3. 5. 2018 | Klub

David Bruk se stává novým trenérem Stadionu!

Po třech letech dochází ke změně u trenérského kormidla litoměřického týmu. Na lavičku se postaví David Bruk, který působil u reprezentačního týmu U18 a pro nadcházející sezónu postupuje k týmu U19. Také sedm let trénoval plzeňské juniory. Pro dlouholetého trenéra u juniorských celků reprezentace a Plzně jde o první angažmá u seniorského týmu. Na lavičce Stadionu bude i nadále působit Daniel Tvrzník.

David Bruk začal s trénováním v sezóně 2009/2010, kdy převzal plzeňský mladší dorost. O rok později se také stal asistentem trenéra u reprezentace U16. Sezóna 2011/12 přinesla Brukův přenos k plzeňskému juniorskému týmu, kde působil až do konce sezóny 2017/18. Jako asistent se v reprezentaci posouval až do kategorie U19, kde navíc v ročnících 2015/16 a 2016/17 působil jako hlavní trenér. O rok později přešel o kategorii níže k reprezentaci U18.

Mezi Brukův největší úspěch poslední doby se jistě řadí čtvrté místo reprezentace U18 na nedávno skončeném mistrovství světa v ruském Čeljabinsku. Parta kolem Jakuba Lauka, Karla Pláška či Jaromíra Pytlíka vyhrála dva klíčové zápasy proti Francii a Kanadě, kterou navíc ve čtvrtfinále poslala domů. V semifinále a boji o třetí místo však narazila na Švédy a Američany, na které nestačila. Trenér Bruk celkově považoval mistrovství za úspěšné, ačkoliv si představoval, že český tým vyhraje více zápasů.

S plzeňským juniorským týmem oslavil v sezóně 2016/17 extraligový titul. Tým složený i ze členů loňského litoměřického týmu Petra Kodýtka či Matyáše Kantnera ve finále vyřídil třinecké Oceláře 3:0 na zápasy. Předtím však museli velmi bojovat ve čtvrtfinále se Spartou a v semifinále s brněnskou Kometou.

Jako hráč působil Bruk pět sezón v domovské Plzni, a to mezi lety 1989 až 1994. Následně vystřídal angažmá ve Spartě, Zlíně, Českých Budějovicích a Litvínově. Nakoukl také jako hráč do reprezentace. Třemi starty ještě do československého národního výběru, dalšími dvanácti do samostatného českého. V závěru své hráčské kariéry působil v německých týmech Oberhausenu a Landshutu, norském Manglerudu a italském Pusteralu.

Autor titulní fotografie: Jan Štěpánek (hcskoda.cz)