10. 4. 2018 | Vít Trubička

Vladimír Domin: Důležitá je cesta za samotným cílem

Letošní sezónu mladšího dorostu zhodnotil po jejím skončení trenér Vladimír Domin. V jeho hodnocení letošní sezóny naleznete i přesah do sezóny další, ve které se spolu s novými hráči silného ročníku 2004 bude opětovně rvát o postup do dorostenecké extraligy. Letošní ročník zakončil tým mladšího dorostu na čtvrtém místě.

Celá sezóna byla jistě plná očekávání. Jak se je podařilo naplnit?
Na začátku sezóny jsme si sedli společně s vedením klubu a domluvili jsme se, že se pokusíme o postup do nejvyšší soutěže i v letošní sezoně. Jednak jsme chtěli zhodnotit počet druhoročníkových hráčů, kterých jsme měli patnáct a zhruba dvě třetiny se aktivně zúčastnili i loňské sezóny. Na to jsme chtěli navázat. Chtěli jsme postoupit i z toho důvodu, že v další sezóně nám doskočí do mladšího dorostu ročník 2004, který je velice kvalitní. V kádru 2004 je šest až osm hráčů, kteří by si mohli zahrát extraligu mladšího dorostu u nás doma v Litoměřicích.

Soutěž měla dvě části. Díky složení našeho týmu se nabízelo, že postup ze základní části bude samozřejmostí. Měli jsme dobrý vstup do soutěže, ale v druhé polovině první části jsme v odvetách nedokázali porazit týmy patřící pod organizaci Chomutova, ať už to byla Bílina či Klášterec . V těchto týmech neexistují soupisky, takže jsme narazili na to, že jsme prohráli se značně posílenými týmy. Vyskytla se nám tam série třech nepovedených zápasů, takže jsme ten postup do nadstavby zachraňovali posledním zápasem v Kadani, který jsme úspěšně zvládli. Potom v druhé nadstavbové části bylo včetně nás dvanáct kvalitních týmů a musím říct, že všechny zápasy, které jsme odehráli, měly svoji kvalitu. Podle mě jsme nepostoupili proto, že se nám nepodařilo uhrát pět důležitých zápasů, z toho si myslím, že takové tři se nám příliš nepovedly. Ať už to byl zápas proti Hvězdě u nich doma, nebo v Karlových Varech a zápas doma s Kobrou. Potom tam byly další dva zápasy, které jsme mohli vyhrát, ale sportovní štěstí se přiklonilo k soupeři.

Důležitá byla hlavně cesta za samotným cílem. Ta se skládala ze třech částí. Tou první byl tréninkový program, který se nám povedlo nastavit. Za druhé individuální přístup hráčů, kde u většiny hráčů byla vidět snaha se zlepšovat, což spolu s jejich charakterem a cílevědomostí ukazovalo jejich reálnou kvalitu. Třetí věcí byla týmovost, která v určitých detailech bohužel pokulhávala. Mohu říct, že bych potřeboval s týmem strávit více času, kterého se už nedostávalo.

Co byste bral jako hlavní pozitivum?
Jako hlavní pozitivum je třeba říct, že organizace Stadionu Litoměřice dokáže vytvořit dobré podmínky pro výchovu hráčů. Pokud tady v Litoměřicích máme zázemí, které se nám naskýtá, tak každý hráč i rodič by si měl takových podmínek vážit. Není úplně standartní, aby v podobně velkém městě v ČR, jako jsou Litoměřice bylo tak atraktivní zázemí. Pozitivní je vůbec ta myšlenka, že chceme hrát na takové úrovni, nebo se chceme pokusit o postup na takovou úroveň, jakou je extraliga mladšího dorostu.

Z čeho naopak chcete v následující sezóně vyjít úspěšněji?
Osobně si beru do další sezóny několik priorit, že potřebujeme zvětšit konkurenci mezi hráči. Což je hrozně důležité pro vývoj a rozvoj toho hráče. Dále je třeba víc pracovat na výchově a na charakteru těch hráčů. Věkové období ve které se hráči nachází což je 14 – 15 let jsou velké mentální a fyzické rozdíly a hráči potřebují pro sebe individuální prostor. Letos jsme s panem Klepetkem udělali maximum, ale v počtu 25 hráčů je prostor individuálního přístupu malý, k tomu potřebujeme větší realizační tým.

Jak moc se promění kádr mladšího dorostu?
V letošní sezóně končí v MD patnáct hráčů ročníku 2002. Zůstává nám deset hráčů ročníku 2003 (Jeden se k nám vrátil po ročním hostování z Ústí nad Labem). Do příští sezóny nám bude posouvat patnáct hráčů ročníku 2004. Zde je ale nutné podotknout, že někteří hráči půjdou na try-out do extraligových týmů a tak ještě uvidíme, kolik hráčů nakonec zůstane doma v Litoměřicích.

Brali jste závěr sezóny již jako přípravu na nadcházející vzhledem k vyššímu zařazení hráčů 8. třídy?
Mojí myšlenkou bylo, že v průběhu celé sezóny, pokud to povolí program hráčům ročníku 2004, je budu zařazovat průběžně do sestavy. Někteří hráči tohoto ročníku patří k nejlepším v rámci celé České republiky. Takže to se nám vcelku podařilo. V posledních čtyřech zápasech jsme věděli, že i kdybychom získali maximální počet bodů, tak už nemůžeme postoupit. Navíc jsme měli několik zranění a nemocných, a tak jsme využil maximálního počtu hráčů 2004, kteří můžou nastoupit v zápase, abychom měli kompletní tým.

Stavíte si opět postupové ambice pro příští sezónu?
Určitě to zase zkusíme. Do našeho regionu se vrací Ústí, které jistě bude mít postupové ambice k návratu zpět do extraligy mladšího dorostu. Náš první cíl ale bude nadstavba, druhý krok pak samotný postup. Myslím si, že je dobré, dávat si cíle. Určit si cestu a za tím cílem jít.

Jak se připravujete na novou konkurenci v příští sezóně? Budete mít nějaké mezisezónní přípravné akce?
S budoucím mladším dorostem, což jsou ročníky 2003/04 budeme absolvovat ještě tři turnaje. Máme za sebou jednodenní turnaj v Berouně, který jsme vyhráli, potom na nás čeká třídenní v České Lípě a koncem dubna jedeme na třídenní turnaj do Francie. Myslím si, že tohle by měl být dostatečný počet zápasů k tomu, abychom si připravili kostru týmu a vyzkoušeli si možnosti a různé varianty budoucího týmu, popřípadě se podívat, zda nepotřebujeme doplnit kádr ještě nějakými hráči, abychom zvýšili konkurenční prostředí.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem hráčům a popřát jim hodně sportovního a životního štěstí, budou ho určitě potřebovat, vždyť jsou teprve na začátku všeho..., dále zvláštní poděkování panu Klepetkovi za podporu a profesionální servis, který ocení každý, kdo s ním pracuje.

V.D.