2. 4. 2017 | Barbora Koťová

Kalich Cup 2017 je za námi, jak dopadl?

Kalich Cupu 2017 se zúčastnilo osm mládežnických týmů, sedm z České republiky a jeden z Dánska. Jak celý turnaj dopadl a jak ho hodnotí trenér litoměřického mladšího dorostu Martin Tvrzník a hlavní organizátor Bohumil Klepetko?

Další ročník Kalich Cupu je za námi, sobota byla závěrečným dnem turnaje a patřila bojům o konečné umístění, a především bojům o medaile. Jako první bylo na programu utkání o sedmé a osmé místo, které sehrály Poděbrady proti dánskému celku Esbjerg IK. Po vyrovnané bitvě vyhrály Poděbrady s nízkým jednobrankovým náskokem 1:2. Zápas o páté a šesté místo svedly týmy Stadion Vrchlabí a Dynamo Pardubice „B“. I přes velkou snahu se Vrchlabí Pardubice porazit nepovedlo a Dynamo zvítězilo 6:4.

V prvním boji o medaile se utkal domácí celek Stadion Litoměřice a Slezan Opava a zápas to byl velice vyrovnaný. V první třetině se dostal do vedení domácí tým a jednobrankový náskok si držel velice dlouho. Pouhé tři minuty před zazněním třetí sirény dokázali soupeři vyrovnat a utkání šlo do prodloužení, ale ani to o vítězi rozhodnout nedokázalo. V samostatných nájezdech byl úspěšnější tým Opavy, bral tak bronzovou medaili a na Litoměřice zbyla pouze nepopulární bramborová.

Do finálového utkání nastoupil tým Černí Vlci Kopřivnice/Rožnov p. R. proti týmu Warrior Brno. Stejně jako všechny předchozí zápasy byl i tento velice vyrovnaný a napínavý. První perioda byla bez branek, v druhé třetině se dostalo do vedení Brno, které ve třetí třetině přidalo další dvě branky. Brněnský celek tak ovládl finálový duel 3:0 a stal vítězem Kalich Cupu 2017.

Jak hodnotí výkon svých svěřenců trenér mladšího dorostu Martin Tvrzník?

"Za výkon jsem kluky pochválil. Myslím si, že ve čtvrtek a pátek hráli dobře. Vyhráli jsme skupinu, dál jsme šli z prvního místa a až v semifinále jsme prohráli na nájezdy. Zápas to byl výborný, ale v nájezdech jsme se nedokázali prosadit. To samé se nám stalo v utkání o třetí místo. Moc jsme ho chtěli vyhrát, chtěli jsme medaili. Kluci to odmakali a dřeli až do konce, takže ostudu určitě neudělali. Akorát je škoda nájezdů, ve kterých jsme se nedokázali mockrát prosadit, budeme se muset naučit dávat góly. Jinak to byl vydařený turnaj".

Konečné pořadí týmů


1. Warrior Brno
2. Černí Vlci Kopřivnice/Rožnov p. R.
3. Slezan Opava
4. Stadion Litoměřice
5. Dynamo Pardubice „B“
6. Stadion Vrchlabí
7. HC Poděbrady
8. Esbjerg IK

A jak hodnotí turnaj hlavní organizátor Bohumil Klepetko?

"Dělá mi radost, že Kalich Cup se stává opravdu prestižním turnajem, o který je mezi kluby zájem. Tradičně se ho účastní týmy z celé republiky - letos z jižní i severní Moravy, ze Slezska, východních, severních i středních Čech, prostě ze všech koutů Česka. Na každém ročníku máme taky zahraniční účast, měli jsme tu týmy z Německa, Slovenska, letos přijel Esbjerg IK, špičkový dánský klub, jeden z nejlepších v Dánsku. A další a další týmy se poptávají a projevují o start zájem, to mě těší. Kalich Cup je pro všechny vítaná možnost zahrát si v příjemném prostředí litoměřické Kalich Areny s kvalitními týmy, které neznají, které během soutěžní sezóny běžně nepotkávají. Letošní ročník měl výbornou úroveň, protože vedle hokejové kvality přinesl utkání dramatická do posledních minut – obě semifinále i zápas o 3.místo se rozhodovaly až na samostatné nájezdy, kterým v duelu o bronzové medaile navíc předcházelo prodloužení. Bylo to svým způsobem unikátní a pro organizaci a průběh turnaje samozřejmě atraktivní. Letošní Kalich Cup měl zase po celou dobu hezkou atmosféru. A dovolte mi osobní poznámku: To, že se sem sjíždí kolem 200 hokejistů ze všech koutů republiky, v některých případech i přes půl Evropy, s nimi jejich rodiče jako diváci – to mě pokaždé až dojímá. A jsem za to vděčný.".