16. 3. 2019 | Martina Kramerová

Dobrý ice time, blokované střely i buly! Mladé pušky v sezoně uspěly

V uplynulé sezoně dostávala v dresu Stadionu v rámci projektu „Dukla“ šanci spousta mladých nadějných hráčů. A mezi zkušenými harcovníky se rozhodně neztratili. Naopak byli pro tým velkým přínosem. „Kluci se snažili, bojovali, nabírali zkušenosti, dodávali týmu energii. Stoprocentně týmu pomohli,“ pochválil mladou krev třeba kapitán Pavlas. „Odváděli skvělou práci, zasloužili si tu být,“ kvitoval obránce Jiří Jebavý. Jak si jednotliví hráči vedli z pohledu statistik? Kdo nasbíral nejvyšší ice time a komu se dařilo v kanadském bodování?

Nasázeli velké množství důležitých gólů, zblokovali desítky střel a znepříjemňovali život na ledě všemožným zkušeným hvězdám i favorizovaným týmům. Navíc za každých okolností bojovali až do konce. Vedle staršího jádra kališnické kabiny se ve skvělém světle právě skončené sezony ukazovali i mladí hráči, kteří dostali šanci, aby se v Litoměřicích pořádně otrkali pro velký hokej.

A důvěru rozhodně nezklamali. Některé si v průběhu sezony díky výkonům vyžádaly jejich mateřské kluby, nahradili je ale jiní a ani ti se neztratili. Filip Jirásek rozhodl úspěšným nájezdem o vítězství nad Kladnem a postupu do play-off.

53
Tolik zápasů odehrál v základní části Filip Jirásek, největší porci z mladých hráčů.

Šik s Pourem a Kvasničkou pomohli ve 12. kole sestřelit silný Motor (5:4 po nájezdech pro Stadion). Obránce Jan Dluhoš vsítil v play-off proti Jihlavě svou premiérovou trefu v dospělém hokeji, Štohanzl a Svoboda zase pomohli góly při kanonádě s Kadaní (14:0). Své první trefy v Chance lize zaznamenali kromě výše uvedené dvojice i Dominik Sklenář a Vojtěch Kropáček.

Jak si ale tito hráči vedli z pohledu statistik? Největší porci zápasů odehrál v základní útočník Filip Jirásek, jenž naskočil do 53 utkání. O pár zápasů méně nasbíral forvard Jaroslav Dvořák (47 duelů). Pomyslné stupně vítězů uzavírá Otakar Šik s 36 „zářezy“.

Menší porci zápasů absolvovali hráči, které si postupně stáhly extraligové kluby. Z nich zaznamenali nejvíc startů Jakub Pour, Lukáš Rousek a David Kvasnička (všichni shodně 16 utkání), dále O. Flynn (20 utkání) a Petr Eret (22 utkání). V průběhu sezony rozšířil řady Stadionu Jan Dluhoš, který si nakonec stihl připsat 29 startů. Stejný počet jich má na kontě Michael Gaspar, jemuž ukončilo soutěžní ročník zranění z MS U20.

Ice time? Vládl Kvasnička. Při oslabení pomohl Jirásek

Průměrně strávil nejvíc času na ledě David Kvasnička, a to 18 minut a 41 vteřin. Velký prostor dostával také Lukáš Rousek (18:38) a Michael Gaspar (15:04)s. K patnácti minutám se přiblížil také Oscar Flynn (14:46). Průměrný ice time většiny hráčů se většinou nesnížil pod 12 minut.

Než si ho stáhla Sparta, měl výborná čísla také Lukáš Rousek.

Někteří dostávali šanci i v přesilovkách a oslabeních. Při hře v početní výhodě posílali trenéři na led často Lukáše Rouska (4:27) a Davida Kvasničku (3:23). Ostatní zapsali do statistik kolem jedné až dvou minut. Na oslabení byli mladí hráčí využívaní méně. Pěkné číslo průměrného ice timu přesto zaznamenal Filip Jirásek, jenž si při oslabeních průměrně zahrál 3 minuty a 12 vteřin.

K nejvíce vhazováním se postavil Oscar Flynn. Ze 196 pokusů uspěl 99x a vyhoupl se z pohledu úspěšnosti až na 50,51%. Slušná čísla vykazuje i Přemysl Svoboda, kterému se povedlo z 98 vhazování vyhrát 44x. V počtu zblokovaných střel vede mezi mladými hráči Filip Jirásek 36 zblokovanými střelami, za ním je v závěsu Jaroslav Dvořák s 31 bloky, a také Michael Gaspar, jenž se zastavil na čísle 18.

Největšími snajpry se stali Lukáš Rousek a Otakar Šik, oba shodně nastříleli sedm branek. Oba rovněž vyhráli kanadské bodování mladých, když celkově oba zaznamenali k sedmi trefám osm asistencí. Rouskovi na to stačilo 16 zápasů, Šik jich odehrál 36. Bodově si vedli dobře také Vojtěch Kropáček (11 zápasů, 3+2) a Přemysl Svoboda (9 zápasů, 3+2).

V play-off měl nejvíc prostoru Klejna. Nezklamali ani Šik a další

V play-off dostali nejvíc důvěry František Klejna (16:20) a Jan Dluhoš (15:53). V přesilovkách pak měl slušný prostor ještě Otakar Šik (9:51). Při oslabeních byli z mladých hráčů nejvíc využiti Klejna (11:07) a Jirásek (12:53).

57,50 %
Tolikaprocentní úspěšnost měl v play-off na buly Dominik Sklenář.

Bodově byl nejúspěšnější Svoboda, jenž se blýskl třemi asistencemi. Bek Dluhoš končil sérii s bilancí 1+1. Po jedné brance vstřelili Šik a Kropáček.

Z pohledu vhazování vybojoval nejlepší čísla Dominik Sklenář. Ten se postavil ke čtyřiceti vhazováním a uspěl 23x. Procentuálně se tak vyšplhal na 57,50 %. Na 40 % se pak díky 22 výhrám z 55 možností dostsal Martin Štohanzl. Největší počet střel ve vyřazovací části zblokoval Filip Jirásek, jenž se neváhal postavit puku šestkrát. Pětkrát předvedl povedený blok Dluhoš. Po třech blocích přidali Šik a Kropáček.

Nejdisciplinovanějšími hráči byli v základní části Přemysl Svoboda a Martin Štohanzl, které rozhodčí poslali na trestnou lavici jen jedinkrát. Odehráli ale méně utkání než ostatní. Mezi těmi, kdo nastoupili víckrát, byli nejslušnější Dluhoš, Jirásek nebo Sklenář. V play-off se obešli zcela bez trestu Dluhoš, Jirásek, Sklenář a Havlík. Nejvíc trestných minut posbírat Vojtěch Kropáček, jenž byl trestaný hned třikrát.