13. 10. 2021 | Martina Kramerová

Nejtěžší zápasy? Poruba a Vrchlabí, říká útočník Tomáš Urban. První gól? Jsem moc rád

Ve Stadionu působil už v loňské sezoně a defenzivu soupeřů provětrává v kališnickém dresu i v letošním soutěžním ročníku. Útočník Tomáš Urban se postupně dostal do výborné formy a společně s týmem už oslavil devět výher. Po dlouhém čekání navíc proti Přerovu vsítil svůj premiérový gól sezony. Jakou z něj měl radost a jak zhodnotil poslední dva vítězné zápasy?

Stadion v posledních dvou kolech vybojoval dvě výhry. Nejdřív porazil Přerov a brzy poté si vyšlápl na Vrchlabí. Jak bys oba zápasy zhodnotil?

Do utkání s Přerovem jsme měli špatný nástup a v první třetině jsme nehráli to, co jsme chtěli hrát. Ve druhé třetině se to zlepšilo a až na to, že jsme dostali blbý gól na jejím konci, to bylo lepší. V kabině jsme si to vyříkali a ve třetí třetině do toho skočili a dovedli zápas to vítězného konce. Nakonec to bylo utkání, jaké jsme chtěli.

Zápas ve Vrchlabí byl nesmírně těžký. Myslím si, že jsem byli dvě třetiny horší tým. V kabině jsme si po druhé třetině řekli nějaké věci a vrátili se do zápasu jako úplně jiný tým. Ten tým, který předtím vyhrával. Bylo to znát, hráli jsme úplně jiný hokej, měli trošku štěstíčko a vyhráli jsme. Ale kdybychom neměli Tomáše Krále v brance, tak jsme prohráli 5:0 a jeli domů. Měl tam neskutečné zákroky.

Se Zubry jste se tahali o výsledek až takřka do konce. Co bylo klíčovým momentem na cestě za vítězstvím?

Asi to, že jsme měli trpělivost, snažili se mít hlavu nahoře a hrát to, co chceme, i když jsme to první dvě třetiny nehráli. Ale pak jsme se do toho zpátky vrátili a bylo to dobré.

Obdobné to bylo i na ledě Vrchlabí, kde jste výsledek přiklonili na svou stranu až v závěru. Myslíš, že vám mohlo pomoct i to, že jste teď psychicky nahoře a i když soupeř vedl, nerozhodilo vás to?

Ano, hraje se o něco lépe, když jste dobře umístění v tabulce, ale zas o tolik moc ne. V kabině jsme se museli po druhé třetině hodně rychle srovnat, začít hrát naši hru a začít plnit naše věci. A pak přišla odměna v podobě výhry.

Co kromě gólů zápas s Vrchlabím rozhodlo? Na čem jste mohli herně nejvíc stavět?

Myslím, že jednoduchost, kterou jsme do toho dali od třetí třetiny, a proto jsme pak vyhráli. Ale také rozhodla velká forma Tomáše Krále, který nás v některých momentech hodně podržel a od toho jsme se mohli odrazit.

Přerov byl před sezonou pasován na jednoho z favoritů Chance ligy. Odpovídal tomu jeho výkon?

Určitě. Hráli výborně, byli na nás super připravení takticky a myslím, že ten tým patří na vrchol tabulky. Až s nimi budeme hrát znova, bude to určitě zase těžký zápas

Na sobotním triumfu měli hlavní podíl mladí hráči z projektu Dukla. Obstarali jste čtyři z pěti branek. Co na to říkáš?

Ten zápas se nám povedl, hlavně naší lajně. A já jsem za to moc rád. Ale Přerov jsme porazili všichni, všichni jsme hráli výborně a zrovna to vyšlo na nás, že jsme dali skoro všechny góly.

V pondělí zase rozhodly branky starších hráčů. Jak moc je důležité, že výkony týmu nestojí třeba jen na jedné lajně a všichni se v mužstvu doplňujete?

Řekl bych, že máme formu úplně všichni. Každá lajna hraje výborně. Každá lajna je schopná rozhodnout zápas, což je nesmírně cenné. Je super, že když se náhodou některé lajně nedaří, tak ji hned zastoupí jiná a dává góly ona.

Do skvělé formy se od začátku sezony rozchytal Tomáš Král. Co na jeho formu říkáš?

Chytá neskutečně, některé zákroky jsou fakt až nadlidské. Doufám, že mu to vydrží celou sezonu.

Ty sám sis proti Zubrům připsal první branku sezony. Od jejího začátku jsi měl hodně šancí a gól nepřicházel. Nebyl jsi už trochu nervózní?

Určitě byl. Na gól jsem čekal dlouho a jsem za něj strašně rád.

Tým má za sebou deset zápasů, v nichž devětkrát zvítězil. Který ze soupeřů pro vás byl zatím asi nejtěžší?

Těžké zápasy byly asi všechny, ale ty nejtěžší asi s Porubou a Vrchlabím, protože po dlouhé cestě autobusem se musíte dobře rozcvičit a kvalitně připravit na zápas, což po té cestě není vůbec jednoduché. Tyhle dva zápasy navíc byly nesmírně tvrdé a rychlé.