9. 9. 2021 | Vít Trubička

Chystá se start soutěží mládeže! Jaká je jejich podoba?

Po rekordně dlouhé pauze se opět rozběhnou mládežnické soutěže. Jako první vstoupí do soutěžního kolotoče týmy od páté po devátou třídu, o týden později pak dorostenci a junioři. V řadě soutěží pak došlo ke změnám, ty nejvýraznější jsou u mladších a starších žáků. Jak budou mládežnické soutěže vypadat?

Junioři nastupují do stejného formátu soutěže jako v minulém ročníku. Jedinou změnou je jiný název soutěže. To souvisí s celkovou proměnou názvů všech českých juniorských soutěží, kdy ze z Juniorské ligy akademií stala Extraliga juniorů, z Extraligy juniorů Liga juniorů a z Ligy juniorů Regionální liga juniorů. Svěřenci Milana Budi a Ondřeje Hříbala tak budou nastupovat v Regionální lize juniorů.

Přípravné klání juniorů na ledě německých Drážďan.

Herní systém juniorské soutěže se v první fázi skládá ze dvou souběžných skupin. Kališníci odehrají čtyři vzájemné zápasy s týmy z vlastní skupiny 1, kde se kromě Litoměřic ještě nachází Děčín, PZ Kladno, Slaný, Bílina a Most. Vždy dvakrát nastoupí na domácím ledě a dvakrát na kluzišti soupeře. Další jeden zápas pak sehrají s celky ze skupiny 2. Čekat tak na ně budou duely s Ostrovem nad Ohří, rezervou Chomutova, Kadaní, Chebem a béčkem karlovarské Energie.

První dva týmy z každé skupiny pak postupují do nadstavbové části. Rozděleni budou do čtyř skupin po šesti účastnících a utkají se každý s každým tříkolově. Vítězové těchto skupin pak postupují do play-off, hraného na dva vítězné zápasy. Vítěz play-off pak postupuje do baráže o Ligu juniorů, kde s posledním týmem vyšší soutěže sehraje opět bitvu na dva vítězné zápasy.

Týmy, které skončí v základní části na horším než druhém místě, pak budou rozděleny do skupin po čtyřech až osmi týmech. Přičemž ve skupinách, kde budou čtyři celky, se bude hrát tříkolově, ve skupinách s vyšším počtem účastníků pak dvoukolově.

Systém ligy dorostu se připravuje k transformaci soutěže

Dorostenci zahajují letošní ročník Ligy dorostu ve skupině 2, kde narazí na své obvyklé soupeře. V základní části mladí kališníci změří dvakrát své síly s Mostem, Louny, Ústím nad Labem, Chomutovem „B“, Bílinou, Děčínem a nováčkem z nedaleké Roudnice nad Labem. S každým z těchto týmů se utkají jednou doma a jednou venku.

Dorostenci v přípravě proti Děčínu

První tři týmy z této skupiny pak postupují do nadstavbové fáze, v níž budou rozděleny do dalších skupin po osmi týmech. S nimi se utkají tříkolově. První dva týmy pak automaticky získávají nárok na účast v Lize dorostu v příští sezoně, kdy dojde k transformaci dorosteneckých soutěží. Samotní vítězové nadstavbových skupin ale ještě mohou zabojovat o extraligu dorostu. Ve třetí fázi se utkají dvakrát každý s každým. První dva týmy pak postupují do baráže s dvěma nejhoršími týmy extraligové skupiny o umístění na 21. – 24. místě, ze které postupují dva týmy do extraligy.

O ligu dorostu v příštím ročníku mohou zabojovat i třetí týmy z nadstavbových skupin. Ve čtyřčlenné skupině se utkají s každým dvoukolově. Do ligy dorostu pak postupují první dva týmy, zbylé pak budou hrát Regionální ligu dorostu.

Dalších pět týmů z litoměřické skupiny bude hrát skupinu o umístění. V této fázi budou týmy rozděleny do skupin po čtyřech až osmi družstvech. Ve skupině se čtyřmi účastníky se všichni utkají šestikolově, s 5 – 6 účastníky pak čtyřkolově a ve skupinách se sedmi až osmi týmy tříkolově. Úplně všechny týmy z této fáze pak budou další sezonu hrát Regionální ligu dorostu.

Mladším i starším žákům poprvé začíná nadstavba

Litoměřičtí starší žáci „A“ a mladší žáci „C“ se v letošní základní části představí v ústecké skupině spolu s karlovarskou Energií, Chomutovem, Litvínovem, Ústím nad Labem, Sokolovem, Mostem a Louny. Mladší kategorie pak má ještě ve své skupině Děčín a Kadaň. Do nadstavbové části pak postupují první čtyři týmy, přičemž určující je pořadí týmu v Lize starších žáků „A“.

Boj deváťáků s Litvínovem.

V druhé fázi soutěže budou týmy rozděleny do třech skupin po osmi účastnících, ve kterých se utkají dvoukolově každý s každým. U starších žáků ještě první dva týmy z těchto skupin postupují na závěrečný turnaj o mistra ČR, přičemž v této fázi se utkají jednou každý s každým.

Týmy, které nepostoupí do nadstavbové části, budou přerozděleny do nových skupin po čtyřech až deseti účastnících a obdobně jako v dorostenecké skupině o umístění se týmy ve skupinách o čtyřech účastnících utkají čtyřikrát každý s každým. Skupiny s pěti až šesti celky přinesou tříkolové vzájemné střetnutí. Ve zbylých se pak bude jednat o dvoukolový boj každého s každým.

Gólová radost osmáků v utkání se Slaným.

Podobně bude vypadat systém Ligy starších žáků „B“, respektive mladších žáků „D“. V základní části se osmáci a šesťáci utkají ve své skupině, označené jako Ústecká II., s každým soupeřem jednou doma a jednou venku. Litoměřickými soupeři v této fázi soutěže pak budou: Ústí nad Labem, Litvínov, Roudnice nad Labem, Děčín a Děčín B/Teplice.

První dva v pořadí a dva nejlepší ze třetích míst ve skupinách 7 – Karlovarská, 8 – Ústecká I. a 9 – Ústecká II. pak postupují do nadstavbové části. Opět je ale určující pořadí starších žáků. V takto vzniklé skupině se pak všichni utkají tříkolově každý s každým. Ostatní, kteří nepostoupí do nadstavby, zůstanou ve svých skupinách a s každým sehrají jeden domácí a jeden venkovní zápas.

U 5. třídy se kompletně mění herní systém

K největším změnám došlo ke změně formátu soutěže u žáků 5. třídy. V Krajské lize se opouští klasický formát třech třetin po dvaceti minutách. Namísto toho budou třetiny o délce 21 minut hrubého času. Hrát se bude standardně pět proti pěti, přičemž ke střídání bude docházet letmo na signál po jedné minutě. Nebude docházet ke vhazování, vhozeno bude pouze úvodní buly. Při faulu se hráč postaví k nájezdu na modrou čáru, ostatní hráči se pak postaví na druhou modrou a jedou za ním. Pokud ho dostihnou, hraje se dál. Pokud střílející hráč netrefí branku, hraje se též dál. Pokud se gólově prosadí, brankář ihned rozehraje kotouč. Při samotném nájezdu se pak zastavuje čas. Při vstřeleném gólu nebo chycení puku gólman rozehraje stejně jako v minihokeji. Při ofsajdu pak rozhodčí upozorní na nastalou situaci a puk si bere soupeř.