20. 4. 2019 | Martina Kramerová

Český hokej zasáhla smutná zpráva! Zemřel legendární Luděk Bukač

Český sport dnes zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku třiaosmdesáti let zemřel bývalý hráč, trenér a pedagog Luděk Bukač, jedna z legendárních postav českého hokeje. Ten se do paměti fanoušků zapsal především jako trenér mistrů světa z let 1985 a 1996. Vedle zlatých šampionátů se svým týmem dokázal ještě dvakrát získat stříbro a jednou bronz. Hokeji zasvětil celý svůj život, ať už jako hráč, trenér nebo pedagog. Litoměřický klub se připojuje ke kondolencím a vyjadřuje upřímnou soustrast.

Luděk Bukač se narodil v nedalekém Ústí nad Labem a byl nejen věhlasným trenérem, ale také vynikajícím hráčem. Ještě jako útočník mohl přímo na ledě oslavit zisk stříbrné medaile na MS 1961 a bronz z roku z roku 1963.

Z pozice kouče vedl československý a později český národní tým ve spoustě zápasů a i v pozici lodivoda střídačky byl velmi úspěšný. Na světových šampionátech v letech 1985 a 1996 vybojoval s českou reprezentací zlaté medaile.

Oba tituly byly hodně významné. První z nich tehdejší Čechoslováci vyválčili na domácí půdě v Praze a přerušili nadvládu Sovětského svazu. Ten druhý byl premiérovým triumfem pro Českou republiku. K tomu přidal Bukač dvě stříbra (1982 a 1983) a jeden bronz (1981).

Vedle hráčské a trenérské kariéry se věnoval také hokejové teorii a praxi, ke kterým sepsal spoustu textů a metodických příruček. V roce 2007 byl zařazen do Síně slávy IIHF, v roce 2008 pak do Síně slávy českého hokeje.