22. 10. 2018 | Kateřina Kubatková

Potlesk! Stadion urval v derby proti Ústí všechny body!

Stadion ze severočeského derby odchází opět vítězně! Po vítězství nad Kladnem a Havířovem na domácím ledě přiváží výhru i z Ústí nad Labem, kde s přehledem zvítězil 4:2. Kališníkům se podařilo využít dvě přesilové hry, což výrazně pomohlo k triumfu. Gólově výhru zařídili Buchtela, Rousek, Flynn a Kloz.

První perioda zápasu začala zdánlivě lépe pro Slovan, který vyhrál úvodní vhazování. Kališníci se rychle srovnali s tempem hry a ohrožovali Stezkovu branku už od druhé minuty. Jako první otestoval pozornost domácího brankáře Filip Jirásek, jenž si najel po pravém mantinelu a bekhendem vystřelil.

Díky zakázanému uvolnění Stadionu se domácí podívali na Martina Michajlova zblízka, ale této výhody vůbec nedokázali využít. Naopak do protiútoku zamířily Litoměřice, ale Ondřeji Machalovi se zakončení nepodařilo. Ústí si vypracovalo v průběhu prvních minut také pár šancí. Tu největší měl Davídek, který pálil ihned po vhazování, ale naštěstí pro kališníky trefil pouze horní tyč. Do podobné šance se na druhé straně dostal Ivan Řehoř, jenž tečoval Buchtelovu střelu od modré, ale Aleš Stezka vyrazil nevědomky kotouč betonem mimo svou svatyni. Štěstí tak stálo při obou brankářích.

V dalších minutách si víc šancí vypracovávali spíš Litoměřičtí. Velikou možnost skórovat měl Oscar Flynn, který dostal přihrávku zpoza brány od Řehoře. Útočníkovi Stadionu však rána nesedla a netrefil odkrytou branku. Kdo naopak v osmnácté minutě zamířil přesně, byl Ondřej Buchtela, který si najel podél pravého mantinelu a z kruhu se trefil do odkrytého růžku Stezkovy brány. Na konci třetiny poslal kališníky do oslabení Jaroslav Dvořák, ale Slovan ji v první třetině a ani na začátku druhé nedokázal využít.

Po minutě a půl z druhé třetiny zamířily Litoměřice do početní výhody. K první větší ke střele se dostal ze středu Patrik Marcel, Ale Stezka kotouč skryl mezi betony. Slovan se velice dobře bránil a k další střele pustil Stadion až na konci přesilovky. Ve 25. minutě dostal perfektní přihrávku přes celé hřiště Lukáš Rousek jenž zakončil bez váhání. Jinak se většina druhé části zápasu odehrávala v režii Stadionu. Ten dostal i další přesilovou hru, kde si vypracoval spoustu šancí, ale ani jednu se nepodařilo využít.

Ve 34. minutě se kališníci dostali do oslabení, ale bez problému ho ubránili. Poté se opět Stadion dostal do početní výhody, kterou skvěle využil Oscar Flynn. Ten pálil od modré a ústecký brankář nestihl zareagovat. Další šanci ke změně skóre dostali ve 38. minutě také domácí, protože Dominik Málek zamířil na trestnou lavici za vražení na hrazení. Ve zbytku druhé třetiny ovšem Slovan výhodu nevyužil a do kabin odcházel za stavu 0:3.

Ústí začínalo třetí část v přesile, ale síly se rychle srovnaly a zhruba dvacet sekund se hrálo 4 na 4. Potom pokračoval Stadion v přesile a opět toho dokázal využít! Po nahrávce od Markuse Korkiakoskiho se pod horní tyčku strefil Jan Kloz a zvyšoval na čtyřbrankové vedení.

Ve 45. minutě bylo jasné, že Martin Michajlov neodejde z zápasu s čistým štítem. Propálil ho Antonín Melka který si najel středem před gólmana a dělovkou zakončil. I v dalším průběhu hry se musely Litoměřice spíše bránit. V 54. minutě se strefil ústecký matador Jaroslav Roubík a snížil na 2:4.

Čtyři a půl minuty zamířili kališníci opět do početní výhody, kterou tentokrát nedokázali ani po velkém tlaku využít. Devadesát sekund před koncem zápasu si domácí vyžádali oddechový čas a následně vyrazili do boje v šesti a bez brankáře. K obratu to nepomohlo a kališníci zvítězili 4:2.