15. 6. 2022 | Jan Prošek

Jan Výtisk o suché přípravě: Jsem ve věku, kdy už vím, jak mám trénovat

Litoměřický kapitán Jan Výtisk bude znovu patřit mezi nejzkušenější hráče v Chance lize. V současné době se sice připravuje i s týmem, většinu tréninků ale absolvuje individuálně. "Jsem ve věku, kdy už vím, jak mám trénovat. Mám individuální plán, takže se připravuji doma v Ostravě," uvedl řízný bek.

Jak se momentálně připravujete na nadcházející sezonu?

Mám individuální plán, takže se připravuji doma v Ostravě. Do Litoměřic jezdím jednou za dva týdny na tři dny, abych mohl trénovat se spoluhráči. Poslední dva roky jsem trénoval doma, takže je to stejné. Jsem ve věku, kdy už vím, jak mám trénovat.

Individuální příprava vám vyhovuje více?

Prakticky celou kariéru jsem byl zvyklý připravovat se s týmem. Když jsem byl v Liberci, tak jsem tam byl i s rodinou. Do Litoměřic jsem je už nebral, v Ostravě mají zázemí a nechtěl jsem je z něj vytrhnout. Většinu sezony jsem na severu Čech sám. Využívám toho, že mohu mít individuální plán a být s rodinou.

Nechtěla rodina za vámi do Litoměřic, aby poznala jiné město?

Když to jde, tak se přijedou podívat na zápas, ale není to tak často. Navíc kvůli pandemii to nebylo úplně jednoduché. Jsem vděčný, že mi trenéři povolili takto trénovat a trávit čas s rodinou.

V dospělém hokeji se pohybujete přes dvacet let. Vypozoroval jste změnu v průběhu přípravy?

Obecně se trénuje jinak než v minulosti. Všechny věci se vyvíjejí a styl tréninku také. Dřív bývaly tréninky delší, hodně se běhalo a hráli jsme různé hry. Nyní jsou tréninky kratší, intenzivnější a jsou hodně specifické cviky. Změna je také v tom, že dříve nebyli kondiční trenéři a přípravu vedli ti trenéři, kteří trénovali hokej.

Změnil se i hokej jako takový?

Rozhodně ano. Je rychlejší, techničtější. Hodně se klade důraz na techniku, bruslení a je prošpikovaný taktikou. Dříve to byla větší řežba. Hokej se mění, pokud ho chce člověk hrát, tak se musí přizpůsobit.

Zamlouvá se vám současný styl?

Dřívější hokej byl trochu víc přizpůsobený stylu hry, který mi vyhovuje. Rozhodčí pouštěli tvrdší zákroky. Teď je to jiné, popral jsem se s tím a hokej hraji dál.

Je pro vás komplikované každé léto hledat motivaci pro trénink na další sezonu?

Zlomové období bylo, když jsem odešel z Vítkovic. Dostal jsem nabídku od Litoměřic, byl to pro mě nový impulz, i když jsem nevěděl, do čeho jdu. Být v týmu s mladšími hráči mi hodně pomohlo, získal jsem chuť do hokeje. Navíc nejsem zraněný, což je dobře.

Pojďme od hokeje pryč. Vím o vás, že jste motorkář, jaký máte stroj?

Už delší dobu jezdím na Harleyi. Projížďky s kamarády a přáteli jsou pro mě relax. Jízdou načerpám během léta energii a je to také zábava.

Účastníte se srazů a akcí, jež jsou v Čechách i jinde hodně vyhlášené? A co třeba závody silničních motocyklů?

Na několik srazů během léta vyrážíme. Dříve jsme jezdili na MotoGP, ale tuto akci bohužel v Česku zrušili. Většinou jsou to cesty s přáteli, vyloženě srazy bych to nenazýval.

Baví vás více jezdit v autě nebo na motorce?

Autem jezdím celý rok, nejsem vyloženě milovník jízdy v autě. Jsem rád, že v létě mohu řídit motorku.

Na motorce musíte být daleko více pozorný, že?

Rozhodně ano. V autě máte okolo sebe plechy, motorka nemá nic. Pokud se na motorce stane nějaká nehoda, dost často bývá opravdu zle. Obezřetnost na motorce musí být větší.