30. 4. 2022 | Martina Kramerová

Se sezonou áčka musíme být spokojení. V mládeži máme mezery, říká ředitel klubu Jan Fišera

Hokejová sezona 2021/2022 je definitivně u konce a litoměřický Stadion už se pomalu začíná připravovat na tu další. Jaký ale byl uplynulý soutěžní ročník z pohledu A týmu či mládeže? O tom se rozhovořil ředitel klubu Jan Fišera, který zhodnotil výsledky jednotlivých celků, rozpovídal se o novinkách, jež hodlá zavést a prozradil, jak to vypadá s hledáním nového trenéra.

Hokejová sezona 2021/2022 je definitivně u konce. Jak byste ji zhodnotil z pohledu výsledků A týmu?

Co se týče áčka, musíme být se základní částí spokojení, protože tým vybojoval historický výsledek. Tým jsme stavěli tak, abychom dosáhli na play-off a nemuseli se vůbec starat o sestup, protože letos bylo hodně týmů v ohrožení. I když jsme věděli o nadprůměrné síle týmu, myšlenky na vítězství v základní části jsme neměli. Klukům a týmu to ale sedlo a dokázali se s tím poprat na výbornou. Druhá fáze sezony, což znamená play-off, bohužel skončila dřív, než stihla pořádně začít. Zaprvé to bylo dílem toho, že Prostějov odvedl perfektní práci a výborný výkon. Zadruhé pak hrála roli i naše už tolikrát zmiňovaná zdravotní indispozice, která nás výrazně oslabila. I když jsme se s tím snažili dělat, co šlo, tak nic nepomohlo. Za základní část si ale hráči určitě zaslouží poděkovaní za skvělou reprezentaci klubu i města.

Mluvil jste o prohraném čtvrtfinále a zdravotních indispozicích, které skoro celým tým postihly. Co říkáte na reakci soupeře, který Stadion za zveřejnění těchhle informací zkritizoval?

Bylo to celé zbytečné a nešťastné. Vůči fanouškům bylo slušné, abychom dali vědět o našem zdravotním stavu. Nešlo o žádné výmluvy, ale o popis aktuální situace. Zveřejnili jsme stručnou zprávu o tom, že někteří hráči nenastoupí z důvodu zdravotního stavu. Pak se objevily informace, že Prostějov má také nějaké kluky v podobném stavu. A zvládli to lépe, klobouk dolů. A nakonec jsme si o sobě zase přečetli zajímavé věci. Neberu to na lehkou váhu, nelíbí se mi to, když je klub nějakým způsobem napadán, vždycky se snažíme vystupovat slušně a s respektem k soupeři. A toho se já budu držet dál. Proto bych se k této kauze už nevyjadřoval.

Teď už se klub zase chystá na další hokejový rok. Na lavičce už ale nebude stát David Bruk, který přijal nabídku z extraligy a po čtyřech letech pod Radobýlem končí. Jak probíhá hledání a výběr jeho nástupce?

Davidovi patří velké poděkování za jeho činnost a přejeme mu hodně štěstí v extralize. Co se týče hledání, tak tam teď nechci být konkrétnější. Jakmile bude všechno jasné, tak to oznámíme. Víceméně je vše dohodnuto, ale ještě se čeká na jednání ohledně realizačních týmů mládežnických reprezentačních kategorií.

Určitými změnami určitě projde i hráčský kádr. Můžete prozradit, jak probíhá sestavování týmu a kdy se fanoušci dozví, koho budou vídat v kališnickém dresu v příštím soutěžním ročníku?

Momentálně ještě probíhají jednaní s hráči. Některé ze stávajícího kádru si dovolit můžeme, máme je podepsané. S některými se bohužel budeme muset rozloučit, s některými stále jednáme. V následujících dnech začneme fanoušky postupně seznamovat s dalšími změnami. Hráčům, kteří nás opustí, patří velké díky za práci pro klub a přejeme jim úspěšné pokračování v kariéře.

V Litoměřicích v posledních sezonách funguje projekt Dukla. Jak to s ním bude v příští sezoně?

Projekt Dukla v další sezoně jede dál. Jak to bude potom, teď asi nikdo neví. Na svazu se chystají nějaké změny, takže uvidíme, jaká tam pak bude podpora. U nás je důležité, abychom splnili to, k čemu jsme se zavázali, proto jsem rád, že počet nominovaných hráčů do projektu je v tuhle chvíli nejvyšší, co jsme za tu dobu měli. Věříme, že na další sezonu tady bude mladých a na úrovni víc než v minulé sezoně, kdy to juniorská soutěž s vysokým počtem sestupujících nedovolovala. O tom jsme ale věděli, proto jsme s tím pracovali a měli tak široký kádr našich hráčů, a tím pádem i vyšší rozpočet. Museli jsme to tak mít, jinak bychom nebyli schopní sezonu odehrát. Věřím, že letos tady zase bude počet mladých kluků výrazně vyšší. Doufám, že vše bude fungovat a pro kluky i celý český hokej to bude přínosné.

S uplynulou i následující sezonou se pojí i přítomnost fanoušků, kteří mohou znovu mohou na stadion. Jak jste byl spokojený s návštěvností a co chystáte pro příští ročník?

Věřím, že nás už nebude z pohledu diváků omezovat covid a budeme s nimi moci více pracovat. Byl jsem zklamaný z návštěvy na první dva domácí zápasy play-off s Prostějovem. Očekával jsem, že vítěz základní části vstoupí do vyřazovacích bojů před plným zimákem, což se nestalo. Beru to i na sebe, protože jsme v tomhle měli a mohli udělat víc a diváky víc přitáhnout. Příští sezonu nás už snad nic omezovat nebude, diváci budou chodit v hojném počtu a my jim nabídneme kvalitní hokej.

Poté, co nedaleké Ústí sestoupilo z Chance ligy, budete jediným prvoligovým celkem široko daleko. Mohlo by to návštěvnosti pomoct?

Ústí jako město má z pohledu fanoušků pro Litoměřice určitě potenciál. V hlavě už mám něco ohledně ústeckých fanoušků a rádi bychom je samozřejmě pozvali k nám. Myslím, že je možné, že se nějaká kampaň objeví i v Ústí.

Dalším velkým tématem je litoměřická mládež. Jak jste byl spokojený se sezonou mladých kališníků?

Mládež je samostatná kapitola, která mě osobně asi letos trápí víc než v minulých letech. Poslední dvě sezony byly značně ovlivněny covidem, letos to bylo mírnější, ale pořád tam vliv byl. Ale když si vezmu, kolik jsme toho v době lockdownů pro hráče a trenéry zajistili, nevidím nikde pořádný výsledek této práce. Pozoruji víc a víc nedostatků, na kterých musíme zapracovat. Početně jsme relativně silní, což je vzhledem k velikosti města skvělé. Jsme schopní hrát po ročnících. Někdy kvůli tomu trpí kvalita, ale já si pořád říkám, že se s tím jako trenéři a klub musíme poprat a začlenit do toho fungování všechny hráče, kteří o to mají nějaký zájem. Je rozdíl, když chce kluk chodit hrát a třeba mu to tolik nejde v šesté, v sedmé třídě, nebo je to kluk, který na to kašle a přijde na trénink jednou dvakrát týdně. To pak chápu i trenéry, kteří s tímhle mají velký problém. Pokud někdo dělá něco napůl, tak se to nikdy pořádně nenaučí. Bohužel někdy se očekává, že uděláme hokejistu i z dětí, které chodí jednou za čas.

Stejně jako u A týmu musíte řešit i u mládeže jednu velkou personální změnu – odchod šéftrenéra Vladimíra Domina. Jak daleko jste v téhle věci?

Zpráva o konci trenér Domina přišla v průběhu sezony a byla hodně nemilá. Vláďa Domin tady za dobu práce u kategorií od páté třídy níž odvedl ohromný kus práce, za což mu patří velké poděkování. Osobně ho pokládám za jednoho z nejlepších trenérů téhle kategorie, co jsem měl možnost poznat. Jsem přesvědčený, že jeho práce se klubu během následujících let vrátí, klubu to prospěje a dostane ho to na vyšší úroveň, až tady ty děti trošičku dospějí a budou hrát soutěže ve starších kategoriích. Takže nás to mrzí a není vůbec jednoduché ho nahradit. Každopádně mu přeji hodně štěstí v jeho další životní etapě. Vím, jak má k Francii pozitivní vztah, přeci jen tam strávil dlouhou část života. Hledání nástupce je již několik měsíců dennodenní práce, mám za sebou i před sebou ještě spoustu rozhovorů s trenéry. Každopádně chceme do příští sezony mládež více zprofesionalizovat a víc s dětmi pracovat, i když si myslíme, že už teď je to na vysoké úrovni. Bohužel výsledky, ač nejsou u dětí primární, neodpovídají tomu, kolik toho klub dělá. Snad další kroky pomůžou k tomu, že to bude ten správný směr.

Velké oblibě se v posledních letech těší akce Týden hokeje. Jak se letos vydařil z pohledu Litoměřic?

Je to jedna z věcí, která už delší dobu funguje. Možná bychom se mohli zamyslet v rámci klubu, jak to po těch letech ozvláštnit a udělat pro děti atraktivnější, i když to možná přijde stejné nám, protože děti to zažívají pořád jinak, chodí nové děti a mají nové zážitky. Myšlenka je to určitě dobrá, nám těch dětí přišlo docela dost. Překvapenější jsme byli asi v lednu, kdy přišlo víc dětí, než jsme čekali. Pořád se bavíme o více než čtyřiceti dětech a dalších, které tou akcí neprošly a připojily se napřímo přes kurz bruslení. Když to vidím u jiných sportovních klubů tady, tak je to číslo naprosto úžasné. Značí to pro nás, že hokej má v Litoměřicích dobré jméno a že to neděláme zas tak špatně, jak si někdy myslíme nebo jak je nám někdy předhazováno. Ale je to závazek do budoucna se dětem věnovat tak, abychom je dokázali u hokeje udržet a abychom jim ten vztah ke sportu a k hokeji vybudovali a ony ho měly po celý život. A je pak úplně jedno, jestli budou hrát na profesionální úrovni nebo krajský přebor. Důležité je, aby hokej měly rády. Když tím děti projdou do dospělosti, tak to budou zase ony, kdo přivede zpátky svoje děti, koloběh tam je, i z toho pohledu, kdo bude chodit fandit na tribunu, kdo bude rozhodčím, kdo bude trenérem. Naším úkolem je tohle v nich vypěstovat. A samozřejmě, čím více dětí vychováme pro profesionální hokej, tím pro klub lépe.

Jaké projekty pro mládež připravujete, aby došlo ke zlepšení a zkvalitnění práce i hráčů a hráček?

Jedna z věcí je nějaká zahraniční stáž, o které budeme diskutovat. Ale to nemá cenu řešit dřív než na podzim. Chtěli bychom jet, až bude sezona v plném proudu a my viděli, jak to funguje v plném provozu. Otázkou je kam a taky, jak to dovolí covid. Ale za poznáním nemusíme jezdit jen do zahraničí, i u nás je spousta klubů, kde se můžeme inspirovat a v tomto směru už domlouvám návštěvy během podzimu. Vzdělávání trenérů je klíčové. Já sám se neustále snažím vzdělávat a jsem rád, když si trenéři sami vyhledávají semináře, hledají si materiály a jsou schopní posoudit, co má a nemá cenu, jestli to je správná cesta a dokážou to pak aplikovat. Nemůžeme na všechno dohlížet. Jednou změnou u mládeže je, že se změní struktura soutěží, kdy vznikne samostatná devátá třída a zařadí se do starších kategorií. Můžeme to třeba i nazývat i mladším dorostem. Posunou se nám kategorie a žákovská liga bude začínat už v páté třídě, to znamená větší hokej. Čtvrťáci a níž je pořád menší hokej. S tím souvisí změna, kterou bych tady rád dokončil, a to jsou, co se týče trenérů, zodpovědné osoby za danou věkovou úroveň, zjednodušeně změna organizační struktury trenérů dětí a mládeže. Bude tam větší dohled, kontrola, lepší komunikace mezi trenéry, protože jsme zjistili, že ty dva roky covidu otupily vzájemnou komunikaci. To je věc, kterou nechci a musíme to napravit. Je toho před námi určitě hodně, ale věřím, že všechny změny budou ku prospěchu klubu.