12. 9. 2019 | Vít Trubička

Čisté konto? Příjemný bonus. Ale důležitá je výhra, říká Tomáš Král

Do úvodního utkání v Benátkách nastoupil jako strážce kališnické svatyně a nutno říct, že si ve své činnosti počínal velmi úspěšně. Musel čelit velkému množství benáteckých střel, přesto za svá záda nepropustil ani jedinou. O kom je řeč? Přece o gólmanovi Tomáši Královi a jeho povedených zákrocích. „Jsem rád, že hned první zápas jsem byl v permanenci, rychle jsem se tak do toho dostal. Ale důležitá je výhra. Doufám, že nás vítězství nastartuje na sezonu,“ řekl po utkání.

První zápas, první vítězství a navíc čisté konto. Jak důležitý pro vás takový vstup do soutěže je?
Vítězný vstup do soutěže je pro nás hodně důležitý. Zápas byl dlouho vyrovnaný a jsem rád, že se nám to povedlo zlomit. Doufám, že nám tohle vítězství nastartuje dobře sezonu. Čisté konto pak je třešnička na dortu. Nebudu říkat, že za to nejsem rád. Na konci jsme hráli hodně v oslabení, takže to bylo těžké udržet, je to příjemný bonus k výhře. 

V brance jste musel čelit 39 benáteckým střelám, proti kterým jste se ovšem blýskl řadou povedených zákroků. Jak náročné to bylo?
Dosud jsem nevěděl, že tam bylo tolik střel. Hráli jsme často v oslabení, soupeř se tlačil dost do brány, takže té práce bylo hodně. Já jsem byl rád, že hned v prvním zápase jsem byl v permanenci, takže jsem se do toho rychle dostal. Utkání bylo strašně dlouho vyrovnané, takže bylo důležité, že jsme nedostali první gól. Naopak to, že jsme ho vstřelili my, bylo v tomto zápase klíčové.

Právě množství střel a šancí pozvolně gradovalo, první třetina jich moc nepřinesla. Mohla zapůsobit třeba nervozita ze startu ligy?
Nevím, zda to bylo tím, že se jednalo o první zápas, jestli třeba byla na obou stranách právě nervozita či nějaké oťukávání, jak to bude vypadat a s čím na nás soupeř nastoupí. Postupně zápas získával na tempu a tím, jak byl vyrovnaný, tak se tlak a vyhrocenost stupňovaly. My i Benátky jsme poměrně mladý tým, bojovný a celkem dobře zorganizovaný. Bylo tak těžké se přes ně prosadit.

Co nakonec rozhodlo o tom, že jste dokázali vývoj zvrátit ve svůj prospěch?
Po úvodním vstřelení gólu se soupeř dostal pod tlak s tím, že on musel ten gól dát, začal se víc soustředit na ofenzivu. Benátky jsou dlouhodobě těžký soupeř na prorážení defenzivy. Bylo to tak každou sezonu a nemyslím si, že by to letos mělo být jiné. Důležité tak bylo, že se nám prorazit povedlo, čímž to oni museli trochu otevřít a zjednodušili nám to.

Když pomineme góly, jak jste byl spokojený s předvedenou hrou? Objevovaly se tam už prvky, na kterých chce tým stavět?

Ukázaly se nedostatky, které v ostrých zápasech ještě máme. Na nich musíme ještě zapracovat. Vždycky je co vylepšovat, obzvlášť takhle na začátku. Tým se nám v přípravě kvůli různým zraněním ještě měnil, takže to prozatím ještě není perfektní. Ale zároveň se tam objevuje to, co chceme hrát. My to musíme jen doladit, aby to k tomu perfektnímu bylo co nejblíž. 

Jak se s prvním zápasem z vašeho pohledu popasovali mladí hráči?

V zápase se prosadili především právě mladí hráči, takže si myslím, že to zvládli dobře. Jejich gólový přínos byl velký a utkání vlastně rozhodl. Víc jsme po nich snad ani v prvním zápase nemohli chtít. 

Vraťme se ještě k vašemu čistému kontu. Může být v takovém duelu ještě něco víc než vychytaná nula a triumf?


Tak ještě bych mohl dát gól (smích - pozn. redakce). V brance jsem od toho, abych nedostával góly, takže když zápas skončí tak, že žádný nedostanu, můžu si říct, že jsem svou práci odvedl dobře a být spokojený. Ale mnohem důležitější je fakt, že jsem pomohl ke třem bodům.

V sobotu vás čeká první zápas v Kalich Areně. Jak se na bitvu v domácím prostředí těšíte?

Mě zápasy doma hrozně baví. Myslím, že dlouhodobě, co tu působím, jsme byli doma vždycky hodně silní. A doufám, že na to v téhle sezoně navážeme. V naší aréně dokážou fanoušci vytvořit skvělou atmosféru a já si to moc užívám. Doufám, že to letos nebude jiné a my budeme našim příznivcům přinášet radost dobrým hokejem a výsledky.