30. 6. 2019 | Martina Kramerová

Avengers a GoT! Fenomenální série milují i hráči Stadionu. Co na nich mají nejradši?

Je to zkrátka fenomén. Ať už se jedná o Avengers, nebo o Hry o trůny. Příběhy Kapitána Ameriky či Ironmana sledují na světě statisíce lidí. A stejně tak populární seriál s řadou zápletek a soubojů o železný trůn. Obě série se na jaře dočkaly svého konce a fanoušci netrpělivě čekali, jak všechno dopadne. Milovníci Avengerů a GoT se najdou i mezi kališníky. Jan Mlčák a Martin Štohanzl mají rádi Avengery, Daniel Voženílek zase bedlivě sledoval Hry o trůny. Radek Procházka má v oblibě obojí. Proč si je zamilovali? A jaké jsou jejich oblíbené postavy?

Na jaře se doslova strhlo šílenství. Na filmová plátna totiž přišel dlouho očekávaný závěrečný díl o Avengers. Zhruba ve stejném období vyhlíželi seriáloví fajnšmekři každý týden nový díl seriálu Hry o trůny (v originále Game of Thrones). A mezi nimi i kališníci.

Hry o trůny si hodně oblíbil útočník Daniel Voženílek, který na seriál kouká už několik let. „Na Hry o trůny se koukám už docela dlouho. Kdysi jsem hledal nějaký dobrý seriál, tak jsem si našel žebříček těch nejoblíbenějších a vybral si právě tenhle. Začal jsem se dívat, když běžela třetí série a každý rok jsem pak čekal na další. Teď při poslední sérii taky. Vždycky v pondělí jsem si to pustil, když to v noci vyšlo,“ řekl o svých začátcích i postupné vášni s GoT.

Toho dobrodružný seriál zaujal hned z několika důvodů a prozradil, které části má nejradši. „Je tam plno zajímavých scén. Nejradši mám asi díly do páté série. Ty byly super. Pak už to bylo celé zrychlené a trochu zvláštní pro ty, kdo se dívali od začátku. Protože na začátku se to táhlo a najedno se všechno zrychlilo,“ přiznal. A jak ho nadchl konec? „Nějak to skončilo muselo. Ale jak už jsem říkal, bylo to celé zrychlené a moc se mi to nelíbilo, protože jednotlivé postavy se postupně nějak vyvíjely, měly nějakou svou povahu a na konci se to strašně rychle měnilo. Byl to hodně velký kontrast.“

Daniel Voženílek v koláži GOT jako Jon Snow.

Příběhy Jona Snowa či Daenerys se zalíbily také Radku Procházkovi. Ani jemu se konec moc nezamlouval. „ Začínal jsem se koukat od začátku a viděl všechny série. Bylo zajímavé, jaké tam byly zvraty, jak se hlavní postavy zabíjely a tak. Závěr se mi moc nelíbil, ale nějak to skončit muselo,“ uvedl.

Stejného hráče neminuli ani Avengers. Ve filmech se jeho oči nejvíc upíraly ke Kapitánovi Amerika. „Avengery mám rád. Na závěrečný díl jsem byl docela natěšený, zajímalo mě, jak to dopadne. Škoda, že už série končí. Z jednotlivých dílů se mi asi nejvíc líbí ten první o Kapitánovi Amerika, díl, kdy získal svou sílu. A je i mou oblíbenou postavou, protože je ze všech nejstarší,“ popsal.

Mlčákův favorit? Ironman. Štohanzla nadchl překvapivý závěr

To Jan Mlčák má v oblibě Ironmana a Thanose. A proč právě „železného muže”?„Z Ironmana jsem viděl všechny díly a bavilo mě, jak si v jedničce vynalezl celý oblek a všechny vychytávky okolo,“ vyprávěl. Z posledního dílu měl rozporuplné pocity. „ Poslední díl byl super. Skvěle vymyšlené bylo i teleportování do minulosti. Na druhu stranu jsem už dopředu od kamaráda věděl, jak to dopadne. Ten mi vše prozradil, takže jsem byl trochu naštvaný. Ale Ironman se obětoval pro ostatní, což se mi líbilo. Škoda, že umřel,“ rozvedl.

Závěrečná tečka za skvělou sérií Avengers naopak zcela nadchla Martina Štohanzla. „Poslední díl mě zaujal a překvapil. Asi jako všechny. Řekl bych, že je to takové zadostiučinění celé série, protože nikdo nemohl čekat, co se stane. Ukončili to výborně,“ neskrýval nadšení.

Na rozdíl od svých spoluhráčů z kabiny si oblíbil jiného superhrdinu, tím je Doctor Strange. „Je to z toho důvodu, že ovládá časoprostor a svoje okolí. Líbí se mi i jeho příběh, kdy se z nejlepšího neurochirurga na světě dostal na úplné dno, musel si najít nový způsob života a stal se nejmocnějším mágem světa,“ řekl uznale.

Pokud by si mohl vybrat postavu, jíž by sám chtěl být, zvolil by Antmena, u kterého se mu líbí, že se dokáže přeměnit do menší velikosti. A oblíbený díl? „Jednička Deadpoola je hodně dobrá. Moc se mi líbí taky Strážci galaxie,“ uzavřel.