánskému Lvu a to na jeho ledě. Doma se pak představí poprvé o dva dny později, kdy přivítají od 10 hodin kladenské Pracovní zálohy. V sérii jednoho až dvou zápasů týdně, zpravidla v pátek a v neděli, budou junioři pokračovat až do 17. ledna, kdy uzavřou základní část zápasem proti Slovanu Louny.

Dorostenci pokračují ve stejném duchu jako loni

Do letošního ročníku Ligy dorostu se přihlásilo 75 týmů, které jsou rozděleny do třinácti skupin po čtyřech až sedmi účastnících. V nich se vesměs utkají dvakrát každý s každým, a to kromě skupiny K, ve které se týmy společně střetnou třikrát. Do nadstavbových skupin pak postoupí různý počet týmů. Ze skupiny B, kterou bude hrát Stadion, postupují tři týmy.

Radost Jana Hartmana a Martina Stejskala z gólu do ústecké branky v přípravném utkání.

36 týmů v nadstavbové části se rozdělí do čtyř skupin po devíti, kde se utkají třikrát každý s každým. Do závěrečné části pak postoupí vítězové skupin. V kvalifikaci se šest týmů utká dvakrát každý s každým a pouze vítěz postoupí do Extraligy dorostu. Novinkou oproti loňskému ročníku je skutečnost, že B mužstva mohou postoupit i do třetí, kvalifikační části.

Týmy, které nepostoupí do nadstavby, odehrají ročník v šesti nových skupinách o umístění po pěti až sedmi účastnících. V této fázi soutěže čeká na tyto týmy tři až pět kol proti všem soupeřům. Výsledky z předchozích částí se přitom nikám nepřenášejí, vždy se začíná od nuly.

Skupina B Ligy dorostu:
HC Děčín, HC Draci Bílina, HC Stadion Litoměřice, Mostečtí Lvi, Piráti Chomutov „B“, HC Slovan Ústí nad Labem.

Dorostenci začínají svou soutěž krapet dříve než junioři. Už v neděli 6. září se vydají k prvnímu utkání do Děčína. Doma se představí poprvé o týden později, kdy doma přivítají Bílinu. V základní části ovšem dorostenci odehrají jen deset utkání, končit budou již o víkendu na přelomu října a listopadu v Kadani zápasem s rezervou Chomutova. Hrací dny Ligy dorostu jsou pak většinou orientovány na sobotu a neděli.

Rozbíhají se i žákovské soutěže

Počínaje 12. zářím začínají ligové soutěže i žákovským kategoriím Stadionu. Novinkou v tomto ročníku bude účast 9. třídy v Lize starších žáků A, čímž se zaplní mezera nezi osmou třídou a dorostem. V této soutěži budou nastupovat převážně hráči ročníku 2006 a 2007.

Sedmáci v utkání s Mostem.

Na zápasy budou společně jezdit deváťáci a sedmáci. Ve své ústecké skupině mají dalších osm, resp. sedm konkurentů. Přičemž v základní části se utkají dvoukolově každý s každým. Další fází sezony bude nadstavbová část. Ta se bude odvíjet od umístění starší z těchto dvou kategorií. Pokud se hráči 9. třídy umístí mezi nejlepší čtyřkou, obě kategorie postupují do jedné ze tří nadstavbových skupin, kde budou týmy rozděleny dle územního principu. První a druhý z této skupiny pak postupuje na závěrečné mistrovství České republiky.

Pokud ovšem deváťáci mezi první čtyři neproklouznou, pokračují všichni ve skupině D, kde se celky z ústecké skupiny utkají s horšími týmy z pražské skupiny. I s nimi se utkají dvoukolově. První zápasy mají sedmáci a deváťáci na programu již v sobotu 12. září v Ústí nad Labem.

Daleko jednodušší to budou mít osmáci a šesťáci. V lize starších žáků B a lize mladších žáků D se totiž nic nemění. Ve skupině osmáků bude devět týmů, ve skupině šesťáků deset, přičemž každý s každým se v sezoně utká čtyřikrát. Šesťáci budou také začínat 12. září, ovšem v Děčíně. V tento den měli hrát i hráči 8. třídy, také v Děčíně. Zápas byl ale zrušen, tak začínají o týden později doma s Roudnicí nad Labem.

Autoři fotografií: Helena Smetanová, Ronald Hansel, Vít Trubička.