25. 5. 2019 | Vít Trubička

Šéftrenér Domin o přípravě mládeže: U hráčů je vidět chuť a snaha

Mládežnické celky Litoměřic dotahují do své poloviny prvotní fázi letní přípravy. V měsíci květnu zatím okusili náročnost cvičení v tělocvičně či v posilovně. Co se snaží prostřednictvím “suché” trenérský tým hráčům předat a co na ně vůbec v rámci tréninků čekalo či ještě bude čekat? O tom se rozpovídal šéftrenér kališnické mládeže Vladimír Domin.

Příprava mládežnických celků je v plném proudu. Jaké je složení samotné přípravy pro jednotlivé týmy a jaké existují mezi různými kategoriemi rozdíly?
Udělali jsme si na tyto dva měsíce (květen, červen) tréninkové skupiny. Od těch nejmenších se snažíme rozdělit hráče na skupiny podle jednotlivých ročníků. Letní příprava je v ledním hokeji vždy specifické období, kdy se zaměřujeme na věci, jako jsou rozvoj gymnastiky, základy atletiky, základy všeobecného rozvoje. U mladších kategorií se většina tréninků skládá z her, což je pro pohybová průprava, na kterou není v průběhu sezony dostatek prostoru.

Jak byste dosavadní průběh "suché" zhodnotil? Jak z pohledu hráčského přístupu, tak na základě tréninků jako takových.
Myslím, že tréninky jsou vždy bohaté a díky množství sportovišť můžeme zařadit všechny činnosti, které v přípravě chceme mít. Musím říct, že u hráčů je vidět chuť a snaha, i když to není na ledě. Pokud se vytvoří zábavný program, hráče to logicky baví a je to vidět.

Box i led. "Suchá" je plná zpestření

Kromě tradičních tréninků mohou hráči čekat i určité zpestření programu. Jak ho vylepšujete?
U dorostu jsme třeba navázali spolupráci s boxerem Vojtěchem Smetanou, který přišel na středeční ranní trénink a trénuje zde v Litoměřicích box. Jinak se každý trenér snaží trénink zpestřit různými hrami a je zde zčásti vidět jakési odlehčení, které třeba v dovednostních trénincích na ledě vidět není.

S jakou odezvou se boxerská lekce setkala?
Pro kluky to bylo něco nového. Možná i překvapivého. Čekali, že to bude klasický box. Ale ten se skládá hlavně z kondice, takže byla úvodní lekce hodně kondiční. Ještě nás jich několik čeká a uvidíme, jak budou pokračovat.

Jak velký přínos vidíte v tom, že letní příprava zahrnuje i pár tréninků na ledové ploše?
Na led do Neratovic se na pár dní chystají dorostenci a je to takový doplněk letní přípravy a zpestření, při kterém si chceme oživit hokejové dovednosti, bruslařskou techniku nebo střelbu. Samozřejmě nebudou chybět ani různé hry.

Tréninky jsou složené z různých činností.

Dalo by se říct, že již v letní přípravě dochází v konkurenci hráčů k určitému výkonnostnímu rozdělení?
U starších ročníků by se tak dalo říct. U dvou hráčů z dorostu jsme chtěli, aby jejich rozvoj již byl na vyšší úrovni, proto jsme je poslali trénovat s juniorkou. Jinak jsme se spíše snažili udržet tréninkové skupiny po ročnících, protože zastáváme názor, že rozdíly v obecné přípravě nejsou takové, abychom museli zasahovat v tom smyslu, že bychom někoho posouvali do jiné skupiny, než ve které normálně hraje.

Budete pro své svěřence připravovat nějaká předsezonní týmová soustředění či kempy?
V květnu a červnu se snažíme pro hráče dělat sobotní kempy v Lovosicích na suchu. Jsou to spíše dovednostní kempy pro kategorie 2009 a mladší, zaměřené na rozvoj hry. Jejich součástí je bandy hokej, dovednosti s kuličkou, průprava na střelbu, či obratnostní dráha. Od prvního srpna začne, jako již každoročně, soustředění. Vždy po týdnu se prostřídají všechny kategorie, počínaje dorostem.

Na hráče čeká v červenci také volno. Dostanou i během něj individuální kondiční plány, které budou muset plnit?
V dorostu a juniorce určitě dostanou hráči plán, v čem by měli pokračovat, aby nebyla pauza dlouhá. Víme však, že řada hráčů v této době jezdí na různé kempy na led a je to také období dovolených. Chceme, aby hráči v tuto dobu byli více se svými rodinami a je tedy na nich, zda se těmito plány budou chtít řídit.