17. 7. 2020 | Kateřina Kubatková

Zvláštní záliba Patrika Marcela: Etiketa mě baví, snažím se ji dodržovat

V sezoně se prohání s čtyřiačtyřicítkou na ledě. Patří mezi obávané beky v Chance lize. Pravděpodobně málokdo by do Patrika Marcela řekl, že se zajímá o etiketu a pravidla slušného chování. „Nechtěl bych se dostat do nějaké trapné situace právě kvůli neznalosti základních pravidel etikety", říká litoměřický obránce.

Ví se o tobě, že se hodně zajímáš o pravidla chování a oblíbenou knihou je Moderní etiketa od Ladislava Špačka. Proč právě tahle oblast?

Knihu o etiketě pana Špačka mám rád. Přečetl jsem ji celou a celkem mě i bavila, i když téma nevypadá moc záživně. Píše se v ní o stolování, správném chování se k ženám a spousta dalších užitečných věcí.

Jak se v této problematice orientuješ a snažíš se pravidly slušného chování řídit?

Samozřejmě, že se snažím. Ale není jednoduché si všechny poučky pamatovat, to rozhodně není v mých silách. Nechtěl bych se ovšem dostat do nějaké trapné situace právě kvůli neznalosti základních pravidel. Pokouším se dávat si na to pozor.

Jak podle tebe vnímá slušné chování veřejnost? Přijde ti, že se dodržování určitých pravidel chování ve společnosti vytrácí?

To asi záleží na věkové skupině lidí. Myslím si, že v dnešní době znají pravidla chování ve společnosti spíš starší lidé, ale samozřejmě to není pravidlo. Podle mého názoru má problémy se slušným chováním mládež. Občas si říkám, jestli jí pojem „etiketa“ vůbec něco říká.

S chováním ve společnosti jsou často spojovány plesy. Chodíš na nějaké a navštěvoval jsi taneční?

Do tanečních jsem nechodil. Tančit neumím vůbec nic, takže na plesy ani taneční zábavy nechodím.

Další tvou zálibou patrnou na první pohled jsou tetování. Dokážeš spočítat kolik jich na sobě máš?

Tak to opravdu nevím. Už je to dlouho, co jsem si nechal udělat svou první kérku. Časem přibývají a spojují se dohromady. Nedokážu už spočítat, kolik jich mám, ale je jich hodně.

Jaký obrázek jsi si nechal naposledy vytetovat a máš nějaké další v plánu?

Takhle dřel Partik Marcel v posilovně.

Naposledy mi přibylo tetování hráče s číslem 44 na dresu. Říkal jsem si, že když takovou dobu hraju hokej, že bych si měl nechat udělat něco s touto tématikou. Potom mám vytetovaná data narození svých dětí a dětské stopy. Plánuji ještě jejich portréty, ale musím rozmyslet, kam tyto kérky umístím.

Máš za sebou letní přípravu. Co na ni říkáš. Jak tě letos bavila?

Příprava na suchu mi nijak nevadí, i když na ledě je to samozřejmě vždy lepší. Asi není nic, co bych opravdu nesnášel. Nejradši mám posilovnu, méně holduji běhání. Co mi opravdu moc nejde jsou různé balanční cviky na rovnováhu. Je dobře, že letní část přípravy byla hodně pestrá a díky tomu mě to asi i víc bavilo.