13. 11. 2018 | Martina Kramerová

Velká zkušenost! Užili jsme si to, hlásí po návratu reprezentanti

V uplynulém týdnu zastavila kolotoč Chance ligy reprezentační pauza a řada hráčů Stadionu oblékla dres národního týmu. Otakar Šik a Dan Przybyla zaznamenali za U19 v průběhu tří duelů po gólu a dvou nahrávkách, takřka stejně dobře si vedli na turnaji U20 v Hodoníně také Lukáš Rousek (1+1), Jaroslav Dvořák (1+1) a Jakub Pour (0+2). „Povedené akce. Užili jsme si ji a získali hodně zkušeností,“ shodli se reprezentanti. „Naši hráči se prezentovali velmi dobře. Bylo vidět, že jsou dobře připravení,“ hodnotil Benjamin Sequens, jenž v Litoměřicích i devatenáctce zastává funkci kouče brankářů a videotrenéra.

Pro fanoušky Stadionu to bylo příjemné překvapení, pro samotné kališníky velká pocta. Jedenáct hokejistů současného kádru Litoměřic totiž obdrželo od trenérů devatenáctky a dvacítky reprezentační pozvánku a na začátku listopadu vyrazilo hájit barvy národního týmu.

Výběr U19 odletěl do finského Vierumäki, kde třikrát změřil síly s domácím týmem Suomi. Hned napoprvé zvítězil, pak ale musel dvakrát polykat hořkost porážky. Přesto pro hráče znamenal souboj se stejně starými Finy velkou zkušenost.

12
Tolik kanadských bodů zaznamenali hráči Stadionu v šesti zápasech U19 a U20.

„Všechny tři zápasy jsme odehráli proti silným Finům, kteří loni vyhráli MS do 18 let. I když jsme dvakrát prohráli, byla všechna tři utkání velice vyrovnaná a rozhodovaly maličkosti. Prezentovali jsme se výborným výkonem a ukázali, že s nimi dokážeme hrát a jsme schopní tlačit i takové týmy,“ řekl o české představení na severu Evropy Benjamin Sequens.

Ten zároveň dodal, že svěřenci trenéra Bruka nabrali díky náročnému trojutkání spoustu zkušeností. „Pro kluky to byla obrovská zkušenost, která jim navíc ukázala, že když se člověk snaží a poslouchá trenéra, může hrát hokej na vysoké úrovni.“

Sami reprezentanti přiznali, že pro ně byla velkou výhodu spolupráce z klubu. Šik a Przybyla zařídili v prvním duelu obě branky českého týmu a neztratili se ani v těch následujících. „První zápas se nám povedl. Další dvě utkání už byla výsledkově horší, ale celkově jsem si akci užil. Podle mě jsme předvedli dobré výkony. Pro nás s Danem byla velká výhoda, že spolu hrajeme v klubu,“ popisoval své dojmy tříbodový Šik.

Vedle dvojice útočníků si s Finy zahráli také brankář Dvořák a obránci Dluhoš, Buchtela a Dajčar.

Hráči Stadionu byli skvěle připraveni, říká Sequens

Obdobně si na Turnaji čtyř zemí v Hodoníně vedli i hráči reprezentace U20. Ti v prvním duelu rovněž triumfovali, když srazili Švédsko. Pak ale dvakrát padli, s Ruskem i Finskem.

„První zápase jsme odehráli podle mého velice dobře. Navíc nás skvěle podržel brankář. Ve druhé třetině jsme dokázali odskočit a pak už si výsledek pohlídali. Proti Rusku jsme si asi trochu mysleli, že to půjde samo. Víc jsme si věřili a pak se ukázalo, že s námi Rusáci dokážou hrát. Vždycky jsme prohrávali, pak jsme dorovnali, ale hned další střídání dostali gól. To bylo asi třikrát za sebou. S Finy to byl zase úplně jiný zápas, drželi jsme se první třetinu a pak už jsme to moc nezvládli. Ve třetí jsem se to snažili dotáhnout, ale už se to nepovedlo,“ vyprávěl o hodonínské akci Jaroslav Dvořák.

Litoměřická třiašedesátka napnula síť soupeře hned v úvodní bitvě proti Tre Kronor. Navíc přidala jednu asistenci. Stejně úspěšný byl také Lukáš Rousek. Dvě asistence zapsal Jakub Pour. Kromě nich na ledě válčili ještě Kvasnička a Gaspar.

„Naši hráči se prezentovali velice dobře a bylo vidět, že jsou dobře připravení. Jak kondičně, tak svými dovednostmi. Ukazovali herní zkušenosti z dospělé soutěže jak v ofenzivní, tak v defenzivní fázi,“ pochválil reprezentanty na závěr Sequens.