4. 2. 2021 | Martina Kramerová

První zápas za dospělé? Trochu šok, ale zvykl jsem si, usmíval se bek Špaček

V duelu proti Kolínu zapsal David Špaček první start v dospělém hokeji a při své premiéře se rozhodně neztratil. Společně s týmem vybojoval vítězství 4:2 a navíc zaznamenal svůj první kanadský bod v seniorských soutěžích, když asistoval u gólu Patrika Miškáře. Po utkání tak měl dvojnásobnou radost. „Oproti mládeži to byl docela skok, ale postupně jsem se do toho dostal a bylo to v pohodě. Dostal jsem prostor na ledě a povedlo se mi zapsat asistenci, ze které mám velkou radost. Hlavní ale je, že se vyhrálo. Soupeř dobře zajížděl za obranu a tím nám dělal trochu problémy, ale jinak to bylo dobré,“ zhodnotil zápas i svůj výkon sedmnáctiletý talent.

Ve středu nastal pro Davida Špačka velký den D a hodina H. V bitvě proti Kolínu totiž naskočil do prvního duelu mezi dospělými. A při svém debutu se rozhodně neztratil. V 11. minutě asistoval u druhé trefy Stadionu a hned při úvodním startu zaznamenal premiérový kanadský bod v Chance lize i dospělých soutěžích.

Z nahrávky měl po zápase velkou radost. Obzvlášť když pomohla k cennému triumfu 4:2. „Radost je veliká. Kluci to udělali šikovně a dali branku,“ popsal gólovou situaci skromně mladý bek.

08:25
Takový icetime zapsal David Špaček v prvním duelu za Stadion.

Těšil ho i fakt, že od trenérů dostal hned od začátku důvěru. Na ledě strávil 8 minut a 25 vteřin. Necelou minutu si zahrál také v oslabení a dvakrát vystřelil na branku. „Jsem rád, že jsem dostal prostor na ledě, měl jsem nějaké šance a zapsal i asistenci, takže myslím, že to nebylo špatné. V Litoměřicích je to zatím super a užívám si každý moment,“ řekl Špaček.

Na druhou stranu přiznal, že pro něj zápas nebyl zpočátku vůbec lehký. Doposud totiž hrál pouze v mládežnických soutěžích. „Byl to docela skok, ale člověk si musí zvyknout. Postupně jsem se do toho dostal a bylo to v pohodě,“ uvedl talentovaný zadák.

Situace pro něj byla o to těžší, že naposledy nastoupil do soutěžního utkání na začátku října, když hájil barvy plzeňské juniorky proti Třinci. „Nastoupit do zápasu po takové době byl trošku šok, ale hrát hokej se nezapomíná,“ nehledal výmluvy.

Kolín podle něj nebyl špatným soupeřem a v některých fázích hry dělal Litoměřicím problémy. Kališníci si ale s kozly dokázali poradit a urvali cennou výhru.

„Soupeř nám zajížděl za obranu a v tom nám dělal trochu problémy, ale jinak to bylo v pohodě. Myslím, že jsme Kolín přehráli a zaslouženě vyhráli. Tři body jsou hodně důležité a doufám, že ve výhrách budeme pokračovat,“ uzavřel.