31. 7. 2020 | Kateřina Kubatková

Obránce Ondřej Baláž: Filmy o Harry Potterovi pro mě jsou srdeční záležitost

Obránce Ondřej Baláž má vedle hokeje spoustu dalších zálib. Mezi ně patří například sledování filmů o Harry Potterovi. „Na jeho příběhy jsem se díval od dětství. Je to moje srdeční záležitost", řekl mladý bek, proč na sérii od J. K. Rowlingové nedá dopustit.

Jsi fanouškem Harryho Pottera, proč se ti líbí právě tyto filmy?

Na tyto příběhy jsem se díval od dětství. Je to moje srdeční záležitost. Nedokážu přesně specifikovat, co se mi na jednotlivých dílech líbí a proč se na ně rád koukám, ale mám Harryho Pottera rád. Možná je to tím, jaké spisovatelka a následně režiséři vytvořili postavám prostředí a jak si vyhráli s filmovými triky.

Četl jsi i knihy od J. K. Rowlingové a jaké zpracování příběhů z Bradavic máš radši?

Nečetl jsem ani jednu knížku ze základních sedmi dílů, takže nemůžu dobře posoudit, které zpracování je lepší. Jsem obecně spíš fanoušek filmů.

Kdo je tvou oblíbenou postavou a proč?

Oblíbené postavy mám dvě. Jsou jimi Albus Brumbál a Harry Potter. Myslím, že tyhle favority má většina fanoušků. Harryho mám rád, protože je hlavní postavou a může v podstatě za všechny události, které se ve filmech stanou. Brumbál se mi líbí asi pro jeho charakter.

Kdybys měl studovat v Bradavicích, na jaký předmět by jsi se těšil nejvíce a naopak? Kterou kolej by sis vybral?

Těšil bych se asi na obranu proti černé magii. Nejméně na lektvary, protože chemii jsem ve škole vždy nesnášel. Vzhledem k mým oblíbeným postavám bych si samozřejmě vybral Nebelvír jako asi většina lidí. Tato kolej je nejlepší, každý to ví.

Jaký díl o Harry Potterovi máš nejradši? Máš i neoblíbený?

Pro mě je nejlepším dílem z celé ságy „Harry Potter a Relikvie smrti – část 2“, protože zde dobří kouzelníci zvítězí. Vysvětlí se tam i všechny nejasnosti, například okolo profesora Snapea. Nejméně se mi líbí „Ohnivý pohár", ten mě moc nebavil.

Před čtyřmi lety vyšlo pokračování ságy o kouzelnících, Harry Potter a prokleté dítě. Četl jsi knihu a jsi příznivcem jejího zfilmování?

Knížku jsem četl a moc se mi líbila, i když už to nejsou ty původní příběhy. Jsem rád, že vyšlo pokračování v téhle formě, ale je stále hodně odpůrců Prokletého dítěte. Přál bych si, aby se i tato kniha zfilmovala, ačkoliv by musel původní Severus Snape být nahrazen jiným hercem.

Viděl jsi i Fantastická zvířata a jaký je tvůj názor na tyto filmy?

Zhlédnul jsem oba díly, které zatím vyšly. Nemůžu říct, že by se mi tyto příběhy nelíbily, ale na Harryho Pottera rozhodně nemají. Jsem zvědavý, jestli něčím překvapí poslední část, co by měla mít premiéru příští rok.

Lze o tobě říct, že jsi fanoušek sci-fi, nebo je Harry Potter spíš výjimka?

Tento žánr mám rád, ale nemám žádné jiné oblíbené filmy tohoto druhu. Potter je prostě jen jeden a nic se mu nevyrovná.