3. 3. 2019 | Martina Kramerová

Snajpr Průžek o výhře: Bojovnost, obětavost, srdíčko! Ukázali jsme si cestu

Trenéři mu dali důvěru a on ji beze zbytku splatil. Jiří Průžek se pro čtvrtfinálové duely v Jihlavě objevil na ledě v první lajně a hned ve druhém zápase skóroval. K tomu přidal jednu asistenci a přispěl velkou měrou jak k vítězství 4:1, tak i ke srovnání celé série. Podle mladého útočníka vedlo k úspěchu hned několik faktorů. „Ve druhé a třetí třetině jsme hráli to, co jsme chtěli. Byla tam bojovnost, obětavost, srdíčko. Řekli jsme si, co máme zlepšit. To se nám povedlo a vyhráli jsme,“ hodnotila vítězný duel litoměřická čtrnáctka.

Na časomíře běžela 28. minuta, když se Martin Kadlec vydal do rychlého brejku a přiklepl kotouč na protilehlý kruh, kam si skvěle nabruslil Jiří Průžek. Ten zachoval chladnou hlavu, nekompromisně prostřelil Lundströma a navýšil náskok Litoměřic už na 3:1. Hlavní postava jednoho z klíčových momentů zápasu i přes vlastní „zářez“ chválila spoluhráče.

„Byl to gól Martina Kadlece. Už v našem obranném pásmu skvěle zblokoval bruslí střelu soupeře a vyrazil po pravé straně do rychlého brejku, a pak mě našel na pravém kruhu. Já jsem věděl, že musím střílet nahoru a naštěstí jsem to trefil,“ vysekl Průžek poklonu parádní práci zkušeného forvarda.

Do první útočné formace ke dvojici Korkiakoski-Kadlec ho trenéři zařadili před čtvrtfinále a v sobotním duelu se ukázalo, jak dobrý tah to byl. „Za takovou šanci jsem moc vděčný. Být v jedné lajně s Kácou a Korkim je paráda. Jsou to kluci, kteří udělali v základní části každý přes padesát bodů. Je jednoduché s nimi hrát. Člověk si vybere správný prostor a oni vás najdou,“ přiznal skromně dvacetiletý útočník.

1+2
Takhle si zatím bodově vede Jiří Průžek ve čtvrtfinálové sérii.

Stadion následně přidal ještě čtvrtou trefu a na Horáckém zimním stadionu oslavil nejen výhru 4:1, ale i vyrovnání čtvrtfinálové série. „Po včerejší prohře jsme si říkali, že musíme hrát v pěti, protože hra pět na pět byla vyrovnaná. Věřili jsme si a dodržovali to. První třetina začala dobře, bohužel jsme ale udělali jednu chybu a Jihlava ji potrestala gólem. Vzápětí jsme vyrovnali na 1:1, což byl pro začátek druhé třetiny průběžně dobrý výsledek. Ve druhé části jsme začali hrát to, co chceme. Dali jsme tři branky a vlastně rozhodli zápas. V závěrečné dvacetiminutovce jsme byli výborní dozadu a pohlídali si to,“ popsal průběh utkání litoměřický hráč se čtrnáctkou na dresu.

Zároveň přiznal, že nebýt pátečních přesilovek, byly z herního pohledu oba duely na Vysočině hodně vyrovnané. I v pátek to bylo dobré, ale dostali jsme dva góly při vlastní přesilovce. Pokud bychom takhle neinkasovali, myslím, že by výsledek vypadal jinak,“ uvažoval. A přidal i recept, se kterým kališníci druhý den uspěli. „ V sobotu jsme ve druhé a třetí třetině hráli to, co chceme hrát. Byla tam obětavost, bojovnost, srdíčko. Ukázali jsme si cestu,“ pochválil celé mužstvo.

Navíc podle něj pomohlo i to, že on i jeho spoluhráči dokázali páteční porážku rychle hodit za hlavu. I když byla hodně krutá. „V play-off je jedno, jestli dostanete 5:2 nebo 1:0. Pořád to znamená jeden bod v sérii, která je dlouhá. Člověk proto nesmí kvůli jedné prohře věšet hlavu. Řekli jsme si, co máme zlepšit. To se nám povedlo a vyhráli jsme.“

Doufám, že bude plno. Chceme vybojovat co nejvíc, burcuje Průžek

Svěřence trenérů Bruka a Tvrzníka nesemlela ani bouřlivá atmosféra. Zatímco na ledě padaly pěsti a fauly, z hlediště létaly flašky, kelímky i nadávky. „Bylo to vyhecované. To, co v některých chvílích předváděla Jihlava, to jsem nezažil. Třeba Pekrovo přeseknutí Aleše Pavlase. My musíme držet nervy na uzdě, a to je cesta. Pokud se nám to podaří, oni se vyfaulují sami,“ uvažoval Průžek.

Teď Stadion čeká dvojutkání doma. Čtvrtfinálová série pokračuje v úterý a ve středu třetím a čtvrtým duelem. Na další část partie se už mladý útočník hodně těší. A doufá, že kališníci vytěží co nejvíc. „Jihlava je sice velký favorit, ale my víme, že tlak je na jejich straně. My teď hrajeme dvakrát doma. A zatímco soupeř musí, my můžeme. To je naše výhoda. Věřím, že doma budeme hrát ještě líp než tady a dokážeme ty dva zápasy urvat. Doufám, že bude plno a že nám to vyjde. Play-off si užíváme a chceme vybojovat co nejvíc,“ uzavřel.