13. 9. 2019 | Vít Trubička

První domácí duel je tu, Litoměřice vyzvou Frýdek-Místek

Po výhře v Benátkách čeká na kališníky další utkání. Na domácí půdě přivítají hosty z dalekého Slezska, Frýdku-Místku. Rysi také mají za sebou první venkovní výhru, v prodloužení vybojovali dva body ve Vsetíně. Na Stadion tak čeká další náročný souboj, přesto se bude chtít předvést před domácími fanoušky.

I v nadcházející sezoně budou rysi těžit ze spolupráce s extraligovým Třincem, jehož hráči budou tvořit hlavní osu frýdecko-místeckého celku. Kádr slezského týmu je podobně jako litoměřický velmi mladý, Frýdek-Místek má na své soupisce i dva hráče, kterým ještě nebylo osmnáct let. Zároveň ale také sází na zkušenost v podobě Rostislava Martynka a Milana Mikulíka, právě Mikulík je ve svých 38 letech dvojnásobně starší než devět hráčů současné soupisky rysů.

Oproti loňské sezoně Frýdecko-místečtí trochu zredukovali soupisku. Na ní už se nenachází jména jako Dušan Žovinec, Patrik Husák, Vít Christov, Filip Kuťák, Jan Rudovský či Jiří Polanský. Jejich místo ze zkušenějších hráčů zaujmul kupříkladu David Květoň, mimo třineckých juniorů má svou pozici v sestavě rysů také mladý kanadský bek Patrick Kudla.

Frýdek-Místek v souboji se Vsetínem

Zatím jediné utkání nové sezony odehrál Frýdek-Místek na Lapači proti domácímu Vsetínu. Dlouho vyrovnaný bod strhli rysi na svou stranu ve 29. minutě úspěšnou trefou Jana Kaluse. Přesto se v čase 59:46 Valaši dostali zpět do utkání vyrovnávacím gólem Antonína Pechance. Frýdecko-místečtí tak brali alespoň dva body v prodloužení, které těsně před jeho polovinou utnul přesnou ranou David Klimša.

S dvoubodovým ziskem tak Frýdek-Místek v současnosti obývá sedmé místo tabulky, o které se dělí spolu s ústeckým Slovanem. Slezané jsou o něco výše jen díky většímu počtu vstřelených branek.

Letní příprava rysů čítala osm soutěžních utkání, z nichž jen dva dokázali zvládnout vítězně. Už na počátku přehrál Frýdek-Místek v samostatných nájezdech kazašský Arlan Kokšetau. Druhou výhru zaznamenali Slezané na ledě Havířova, jehož porazili 3:0. Dvakrát se v přípravě Frýdek-Místek utkal s polským Jastrzebie, ještě jednou s Havířovem, po jednom zápasu pak odehráli rysi s Třincem, Prostějovem a Přerovem. Už žádnou výhru ale nezaznamenali.

Loňské zápasy ve prospěch Frýdku

Radost kališníků z rozhodující trefy Martina Kadlece v loňském prvním vzájemném utkání

V minulé sezoně se více dařilo ve vzájemných soubojích Slezanům. První zápas sice vyhráli kališníci těsně 4:3, když v poslední vteřině utkání rozhodl ve prospěch Litoměřic Martin Kadlec. I druhé utkání se neslo ve vyrovnaném duchu a oba týmy dlouho sahaly po bodech. Úspěšnější byl tentokrát slezský tým, který si pojistil své vedení v posledních vteřinách gólem Ondřeje Machaly. Jinak se vyvíjela zbylá dvě utkání. V nich už měl Frýdek-Místek převahu, kterou prve proměnil ve výhru 3:1, na podruhé pak zvítězil 5:2.

Své první utkání nového ročníku sehrál Stadion na ledě Benátek nad Jizerou. Se středočeským celkem sváděl dlouhou dobu velmi tvrdý boj, který rozhodl na konci druhé třetiny Vojtěch Střondala. Pro něj to byl krásný pocit prosadit se hned v prvním soutěžním zápase za Stadion, navíc být prvním střelcem sezony. Další góly přidali Dominik Sklenář, znovu Vojtěch Střondala a Josef Jícha. Kališníci tak hned v prvním utkání vyhráli vysoko 4:0.

Jak dopadne první domácí utkání Litoměřic v této sezoně? Kališníci se budou chtít jistě představit před domácími fanoušky v co možná nejlepším světle. Úvodní buly v Kalich Areně bude vhozeno v 17 hodin, přímý přenos z utkání bude ke shlédnutí na Hokejka TV, textový přenos pak na Onlajny.com.