1. 9. 2019 | Martina Kramerová

Plavání s delfíny, šnorchlování i "český" taxikář! Jan Strejček o dovolené v Egyptě

Po startu ledové přípravy už pilně trénuje na novou sezonu, v období červencového volna ale Jan Strejček vyrazil relaxovat do zahraničí. Jako místo odpočinku zvolil stejně jako v loňském roce Egypt, kde se mu i letos hodně líbilo. Zaplaval si s delfíny, šnorchloval na korálových útesech a vyrazil i na krmení žraloků. Proč vybral právě africkou destinaci a jak si volné dny užil? „V Egyptě už jsem byl a moc se mi tam líbilo. Krásné moře, šnorchlování. A tak jsme tam letos jeli znovu. I tentokrát to byla paráda,“ prozradil. Rozvyprávěl se také o místní mentalitě a zážitcích se samotnými Egypťany.

V dnešní době nabízí cestování spoustu možností. Proč jste si pro dovolenou vybral právě Egypt?
V Egyptě už jsem byl v loňském roce a moc se mi tam líbilo. Zaujalo mě moře, které bylo skvělé na potápění. Místní lidé byli přátelští a celkově to bylo moc pěkné, takže i letos to byla jasná volba.

Byl jste i na stejném místě jako loni, nebo jste zvolil jinou destinaci?
Stejně jako loni jsme byli v Hurghadě. Tentokrát jsme ale navštívili jiný hotel a jinou část téhle lokality. Musím říct, že z tohohle pohledu to bylo horší než loni. V hotelu bylo hodně Arabů a s tím byly spojené menší problémy. Bazén se třeba zavíral už v pět odpoledne. Navíc se chovali trochu povýšeně a snažili se předbíhat ve frontách.

Podnikl jste kromě odpočinku na pláži nějaké výlety, kterých se v Africe nabízí slušná řádka?
Byli jsme se podívat v delfináriu, kde předváděli show s delfíny a lachtanem. Měli jsme i možnost se s nimi vyfotit. My si s nimi chtěli ale také zaplavat, takže jsme si to naplánovali na další den. Plavali jsme s nimi, mazlili se s nimi. Bylo to moc hezké. Pak jsme navštívili ještě akvárium se zoo, kde jsme viděli krmení žraloků. Mohli jsme si pohladit želvy, nakrmit krokodýly a opice.

Jan Strejček v egyptském akváriu.

Plavání s delfíny bylo určitě velký zážitek. Ale přesto. Nebál jste se trochu?
Jak už jsem říkal, byl to parádní zážitek. A musím říct, že jsem se vůbec nebál. Dokonce jsem jednomu delfínovi dal i pusu. I když je pravda, že když jsem na něj nastupoval, kopl mě ploutví.

Egypt je vyhlášený také krásnými korálovými útesy s možností šnorchlování. Vyzkoušel jste také tuhle atrakci?
Jeden den jsme jeli na výlet lodí na ostrov, kde jsme mohli šnorchlovat. Byl tam krásný písek, nádherně modré moře a samozřejmě i moc hezké útesy na potápění. To bylo bezkonkurenční.

Hodně oblíbené jsou i projížďky na čtyřkolkách v poušti a večeře s beduíny. Vyzkoušel jste něco takového?
Na čtyřkolkách jsme byli už loni a byl to fajn zážitek. V beduínské vesnici jsme se mohli projet i na velbloudech, místní se o nás hezky starali. Mrzelo mě jen to, že jsme si nevzali žádné peníze. A zrovna tady bych bakšiš dal rád. Právě za to, jak hezký nám ten výlet organizátoři udělali.

Co památky. Nevypravil jste se omrknout Údolí králů nebo pyramidy?
Tyhle památky mě taky lákaly, ale z Hurghady je to poměrně daleko. Byl by to výlet na celý den a navíc ve strašném horku. Navíc bych se trochu bál i o bezpečnost, takže jsme nikam nejeli.

Taxikář pouštěl české písničky, jiný volal policii, práskl Strejček

Zmínil jste bezpečnostní situaci. Pozná běžný turista, v jakém stavu se země nachází?
Podle mě to poznat nebylo. Jediné, co bylo vidět, že se každý snaží na všem vydělat. Taxikáři, zaměstnanci toho akvária a vůbec skoro všichni chtěli za každou službu zaplatit. Nebo naopak za slíbenou cenu nedodali to, co měli. Když vezmu příklad těch delfínů. Měli jsme plavat se dvěma a dali nám jen jednoho. Takže jse se museli střídat. Pak je zvykem, že se Egypťanům dává bakšiš. Egypt je tím vyhlášený. Pokud jim člověk občas dá nějaký dolar navíc, chovají se k turistům náramně. Nám se ale stalo i to, že si od nás ani nechtěli peníze navíc vzít.

Měl jste možnost se setkat i s místní mentalitou a zvyky?
Záleží na tom, koho člověk potká. Někteří lidé jsou úplně skvělí. Někteří naopak ne. Měli jsme třeba taxikáře, který nám pouštěl české písničky. My ho učili česká slova, on nás egyptská a cesta s ním byla velká zábava. Pak jsme chytli jiného, kterému se nelíbilo ani to, že mu chceme zaplatit v drobných eurech. Dokonce se s námi začal hádat a chtěl i volat policii.

Když se odkloníme od drobných problémů, dá se říct, že jste si dovolenou celkově užil? A nechystáte se do Egypta i do třetice?
Určitě. Skvěle jsem si odpočinul. Až na pár drobností to byla paráda. Pokud bych do Egypta ještě jel, určitě už bych zvolil jinou destinaci. Líbila by se mi Marsa Alam. Takže uvidíme.