3. 2. 2023 | Martina Kramerová

Ústecký krajský svaz pro trenéry opět zorganizoval zahraniční stáž. Stadion vyslal do Finska dva zástupce

​Krajský výkonný výbor ČSLH v Ústí nad Labem připravil i v letošní sezoně zajímavou stáž pro trenéry mládeže. Nápad se začal realizovat v roce 2019, kdy proběhl seminář ve Švédsku, po covidové pauze se vybraní kouči mládežnických kategorií vydali nabírat zkušenosti do švýcarského Davosu a letos zavítali do finského Rovaniemi. Litoměřice měly na severu Evropy dvojnásobné zastoupí. Akce se zúčastnili předseda klubu Jan Fišera a trenér Jakub Janoušek.


Ústecký krajský svaz už třetím rokem organizuje pravidelnou stáž v zahraničí pro vybrané trenéry mládeže, díky níž získávají nové podněty a zkušenosti ze zahraničních klubů. Akce začala probíhat už v roce 2019, kdy se seminář uskutečnil ve Švédsku. Po covidové pauze se trenéři jeli vzdělávat do švýcarského Davosu a letos vyrazili do finského Rovaniemi, kde byl pro všechny od 16. do 20. ledna připraven bohatý čtyřdenní program.

„I pro letošní sezonu jsme v rámci krajského svazu zorganizovali zahraniční stáž pro trenéry. Každý klub z Ústeckého kraje měl nárok na účast jednoho trenéra, kromě jednoho klubu všechny tuto možnost využily. Uspořádat seminář v Rovaniemi mě napadlo v létě během pobytu s reprezentací U20 právě na severním polárním kruhu. Vzhledem k dobrým kontaktům s místním klubem se nám povedlo vše dotáhnout do zdárného konce,“ uvedl předseda Stadionu a místopředseda KVV Jan Fišera, proč vybral právě Finsko.

Na sever Evropy se nakonec vydali trenéři z 12 klubů a dva organizátoři z krajského výkonného výboru. Všichni se seznámili se zázemím hokejového klubu z Rovaniemi i tréninkovými metodami všech věkových kategorií.

Cenné informace získali také při semináři se sportovním manažerem mládeže či při přednášce zaměřené na olympijské tréninkové centrum, jež s klubem úzce spolupracuje a spravuje sportoviště v celém areálu.

„Ve spolupráci s vedením místního klubu jsme pro trenéry připravili zajímavý program, který zahrnoval nejen sledování tréninků na ledové ploše i mimo ni, ale také přednášky a diskuse s domácími funkcionáři a trenéry nebo návštěvu unikátního olympijského tréninkového centra, které nabízí naprosto neuvěřitelné zázemí pro sportovce i veřejnost. Právě propojení klubu, sportovního centra, lokálních škol a univerzit dokáže zajistit hráčům i trenérům skvělý servis na profesionální péči od těch nejmenších dětí a všem zainteresovaným stranám také značné finanční úspory,“ doplnil Fišera.

Kromě Jana Fišery, který akci organizoval z pozice místopředsedy krajského výkonného výboru, Litoměřice na stáži reprezentoval ještě mládežnický trenér Jakub Janoušek.

„Z Litoměřic jsme na seminář vybrali profesionálního trenéra Jakuba Janouška. Jeho zápal pro hokej je obrovský a podobné zkušenosti jsou pro něj velkým přínosem. Navíc je zárukou toho, že získané poznatky dokáže správně vyhodnotit a ty pozitivní přenést i do našeho klubu,“ odůvodnil Fišera, proč vybral právě kouče 9. a 6. třídy.

Ten si akci rovněž hodně pochvaloval. "Stáž v Rovaniemi mě utvrdila v tom, že co se týče stavby tréninků mládeže, máme na tuto problematiku obdobný pohled a pravděpodobně jdeme správným směrem. Každopádně byl finský přístup inspirativní ve skladbě mezocyklů, ve smyslu trpělivosti s výukou nových dovedností a prací se stereotypy v tréninku. Zajímavý pro mě byl i pohled finského svazu na fungování mládežnických přestupů a hostování hráčů," popsal své pocity Janoušek.

"Nikdo neříká, že vše, co jsme v zemi aktuálních mistrů světa viděli, musí být zákonitě správnou cestou, ale je rozhodně přínosem tyto přístupy a metody tréninku z hokejově vyspělých států znát. Teď je pouze na nás, abychom vyhodnotili, které poznatky jsou realizovatelné a přínosné pro nás nebo zda je dokážeme implementovat do výchovného procesu i v naší společnosti, jelikož finská nátura se od té české v mnoha ohledech liší," uzavřel mládežnický trenér Stadionu.